Rudović: Nužno je da se EU uključi u pregovore o uslovima za sprovođenje slobodnih izbora

Rudović je, napominjući da ne želi u ovom momentu da povlači paralele sa ulogom EU u rješavanje krize u Makedoniji, rekao da dobre usluge EU ne mogu biti sporne zato što se Crna Gora, kao kandidat za članstvo, nalazi u ugovornom odnosu sa EU
5 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2015. 14:21h

Politička kriza u Crnoj Gori zahtijeva odgovoran pristup svih relevantnih političkih aktera i nužno je da se Evropska unija (EU) uključi u pregovore o uslovima za sprovođenje slobodnih izbora, rekao je član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović.

Rudović je rekao da bez dijaloga, čiji cilj treba da bude sporazum o uslovima za organizovanje fer i slobodnih izbora ona samo može biti produbljena, a Crna Gora uvedena u višemjesečno vanredno stanje.

„S obzirom da je sadašnja vlast pokazala da nema namjeru da se odrekne zloupotrebe moći i državnog aparata za kupovinu glasova i da je ignorisala zahtjeve građana, opozicije i Brisela da glasanje odrazi istinsku volju građana, nužno je da se EU uključi u pregovore o uslovima za sprovođenje slobodnih izbora“, rekao je on agenciji MINA.

Rudović je, napominjući da ne želi u ovom momentu da povlači paralele sa ulogom EU u rješavanje krize u Makedoniji, rekao da dobre usluge EU ne mogu biti sporne zato što se Crna Gora, kao kandidat za članstvo, nalazi u ugovornom odnosu sa EU.

„Crna Gora mora da ispuni brojne kriterijume EU da bi postala njen dio. Jedan od njih je i da izbori budu sprovedeni na način koji ne ostavlja sumnju da su izbori slobodni i da njihov rezultat zaista odražava volju građana“, kazao je on.

Prema riječima Rudovića, predstavnici EU konstantno, pa i u nekoliko poslednjih dana, naglašavaju da u Crnoj Gori mora biti primijenjeno izborno zakonodavstvo, što je, kako je rekao, vlast trebalo da uradi još prije godinu.

„Pošto je sadašnja vlast očigledno nepouzdan sagovornik, koji izigrava očekivanja građana, opozicije, Brisela i ostalih međunarodnih adresa sa kojima Crna Gora treba da gradi partnerske odnose, dobre usluge u pregovorima smatramo neophodnim“, kazao je on.

Rudović je kazao da nijedan visokorangirani funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) nije sankcionisan nakon što se, putem afere Snimak, pokazalo kako vlast kupuje glasove i falsifikuje volju građana.

„Ne samo što nije sankcionisan, nego su ili unaprijeđeni ili ostali na istim pozicijama. Uz to, vlast već priprema ambijent za narednu kupovinu ljudskih duša, zloupotrebljavajući očajnu ekonomsko-socijalnu situaciju koju je proizvela njena promašena politika. Ne pada nam na pamet da dajemo legitimitet takvim prevarama“, poručio je on.

Ako, kako je rekao, ne bude dogovora, ako ne usaglase mehanizam koji će garantovati sprovođenje dogovora o uslovima za izbore, URA će pribjeći bojkotu.

„Već smo najavili da ćemo naći metod da, zajedno sa DEMOS-om i Demokratama, raznim društvenim asocijacijama i slobodnim građanima, na civilizovan i odlučan način izdjestvujemo prijeko potrebne promjene u Crnoj Gori“, poručio je Rudović.

Prema njegovim riječima, koliko su te promjene nužne vidjelo se i u noći 24. oktobra. „Kada su, nakon što je policija opravdano spriječila nasilan upad u parlament, batinaši u uniformama specijalnih jedinica, prebijajući građane, sijali strah po Podgorici i demonstrirali namjeru da zatru i klicu slobode“.

„Potrebno je skinuti fantomke i sa birača i sa batinaša. Vjerujemo da u EU i Sjedinjenim Američkim Državama, koje opravdano ukazuju na potrebu procesuiranja vinovnika incidenata, dobro znaju šta se dešava u Crnoj Gori, pošto osim izvještaja koje dobijaju diplomatskim kanalima, mogu čitati i relevantne medije u zemljama EU koji pišu o nedemokratskom karakteru vlasti“, naveo je Rudović.

Jasno im je, kako je rekao, da DPS i njen lider nijesu garant mira i stabilnosti, niti garant ulaska Crne Gore u EU i NATO, a još manje primjer demokratske i uspješne vlasti.

Bonus video: