CDT: Politilčari da se manu taktiziranja i krenu u dijalog

"Svako prologniranje ove vrste razgovora može prouzokovati veoma ozbiljne posledice za građane i razvoj demokratije u Crnoj Gori"
5 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2015. 11:02h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva ključne političke aktere da započnu dijalog koji će ishodovati pronalaženjem načina za prevazilaženje aktuelne političke krize.

U fokusu dijaloga, smatraju u CDT-u, mora biti dogovor o pripremnim aktivnostima za organizovanje fer i demokratskih izbora u toku 2016. godine.

"Svako prologniranje ove vrste razgovora može prouzokovati veoma ozbiljne posledice za građane i razvoj demokratije u Crnoj Gori, nakon čega je realna situacija da dijalog više neće biti moguć. Želimo upozoriti crnogorsku i međunarodnu javnost da se svakim danom kašnjenja sa priremom fer i demokratskih izbora približavamo opciji koja nikom dobronamjernom ne može biti bliska - sprovođenju neminovnih izbora bez poštovanja važećeg zakonodavstva", navodi se u saopštenju CDT-a.

Oni pozivaju sve političke aktere na oprez:

"Kvalitet izbornog procesa nije direktno proporcionalan količini suzavca ispaljenog na građane ili broju kamenica bačenih na pripadnike policije. Fer izbori traže zalaganje državnih organa za sprovođenje zakona, traže ozbiljnu pripremu i obuke koje traju više mjeseci ali i kontrolu tog procesa od strane Skupštine, domaće i međunarodne javnosti. Sprovođenje kvalitetnog i demokratkog izbornog procesa je jedini način da se ova politička situacija razriješi bez ozbiljnijih posljedica i za to odgovornost imaju svi relavantni politički subjekti."

U CDT-u smatraju da je krajnje je vrijeme da se politički akteri manu "političkog taktiziranja, analiza kako aktuelna situacija utiče na njihov broj glasača i da ozbiljno i posvećeno krenu u razgovore o načinima za rješavanje nagomilanih problema".

"Simbolički, dužnost da inicira ovaj dijalog ima Skupština Crne Gore ali se način rada nužno ne mora poklapati sa do sada postojećim formama i načnima funkcionisanja. Manje je važno pitanje da li u tim razgovorima svoju ulogu direktno ili indirektno trebaju imati predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori. CDT po ko zna koji put skreće pažnju javnosti da kasnimo sa sprovođenjem nekih od najbitnijih stavki novih izbornih zakona. Takođe, zainteresovanoj javnosti i građanima je nepoznato dokle se stiglo sa implementacijom određenih obaveza. Početak razgovora i prirema izbora treba da prati proces utvrđivanja političke i pravne odgovornosti za sve one koji su u toku prethodnih dešavanja kršili zakone Crne Gore", piše u saopštenju.

Dodaju i da zakon mora biti jednak za sve.

"Kako za one koji su napadali policiju, pljačkali zlatare, napadali medije i diplomatska predstavništva tako i za one koji su organičavali pravo na slobodna okupljanja, ometali novinare u obavljanju svojih dužnosti ili brutalno koristitli policijsku silu prema dobronamjernim građanima koji su, shodno Ustavu i zakonima, izražavali svoje političko neslaganje sa aktuelnom Vladom", zaključuju u CDT-u.

Bonus video: