Krivokapić: Protesti DF-a nijesu prepreka za NATO

Krivokapić smatra da je medijska scena u Crnoj Gori kontaminirana, te da je vrlo sličana 90-im godinama
92 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.11.2015. 18:18h

Najavljeni protesti ne mogu biti prepreka da Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. On je danas, u Info centru CDT-a, odgovarao na pitanja građana i novinara o NATO integracijama Crne Gore i o aktuelnoj političkoj situaciji u državi. Na pitanje da li novi protesti Demokratskog fronta (DF), koji bi prema pisanju medija trebalo da budu održani krajem novembra u Podgorici, mogu ugroziti dobijanje pozivnice za članstvo u NATO, Krivokapić je ocijenio da ne mogu, i da očekuje da će „Crna Gora to istrpjeti“. „Protesti nijesu prepreka, već izazov za državu da pokaže demokratske kapacitete“, kazao je Krivokapić. Upitan koji su naredni koraci nakon dobijanja pozivnice, on je rekao da su prioriteti vladavina prava i izborna demokratija. “Prioritet je priprema slobodnih i, što je najvažnije, nespornih izbora, čiji je rezultat prihvaćen od svih“, kazao je Krivokapić.

On je kazao da je jasno da je Socijaldemokratska partija (SDP) svela vladu na tehničku i to je, kakao je naveo, uradila zbog političke korupcije. „Nakon dobijanja pozivnice u NATO, Vlada će biti stabilna onoliko koliko bude spremna da obezbijedi fer izbore“, poručio je Krivokapić. On nije želio da govori o tome da li će SDP i DPS ostati zajedno i nakon dobijanja pozivnice u NATO. Na pitanje da li se put Crne Gore u NATO može dovesti u pitanje ukoliko se, nakon parlamentarnih izbora, promijeni odnos snaga u parlamentu, Krivokapić je rekao da se to ne može desiti.

Upitan da li je, nakon njegovog boravka u Vašingtonu i susreta sa američkim zvaničnicima, Crna Gora bliže NATO-u, Krivokapić je rekao da je ona na vratima Alijanse i da je „čeka ta 29. stolica“. On je kazao da Crna Gora ima najjači kokus u američkom Kongresu. „Mala zemlja mora razvijati lična prijateljstva“, smatra Krivokapić. On je rekao da je optimista po pitanju dobijanja poziva, i naglasio da je to samo ulazak u nove obaveze.

Krivokapić je ocijenio da je medijska scena u Crnoj Gori „kontaminirana“, i da se mnogo toga mora riješiti

Krivokapić je ocijenio da je medijska scena u Crnoj Gori „kontaminirana“, i da se mnogo toga mora riješiti. „U ovako zagađenom medijskom prostoru, mnoge stvari se moraju riješiti“, naglasio je Krivokapić i dodao da glavnu poruku za izlaz iz trenutne političke situacije moraju poslati lideri partija. Na pitanje da li je, poslije svega što se dešavalo proteklih mjeseci u Crnoj Gori, moguć politički dogovor, on je ocijenio da „ova zajednica ima i zrelosti i snage da izađe iz političke situacije u kojoj se našla“. Krivokapić je ocijenio da su identitetske podjele u Crnoj Gori nametnute spolja, i da će ih demokratski razvoj smanjivati. „Vladavina prava je mjera za zrelu, a time i srećnu državu ”, poručio je Krivokapić. Na pitanje da li je saradnja SDP-a sa opozicijom usporila rast podrške za članstvo Crne Gore u NATO, Krivokapić je rekao da je ta saradnja „dokaz da nijesmo podijeljeni nečim što je neko nametnuo“. On je kazao da se sjeća vremena kad je DPS „ratovao sa NATO-om“. „Smisao politike je da uvjerite druge u svoje vrijednosti“, dodao je Krivokapić. Na pitanje kakvo je pojašnjenje tražio od Tužilaštva u vezi sa inicijativom za ukidanje imuniteta trojici poslanika DF-a, on je rekao da u zahtjevu nije bilo opisa krivičnog djela.

Komentarišući njihove izjave da se neće pozivati na imunitet, Krivokapić je kazao da ne postoji mogućnost da se neko odrekne imuniteta. On nije želio da kaže kako će se poslanici SDP-a izjasniti po tom pitanju. Krivokapić je rekao da je razgovarao sa predstavnicima nekih opozicionih partija, nevladinih organizacija, kao i DPS-a. Upitan kada će i formalno uputiti inicirati dijalog koji je nedavno najavio, on je kazao da je normalno da se prvo razgovara o problemima koje treba rješavati. „A onda da vidimo koje je to oruđe za njihovo rješavanje“, dodao je Krivokapić. On je naglasio da „ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“. Krivokapić je rekao da će i dalje pokušavati da uspostavi dijalog sa predstavnicima DF-a, uprkos njihovim porukama da ne pristaju na dijalog sa njim. „Pokušavaću, jer oni su bitan činilac ukupnog procesa, ali nijesu uslov bez kojeg se ne može“, dodao je Krivokapić.

Bonus video: