Čelnici DF-a da preuzmu odgovornost za krah protesta

Na pitanje hoće li pristati da pregovara sa predsjdnikom DPS-a Milom Đukanovićem ili njegovim zamjenikom Duškom Markovićem, Lekić je rekao da politički animoziteti ne smiju bii prepreka za pregovore
61 pregleda 258 komentar(a)
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2015. 21:08h

Protesti Demokratskog fronta doveli su do polarizacije političke scene, a čelnici tog saveza moraju preuzeti odgovornost za njihov krah, ocjenili su lideri Demosa, Demokratske Crne Gore i pokreta URA.

Oni su u emisiji “Načisto” na televiziji Vijesti pozvali Demokratsku partiju socijalista na pregovore o formiranju prelazne vlade, ističući da bi Evropska komisija (EK) trebala da pokrene dijalog. Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da je tehnička vlada jedino riješenje za riješavanje krize u Crnoj Gori.

Na pitanje hoće li pristati da pregovara sa predsjdnikom DPS-a Milom Đukanovićem ili njegovim zamjenikom Duškom Markovićem, Lekić je rekao da politički animoziteti ne smiju bii prepreka za pregovore.

“Međunarodni faktor mora da pritisne vlast na pregovore ili će se i sami kompromitovati. Zato smo se i obratili Evropskoj uniji da posreduje”, rekao je Lekić ističući da bez spoljnog pritiska nema demokratizacije.

Na pitanje zbog čega se funkcioneri Demosa nijesu pridružili protestima Fronta, Lekić je istakao da će Demos učestvovati svugdje gdje je ravnopravan. Ističući da je Front preuzeo odgovornost za uspjeh i neuspjeh protsta, navodeći da su protesti pokazali i represivno lice vlasti jer je “režim ogolio svoje lice”.

Lekić je rekao da Demos nije taktizirao tokom protesta, već da je bio maksimalno solidaran.

“Miodag Lekić i Demos, dok ga budem vodio, neće biti nigdje gdje se ništa ne pita, kakvo god mjesto na bini da mi je planirano. Trebao samo tamo da dođem, budem statista”, rekao je Lekić.

Ističući da su sve antirežimske snage morale biti koordinisane u organizaciji proteste, lider Demokrata Aleksa Bečić je istakao da uslovi za zajedničko dijelovanje nijesu bili ispunjeni.

“Ciljevi su bili nerealno postavljeni. Nismo vidjeli strategiju niti organizaciju, i organizatori su politički odgovorni za rezultat protesta. Potpuno sam svjestan koliki su dometi akcija koje osmišljava Predrag Bulatović i ostali”, rekao je on.

Upozoravajući da su obije strane uoči protesta dizale tenzije i koristile rečnik ultimatuma, lider pokreta URA Žarko Rakčević je rekao da su organizatori odgovorni za naslije ispred skupštine.

“U svemu vidimo odgovornost organizatora. U tom prvom poluvremnu je odgovor policije bio očekivan. Drugo poluvrijeme, koje je trajalo do kasno u noć, je bilo brutalno tjeranje i time je izgubila demokratska Crna Gora. Građani su htjeli mirne proimjene i izigrani su”, smatra Rakčević, navodeći da URA nije željela da bude dio protesta.

“Mi smo jasno rekli da ne želimo da dođemo, budemo pioni i čekamo goste iznenađenja. Da budemo statisti u nečemo gdje se režiser zna”.

Komentarišući emisiju na televiziji Vijesti, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je lidere tri partije optužio za filozofiranje.

"Mnogo se lakše filozofira o politici, kada nijesi spavao na asaltu 21 dan, dobio pendrek po glavi i nagutao se suzavca. Sloboda ili ništa", napisao je Medojević na svom tviter nalogu.

On je dodao da slušajući neke političare iz opozicije, "stiče se utisak da su im draži i bliži zlikovci Đukanović i Marković, nego DF".

Bonus video: