Deklaracija Vlade: Crna Gora odaje priznanje UN za ostvarenja i rezultate

Kako se dodaje, snažne UN, kao stožer multilateralizma, koje će nastaviti da daju efikasne odgovore na sve kompleksnije globalne prijetnje će u budućnosti biti još potrebnije
72 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Wikipedia
Ujedinjene nacije, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.10.2015. 13:45h

Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju regionalnog i međunarodnog mira, ubjeđena da akcenat treba dati preventivnom pristupu, miroljubivim metodama i diplomatskim sredstvima za smirivanje tenzija i trajno rješavanje konflikata, navodi se u Deklaraciji Vlade, povodom 70 godina postojanja Ujedinjenih nacija.

Povodom 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija, kada se obilježava 70 godina od osnivanja Svjetske organizacije, Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila Deklaraciju kojom Crna Gora potvrđuje nepokolebljivu privrženost preambuli, ciljevima i principima Povelje UN.

Navodi se da se Crna Gora zalaže za međunarodni poredak koji će biti zasnovan na poštovanju međunarodno‐pravnih obaveza, posebno onih koje proističu iz Povelje UN.

„Crna Gora odaje priznanje UN za ostvarenja i rezultate iz proteklih sedam decenija u cilju ostvarivanja Poveljom predviđenih ideala. Posebno izdvajamo ulogu i doprinos Svjetske organizacije očuvanju i unapređenju svjetskog mira i bezbjednosti, ekonomskom i dekomkratskom razvoju, promociji ljudskih prava i sloboda, kao i iskorjenjivanju siromaštva“, kaže se u Deklaraciji.

Kako se dodaje, snažne UN, kao stožer multilateralizma, koje će nastaviti da daju efikasne odgovore na sve kompleksnije globalne prijetnje će u budućnosti biti još potrebnije.

„Crna Gora, okupljanjem svih UN agencija pod krovom Eko zgrade i promovisanjem njihovog koherentnog i efikasnog djelovanja, nastavlja da nadograđuje primjenu koncepta „Djelujući kao jedan“ u zemlji. U kontekstu reforme UN, takođe izdvajamo nužnost što skorije i sveobuhvatne reforme Savjeta bezbjednosti, sa ciljem da članstvo i djelovanje ovog glavnog organa adekvatno odgovori modernim geopolitičkim realnostima i izazovima“, kaže se u Deklaraciji.

Navodi se da Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju regionalnog i međunarodnog mira, čvrsto ubjeđena da akcenat treba dati preventivnom pristupu, odnosno miroljubivim metodama i diplomatskim sredstvima kao najboljem načinu za smirivanje tenzija i trajno rješavanje konflikata.

Crna Gora će težiti da poveća svoje prisustvo i angažman u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, na taj način direktno doprinoseći stabilizaciji kriznih situacija.

U Deklaraciji se ističe da kao država koja baštini i koja je kroz istoriju gajila multietnički, multikulturni i multireligijski sklad i toleranciju, Crna Gora visoko drži do poštovanja i promocije ljudskih prava i vladavine prava, na nacionalnom i globalnom nivou, zasnovanim na principima jednakosti i uvažavanju ljudskog dostojanstva i diverziteta.

Navodi se i da Crna Gora je snažno privržena održivom razvoju koji predstavlja nacionalnu stratešku smjernicu i odrednicu u svim njegovim dimenzijama.

„Crna Gora će nastaviti da bude pouzdan i odgovoran partner Ujedinjenim nacijama, predano posvećena aktivnostima na promociji univerzalnih vrijednosti i ostvarivanju zajedničkih ciljeva“, zaključuje se u Deklaraciji.

Vujanović: Crna Gora mora biti ponosna da je, u okviru biše Jugoslavije, bila među državama osnivačima UN

Crna Gora će odgovorno djelovati u Ujedinjenim nacijama (UN), maksimalno vrednujući značaj ove svjetske organizacije i pokazujući spremnost da bude njen pouzdan član, rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je na svečanosti na Cetinju, povodom obilježavanja 70. godišnjice UN, kazao da svoje članstvo Crna Gora doživljava kao snažnu potvrdu vrijednosti njene nezavisnosti, ali i obavezu da učestvuje u svim procesima koji su u funkciji ostvarenja misije te organizacije.

„Crna Gora je spremna da doprinese jačanju pozicija UN u ostvarenju te globalne misije. I ovu priliku treba iskoristiti za takvu poruku uz zahvalnost što je u UN ovakva posvećenost Crne Gore prepoznata i adekvatno vrednovana“, kazao je Vujanović.

On je podsetio da je sedam decenija ova svjetska organizacija posvetila slobodi i miru, ravnopravnosti velikih i malih naroda, temeljnim pravima i slobodama čovjeka i ukupnom napretku.

„Sedam decenija djelovanja kome međunarodna zajednica mora da bude zahvalna za brojne vrijednosti i dostignuća i koja treba, i nadalje, da bude posvećena boljem čovječanstvu“, poručio je Vujanović.

On je kazao da vrijednosti Povelje UN potpisane u San Francisku 1945. godine imaju svoju punu aktuelnost i ukazuju na potrebu daljeg jačanja pozicije UN radi punog ostvarenja njene misije.

„UN predstavljaju nezamjenjljiv stožer sistema globalnog upravljanja od vitalnog značaja za mir i bezbjednost, ekonomski razvoj, poštovanje ljudskih prava i sloboda sa potrebom da pomognu u rješavanju savremenih problema i izazova - obustave oružanih sukoba i konflikata, siromaštva, gladi, klimatskih promjena, nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, nezamjenjljiva je uloga UN u očuvanju globalnog mira, u emancipaciji naroda kroz dekolonizaciju, afirmaciji suvereniteta država i njihove saradnje u cilju postizanja opšteg dobra.

„Crna Gora mora biti ponosna da je, u okviru biše Jugoslavije, bila među državama osnivačima UN, a da je među 193 članice 28.juna 2006. godine, kao 192 država aklamacijom primljena u UN“, rekao je Vujanović.

On je kazao da je ovo godina promocije nove razvojne agende do 2030. godine. „Agenda sa 17 definisanih ciljeva predstavlja novi temelj aktivnosti UN koji koristeći prethodna iskustva milenijumskih razvojnih ciljeva, afirmiše održiv razvoj u svim njegovim dimenzijama“.

„Građani Crne Gore su aktivno participirali u kreiranju ove agende, jer je aktivnostima agencija UN u Crnoj Gori organizovana opsežna konsultacija sa građanima u kojima je učestvovalo 12 hiljada ljudi, što je oko dva odsto populacije u državi“, kazao je Vujanović.

Bonus video: