Članovi OSA pozivali studente na protest, uprava pozvala policiju

OSA je prisustvo policije i legitimisanje njihovih članova dožijela kao “bezobzirnu i nečuvenu policijsku torturu”
39 komentar(a)
protest Demokratski front 3.10, Foto: Boris Pejovic
protest Demokratski front 3.10, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 24.10.2015. 11:18h

Članovi Omladinske studentske asocijacije (OSA) juče su na Filozofskom fakultetu u Nikšiću dijelili političko-propagandni materijal sa pozivom na protest na današnji protest u Podgorici.

Uprava pomenutog fakulteta je o tome obavijestila policiju čiji službenici su legitimisali članove OSA-e i nakon konsultacije sa Osnovnim državnim tužiocem napustili su fakultet jer su procijemili da u djelovanju članova Omladinske studentske asocijacije nema elemenata krivične odgovornosti.

OSA je prisustvo policije i legitimisanje njihovih članova dožijela kao “bezobzirnu i nečuvenu policijsku torturu”.

“Iako je univerzitet u svakoj demokratskoj zemlji i po samoj svojoj definiciji mjesto koje uživa autonomiju i slobodu, ove činjenice su juče bačene pod noge od strane uniformisanih policijskih službenika. Nikšićka policija se drznula, da nekoliko naših kolega isleđuje i legitimiše u holu Filozofskog fakulteta i to samo zbog letaka koje su dijelili svojim kolegama a na kojima je bio ispisan poziv na građansku slobodu”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Vladan Raičević, predsjednik OSA-e.

Prema njegovim riječima pomenuti događaj nije samo napad na nekoliko javno angažovanih studenata, već na “Univerzitet u cjelini i svakog njegovog člana koji se sjutra može naći na meti nezakonite upotrebe policijske sile”.

“Najmanje što očekujemo od naše i inostrane javnosti, akadenmske i neakademske, jeste da pokaže količinu zgražavanja i revolta približnu količini neprijatnosti i straha koji su doživjele naše kolege usljed nečuvene policijske torture. Takođe tražimo od naših starijih kolega sa Univerziteta Crne Gore da stanu u zaštitu elementarnih akademskih sloboda. Ovo naše obavještenje i grčeviti apel za zaštitu akademske autonomije i ličnog integriteta studenata ne odnosi na one profesore koji su podlegli ucjenama i strahu”, zaključio je Raičević.

Bonus video: