Amfilohije pisao poslanicima: Ne usvajajte poništenje odluka Podgoričke skupštine

"Apelujemo na sve da ne koristimo osjetljive teme za dnevno-političko obračunavanje sa našom braćom, rođacima, kumovima, susjedima", ističe se između ostalog u pismu
188 pregleda 0 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Filip Roganović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.11.2018. 15:22h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poslao je pismo poslanicima Skupštine Crne Gore i pozvao ih da ne usvajaju Rezoluciju o poništavanju odluka Podgoričke skupštine. Mitropolit SPC je upozorio da se time jačaju podjele i pojačavaju ionako veliki potencijal nestabilnosti u crnogorskom društvu.

"Ne znamo kako ona može pomoći poboljšavanju odnosa sa Srbijom, budući da se pitanje Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori gotvo i ne dotiče srbijansko-crnogorskih odnosa već već je uzrok tenzija unutar Crne Gore. Ne vidimo da će doprinijeti bilo kakvom pomirenju ili konsenzusu, činjenica da će jedan dio skupštine izglasati Rezoluciju kojom kojom će se donijeti vrijednosni sud o događajima od prije sto godina", navodi se u pismu u koje su "Vijesti " imale uvid.

Poslanici vlasti tražili su da se odluke Podgoričke skupštine proglase ništavnim jer je njeno konstituisanje bio instrument kojim je izvršen prevrat u Crnoj Gori. O tome predlogu raspravljaće se na sjednici parlamenta zakazanoj za četvrtak. U pismu se upozorava i da su u dijelu partija koje čine vladajuću koaliciju "na čelu sa predsjednikom države do nedavno drugačije mislili o tom pitanju".

"Apelujemo na sve da ne koristimo osjetljive teme za dnevno-političko obračunavanje sa našom braćom, rođacima, kumovima, susjedima", ističe se između ostalog u pismu.

Bonus video: