PUPI: Krivična prijava protiv Konjevića, Stojanovića, Janjuševića i ostalih

Iz PUPI su kazali da je ovakvo postupanje i ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, a posebno mučenje i tortura, u dubokoj suprotnosti sa Deklaracijama i Konvencijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i dokumentima drugih međunarodnih asocijacija
76 pregleda 10 komentar(a)
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2015. 12:30h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI), podnijela je Vrhovnom Državnom tužiocu Crne Gore krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, zamjenik direktora policije Nikole Janjuševića i protiv svih drugih lica po komandnoj odgorvornosti iz MUP-a i Uprave policije, zbog torture, mučenja, prebijanja, zlostavljanja,nanošenja teških povreda, ugrožavanja života nedužnih golorukih građana i uništavanja njihove imovine, saopšteno je iz ove partije.

"Naime,24 oktobra 2015. godine, u večernjim satima, jake policijske snage ,kao i SAJ, potpomognuti domaćim i uvezenim kriminalnim grupama, dobro naoružanim, maskiranim i stacioniranim u hotelu Podgorica, u Staroj zgradi Vlade, u Skupštini Crne Gore i iza Skupštine, napali su i razbili građane koji su održavali mirni demokratski, civilizovani protest, koji su izražavali nezadovoljstvo zbog socio-ekonomske situacije u državi. Ogroman broj prisutnih građana, nezdovoljnih, nezaposlenih, koji žive u bijedi, žive ispod granice siromaštva, a koji su izražavali nezadovoljstvo u centru glavnog grada, napadnuti su od jakih policijskih i specijalnih antiterorističkih policijskih snaga, kao i naoružanih kriminalnih grupa,nanoseći teške tjelesne povrede nedužnim gradjanima, ugrožavajući zdravlje I živote građana ne samo okupljenih na protestu,šok bombama, ogomnim količinama, kako prekomjernim tako i nedozvoljenim otrovnim hemikalijama i sredstvima, od kojih su građani gubili svijest, padali na ulici i ostajali bespomoćni. Ovdje u prvom redu mislimo na penzionere kojih je najviše bilo, starih, bolesnih i iznemoglih, pa su im zbog nanošenja povreda pendrecima, pesnicama, nogama ,vojničkim i policijskim čizmama,i od ogromne količine otrovnih supstanci i suzavaca, što je imalo za posljedicu ispadanja i gubljenja svijesti tako i proteza", piše u saopštenju PUPI.

Iz ove partije dodaju da su trovani i prebijani nedužni i goloruki građani ne samo oni koji su učestvovali na protestu.

"Strašne posljedice osjetili i stanovnici glavnoga grada u svojim stanovima, pa su vrištali, jaukali, dozivali u pomoć kako ljekarske ekipe tako policiju i policijske starješine da hitno prestanu sa trovanjem naroda,je im stradaju nedužna djeca, stari i bolesni, pogotovo astmatičari i srčani bolesnici. Treba istaći da su te večeri stradali, prebijani, mučeni, izloženi torturi i mučenju i oni građani koji nemaju nikakve veze sa protestima, već su bili slučajni prolaznici, pa su jake policijske i maskirane snage kidisale na nedužne građane ugrožavajući njihove živote i uništavajući njihovu imovinu. U prilog ovim navodima idu brojni medijski i video prilozi, kao i izjave prebijenih i mučenih građana i očevidaca. PUPI se pita šta su to uradili nedužni građani poput Martinovića, Kneževića, Popovića i brojni drugi , da budu izloženi zvjerskoj torturi i mučenju i nanošenju teških tjelesnih povreda i uništavanja njihove imovine", dodaje se u saopštenju.

Iz PUPI navode da je ovakvo postupanje i ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, a posebno mučenje i tortura, u dubokoj suprotnosti sa Deklaracijama i Konvencijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i dokumentima drugih međunarodnih asocijacija.

"PUPI traži od VDT kao i drugih istražnih i pravosudnih organa,da sad i odmah preduzmu sve zakonom propisane radnje,kao bi se zločini ispitali do kraja a vinovnici adekvatno kažnjeni. PUPI je posebno zabrinut i razočaran zbog ovakvih drakonskih neljudskih,varvarskih mjera prema bolesnim i siromašnim penzionerima,koji su i onako na ivici kako egzitencije tako i opstanka.Sa ovom krivičnom prijavom, PUPI će obavijestiti domaću i međunarodnu javnost, a posebno Kancelariju EU u Podgorici, šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Mitju Drobniča kao i sve ambasade uticajnih država", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: