Krivokapić pokreće inicijativu: Razgovarajmo na najvišem nivou

Dijalogom u institucijama moramo pokazati da smo sposobni da rješavamo sporove, podrška evropskih partnera dobrodošla, navodi se u odgovorima
113 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2015. 06:29h

Šef parlamenta Ranko Krivokapić pokrenuće inicijativu za uspostavljanje političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem izgradnje narušenog izbornog povjerenja i organizovanja fer i demokratskih izbora, u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta predsjednika Skupštine koji se juče vratio iz posjete SAD.

U odgovorima “Vijestima” se navodi da je u Crnoj Gori na djelu “duboka kriza nepovjerenja značajnog dijela javnosti” u izborni proces i institucije koje taj proces treba da sprovedu. Demokratski i od svih prihvaćen izborni proces, kako se ističe, ključna je pretpostavka političke stabilnosti, jačanja demokratskih procesa i što je posebno važno nastavka evropskih integracija i finalizacije procesa učlanjanjea Crne Gore u NATO.

“Zato politički dijalog podrazumijeva uključivanje svih relevantnih političkih subjekata na najvišem nivou u formi koja će obezbijediti da bude do kraja kredbilan i da vodi dogovoru oko temelja ustavnog sistema - izborne demokraatije”, navode iz Krivokapićevog kabineta.

Interes svih, kako se dodaje, treba da bude da ishod dogovora rezultira rješenjem koje će nedvosmisleno izbore učiniti demokratskim i do kraja inkluzivnim.

“Dijalogom u institucijama moramo pokazati da smo sposobni da rješavamo sporove kako nam sugerišu naši evropski partneri čija podrška u ovom procesu je svakako dobrodošla, kao i prilikom usvajanja nove izborne legislatve, ustavnih amandmana i mnogih drugih važnih pitanja koja su izazvala velike sporove u Crnoj Gori”, navodi se u odgovorima.

Sporna pitanja, kako se dodaje, moramo rješavati sami, ali ne gubiti iz vida da nam je članstvo u Uniji zajednički clj, a EU strateški partner sa kojom imamo ugovorni odnos.“Izbori koji izazivaju spornost ugrožavaju političku stabilnost, naš put u EU i NATO. Zato je pitanje izborne demokratije ključni državni prioritet i neodvojivo je od pitanja poziva i punopravnog članstva u NATO kao strateškog clja i temljnog državnog interesa”, zaključuju u odgovorima.

Bonus video: