Garčević: Kampanja o NATO integracijama košta 200 hiljada eura

Na tribini je saopšteno da je NATO savez za bolju i sigurniju budućnost, a da će članstvo u Alijansi državi biti vjetar u leđa za dalje pregovore sa Evropskom unijom
59 pregleda 9 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2015. 14:56h

Kampanja o NATO integracijama košta 200 hiljada eura, koliko je i opredijeljeno budžetom, saopštio je nacionalni koordinator za Alijansu, Vesko Garčević.

On je, komentarišući navode protivnika NATO integracija, kazao da se ne zna koliko je njima dato novca da vode svoju kampanju.

Garčević je na tribini u Podgorici, kojoj su prisustvovali penzionisani pripadnici MUP-a, rekao da se Crna Gora nalazi u posljednjoj fazi pristupanja NATO savezu.

“Do sada smo na tom putu ostvarili značajne rezultate i imamo vrlo veliki i dobar razlog da se nadamo da će se sve pozitivno završiti 1. i 2. decembra, što govori i nedavna posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga”, kazao je Garčević.

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima za članstvo u NATO, Garčević je ukazao da je to bila najvažnija posjeta od kako je Crna Gora obnovila nezavisnost.

“Posjeta je bila jasna, dala je pozitivne ocjene o tome gdje se mi nalazimo. Imamo vrlo veliki i dobar razlog da se nadamo da će se sve to pozitivno završiti 1. i 2. decembra kada je ministarski sastanak’’, kazao je Garčević i negirao navode onih koji se protive crnogorskom članstvu u Sjevernoatlanskom savezu, da su u kampanji posvećenoj NATO integracijama potrošeni milioni.

On je rekao da kampanja Vladu košta 200 hiljada eura, koliko je namijenjeno budžetom.

“Osim toga imamo fond koji nam je dala Norveška za vođenje kampanje, ali ne za ove aktivnosti već za istraživanje javnog mjenja. Ono što mi ne znamo jeste koliko je njima dato para da vode kampanju protiv NATO saveza’’, kazao je Garčević.

Na tribini je saopšteno da je NATO savez za bolju i sigurniju budućnost, a da će članstvo u Alijansi državi biti vjetar u leđa za dalje pregovore sa Evropskom unijom.

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku parlamenta Mađarske, Žolt Nemet, rekao je da tome najuvjerljivije svjedoče iskustva zemalja poput Mađarske

„U posljednjih 16 godina, od kako smo članica NATO-a, imamo najveći nivo sigurnosti i bezbjednosti, uz najniže troškove’’, kazao je on, navodeći da su osim kolektivne sigurnosti stanovnici te zemlje osjetili ekonomski, ali i svaki drugi napredak.

Prema riječima Nemeta, iste vrijednosti dijeliće i Crna Gora od decembra kada se očekuje i pozivnica za članstvo u NATO-u’.

On je istakao činjenicu da Crna Gora ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

,,Želim da Vam kažem da nas je sve ohrabrila izjava Džoa Bajdena koji je rekao da Sjedinjene Države podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u’’, poručio je Nemet.

Bonus video: