Demokrate pisale Suhihu: Slijedite neargumentovano i nezakonito mišljenje Stijepovića

"Vi umjesto da se osvrnete na obavezu gradonačelnika utvrđenu članom 74 Statuta, da predloži 'propise i druge akte' koji bi uredio to pitanje, odnosno da ga kao predsjednik Skupštine podsjetite na tu obavezu opredijelili ste se da ono što demokratska društva ne poznaju, da se obrušite na sam Zakon"
7 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 04.11.2015. 13:17h

Umjesto da se založi da u interesu onih koje predstavlja - Skupštinu, odbornike i njihove klubove, šef podgoričke skupštine Đođe Suhih slijepo slijedi neargumentovano i nezakonito mišljenje gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, piše u dopisu koji je Demokratska Crna Gora danas poslala Suhihu.

"Predsjedniče Skupštine, članom 21 Poslovnika, vaša osnovna nadležnost jeste da 'predstavljate Skupštinu', poštujući pritom isključivo zakone, Statut Glavnog grada i Poslovnik o radu Skupštine. Istina je da je u okviru vaših nadležnosti i obaveza 'da sarađujete sa gradonačelnikom',” navodi se u pismu Demokrata.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović kazala je juče da će Demokrate tražiti sudsko odlučivanje po njihovom predlogu odluke o obezbjeđenju sredstava za finansiranje zaposlenih u odborničkom klubu i obezbjeđenje poslovnog prostora za rad političkog subjekta.

Demokrate dodaju da pored činjenice da je u članu 7 stava 2 i 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, potpuno jasno konstituisano pravo odborničkih klubova da imaju pravo na sredstva za finansiranje zaposlenih i obezbjeđenje normalnih uslova za rad.

"Vi umjesto da se osvrnete na obavezu gradonačelnika utvrđenu članom 74 Statuta, da predloži 'propise i druge akte' koji bi uredio to pitanje, odnosno da ga kao predsjednik Skupštine podsjetite na tu obavezu opredijelili ste se da ono što demokratska društva ne poznaju, da se obrušite na sam Zakon. Tako nešto ne poznaju društva koja baštine zakonitost kao osnovno načelo i demokratski odraz odnosa koji moraju vladati posebno u skupštinama, pa i Skupštini Glavnog grada Podgorice", navode Demokrate u obraćanju Suhihu.

Oni dodaju da je nedopustivo da se u Suhihovom odgovoru nalazi sljedeće "pri tome, zakonom nije bliže razrađeno koji politički subjekti imaju pravo na ova budžetska sredstva (za finansiranje zaposlenih u odborničkim klubovima i obezbjeđenje poslovnih prostorija za potrebe političkih subjekata), nije propisan kriterijum po kojem će se određivati visina sredstava klubovima odbornika za finansiranje zaposlenih i kriterijumi za obezbjeđenje poslovnih prostorija za potrebe političkih subjekata, niti je određeno tijelo u čijoj bi nadležnosti bilo utvrđivanje visine, načina i postupka potrošnje sredstava za ovu namjenu, zatim nije definisano kako se postupa u slučaju ukoliko odbornik ili odbornici nakon konstituisanja Skupštine napuste ili promijene članstvo u političkom subjektu, kao i druga pitanja koja se određuju Zakonom, a ne podzakonskim aktima".

Oni tvrde da se Suhih obrušio na Zakon, a to pravo, ističu, nema nijedna institucija, niti bilo koji pojedinac pa ni predsjednik Skupštine Glavnog grada.

"I laiku bilo bi jasno da je gradonačelnik Podgorice bio dužan da obezbijedi odnosno predloži Skupštini da donese 'Odluku o obezbjeđivanju sredstava za finansiranje zaposlenih u odborničkom klubu i obezbjeđivanje poslovnog prostora za rad političkog subjekta. Kako to nije učinio gradonačelnik, Klub odbornika Demokrata je saglasno članu 47 Poslovnika Skupštine Glavnog grada predložio Skupštini da donese „Odluku o obezbjeđivanju sredstava za finansiranje zaposlenih u odborničkom klubu i obezbjeđivanje poslovnog prostora za rad političkog subjekta. Na Predlog odluke dao je mišljenje gradonačelnik Glavnog grada, a vi ste se poslužili tim mišljenjem i ono vas je navelo da se neodgovorno odnesete prema funkciji predsjednika Skupštine", tvrde Demokrate.

Iz ove partije tvrde da je Suhih morao znati da ako ne želi da primijeni Zakon, ima mogućnost da pred Ustavnim sudom pokrene inicijativu za ocjenu ustavnosti ili da kod Skupštine Crne Gore inicira izmjene važećeg Zakona.

"Vi ste se složili sa gradonačelnikom da ne primjenjujete Zakon, koji je na pravnoj snazi sve dok ga Ustavni sud ne proglasi neustavnim, odnosno Skupština Crne Gore ne donese novi Zakon. Nije vam bila dovoljna ni činjenica da je Skupština Crne Gore svojim aktom broj 00-57/15-109 od 15.10.2015. godine, potvrdila naše navode odnosno da sredstva iz člana 7 stav 2 i 3 Zakona, ne opterećuju sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata iz člana 11 istog Zakona" stoji u obraćanju Demokrata.

Oni smatraju da se Suhih na posredan način opredijelio da konstatuje da Skupština Crne Gore ne zna Zakon ili da ga pogrešno primjenjuje, uprkos činjencii da mu je pisani akt Skupštine neposredno i lično uručen.

"Očekujemo da će Suhih uvažiti navedene razloge i da će se lično založiti sa pozicije predsjenika Skupštine da se ispoštuje Zakon i na sjednici koja će se održati u petak, donijeti „Odluku o obezbjeđivanju sredstava za finansiranje zaposlenih u odborničkom klubu i obezbjeđivanje poslovnog prostora za rad političkog subjekta. Ako na osnovu svega iznijetog imate pravnu dilemu potrebno je da se kao predsjednik Skupštine obratite saglasno članu 43 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (Sl. list Crne Gore br.52/14), Agenciji za sprečavanje korupcije, uz napomenu da Agencija saglasno Zakonu počinje sa radom 01.01.2016. godine, a Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja se primjenjuje od 01.01.2015. godine”, zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Kao prilog Demokrate Suhihu dostavljaju Akt Skupštine Crne Gore, broj 00-57/15-109, od 15.10.2015. godine

Bonus video: