Treći minus: Haos na računima Bošnjačke stranke

Stranka Rafeta Husovića nije računima opravdala 18.798 eura troškova, odbori dostavljali nepotpunu dokumentaciju za troškove kampanje, odbor u Rožajama nije prijavio automobil...
54 pregleda 62 komentar(a)
Bošnjačka stranka Kongres, Foto: Savo Prelević
Bošnjačka stranka Kongres, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2015. 06:34h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na finansijski izvještaj Bošnjačke stranke (BS) jer, između ostalog, dio troškova nije pravdala validnom dokumentacijom, niti je predstavila troškove izbornih kampanja.

U mišljenju DRI navodi se da stranka Rafeta Husovića nije računima opravdala 18.798 eura troškova, od kojih 15.451 čine troškovi opštinskih odbora. To je treći put da Bošnjačka stranka dobija negativno mišljenje DRI.

“Isplata iz blagajne opštinskog odbora u Petnjici u iznosu 1.370 eura nije dokumentovana, nepotpunom dokumentacijom pravdani su troškovi u iznosu od 13.246, dok je nefiskalnim računima pravdan iznos od 4.182 eura”, navodi se u mišljenju DRI.

Ističe se i da u Husovićevoj stranci nijesu prijavili automobil vrijedan 2.500 eura, koji je 2013. godine nabavio rožajski odbor. Navodi se i da se sav novac za finansiranje redovnog rada stranke iz budžeta ne uplaćuje na glavni račun partije, već direktno u kasu opštinskih odbora u Baru, Bijelom Polju, Petnjici i Plavu. Kako se navodi plavski i petnjički odbor nijesu stranačkoj centrali slali kompletnu dokumentaciju za pravdanje troškova.

U DRI su upozorili i da je u Husovićevo stranci zaposleno troje službenika, bez oglašavanja u Zavodu za zapošljavanje, dok stranka nije platila ni porez za plate zaposlenih. Navodi se i da je na službena putovanja u Bošnjačkoj stranci prošle godine potrošeno 5.873 eura, od čega je na dnevnice isplaćeno 1.158 eura, za smještaj 558€, a gorivo 3.548. Kako se navodi, troškovi opštinskih odbora iznosili su 26.735 eura, od čega je najviše potrošeno u Rožajama (11.774 eura) i Podgorici (7.130 eura).

“Isplata za rad Foruma mladih i Foruma žena u iznosu od 4.350 eura izvršena je shodno odlukama Predsjednika opštinskih odbora ali trošenje navedenih sredstava nije dokumentovano”, navode u DRI, i ističu da opštinski odbori nijesu dostavili račune za dio troškova izborne kampanje.

Navodi se da su u BS-u za pomoć socijalno ugroženim građanima, školovanje i liječenje potrošili 8.825 eura, na stručnu literaturu potrošeno je 435 eura, a na telefonske račune 2.155 eura.

Bonus video: