Mandić: Nećemo se pozivati na imunitet u odbrani od autokratske vlasti

"Samo je naivne mogla da iznenadi namjera Mila Đukanovića da nas procesuira i tako pokuša da zaplaši naše pristalice, kao i druge slobodne građane koji su se okupili na protestima tražeći da se zaustavi krađa izbora", kazao je između ostalog Mandić
190 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Zoran Đurić
Andrija Mandić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2015. 18:24h

Veoma je dobro poznato iz istorije autokratskih i diktatorskih režima, da političari koji ugrožavaju takve sisteme budu predmet obrade policijskih i sudskih vlasti, šefova režima i tirana u takvim državama, saopštio je lider Nove srpske demokratije (NOVA) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

"Zato je samo naivne mogla da iznenadi namjera Mila Đukanovića da nas procesuira i tako pokuša da zaplaši naše pristalice, kao i druge slobodne građane koji su se okupili na protestima tražeći da se zaustavi krađa izbora. Što se mene lično tiče, u crnogorsko pravosuđe imam povjerenje taman koliko i u vladu Crne Gore na čijem čelu je Milo Đukanović. Mislim da slično razmišljaju i drugi poslanici opozicije, jer je izvršna vlast godinama u potpunosti kontrolisala druge dvije vlasti, sudsku i zakonodavnu, iz jednog razloga - zato što su upravo pripadnici vlade bili glavni organizatori izborne krađe na osnovu koje su u parlamentarnoj većini dobijali nezaslužene poslaničke mandate, a u pravosuđu vodeća sudska i tužilačka mjesta", istakao je Mandić.

On je rekao da se poslanici DF-a neće nikada pozvati na imunitete, niti će im ta ustavna odredba biti bilo kakva linija odbrane protiv autokratske vlasti.

Tužilaštvo je u petak podnijelo Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta, odnosno odborenje za krivično gonjenje poslanika DF-a Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića.

"Zato i ne treba nikakve dodatne napore da ulaže predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, niti da se izvodi farsična predstava o navodnim dugim razmišljanjima i odlukama koje će donijeti poslanici saglasno "vlastitom uvjerenju''. Svi znamo da to nema veze sa njima već se radi o izvršenju naredbe crnogorskog diktatora. Imunitet treba da koriste oni "poslanici'' iz parlamenta koji su to postali zahvaljujući izbornoj krađi ili neki drugi koji su svojim djelovanjem u parlamentu postigli to da ih niko više ni kući ne podržava, a poslanici DF-a će se isključivo osloniti na one desetine hiljada ljudi koji su prethodnih dana bili sa nama i koji ne koriste nikakav imunitet, kao ni mi, ali čvrsto vjeruju da branimo istinu i pravdu i da zajedničkom akcijom možemo promijeniti Crnu Goru. Imali smo prilike da se uvjerimo i na protestu 24. oktobra, da su građani Crne Gore odlučili da promijene ovo zlo koje nas je zadesilo", kazao je Mandić.

Po njegovim riječima, to što na izborima DPS krade većinsku volju građana i na osnovu toga uspostavlja lažne parlamentarne većine, za posljedicu ima stvaranje jednog neljudskog i nakaradnog sistema iz koga proističe čitav niz grešaka koje se direktno preslikavaju i na izvršnu i sudsku vlast i na ukupni ekonomski, politički, moralni i duhovni život Crne Gore.

"Pitanje slobode je ključno pitanje i naš zahtjev za pravičnim i poštenim izborima ne može zaustaviti niko - ni problematizovanje imuniteta, ni lažne krivične prijave, ni prebijanje časnih i poštenih ljudi, a sve, u krajnjem, u pokušaju najprimitivnijeg zastrašivanja građana. Svako ko je pomislio da će sa ovom jeftinom pričom zaustaviti promjene u CG grdno se prevario, jer danas još odlučnije možemo poručiti građanima da nastavljamo proteste i da ćemo, čvrsto vjerujem u najkraćem mogućem roku, omogućiti Crnoj Gori održavanje prvih pravičnih izbora, nakon kojih će se konstituisati legitimne i legalne državne institucije čiji će autoritet biti nesumnjiv i koje će poštovati svi. Protesti su uspjeli da dovedu do toga da se od sada stvari posmatraju objektivno- da nema zaklanjanja iza policijskih maski, varljivih institucija, zakona, od sada postoje samo konkretne osobe, naredbodavci i izvršioci, i njihova imena, prezimena i fotografije. A sada neka svako radi svoj posao, sve što dođe mi smo mu naredni. Nema odustajanja, nema predaje. Sloboda ili ništa!", zaključio je Mandić.

Radunović: Diktator slobodne izbore vidi kao napad na temelje države

Funkcioner DF-a i jedan od trojice poslanika kojima Tužilašto traži skidanje imuniteta radi krivičnog gonjenja, Slaven Radunović, na svojem fejsbuk nalogu napisao je da je "čast u ovakvoj državi biti politički gonjen".

"Svaki diktator se brani na sličan način. Zahtjev za slobodnim izborima doživljava kao napad na temelje države. Njegove, naravno. Privatne. Onoliko laži o mirnim protestima izrečenih u posljednjih mjesec dana i onakvu brutalnu upotrebu sile protiv svojih gradjana treba nekako pravdati...Kako? Krupnim riječima: antidržavne demonstracije, rušenje ustavnog poretka, zaustavljanje evroatlantskih integracija...Kakav bi to, uostalom, autokratski režim bio, kad ne bi imao politička sudjenja i političke zatvorenike. A, u ovakvoj državi čast je biti politički progonjen! Još nije shvatio. Koga je briga za poslanički imunitet? Mi smo samo mali dio one bezimene mase odlučnih i hrabrih ljudi, koji su donijeli odluku da osvoje slobodu. Naši saborci su naš imunitet", napisao je Radunović.

Bonus video: