Pažin: Bezbjednosna situacija stabilna, ali ugrožena

Predsjedniik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da je parlament ispunio svoju osnovnu funkciju, i da je ostao mjesto dijaloga i mjesto gdje se na institucionalan način rješavaju složeni sporovi i tenzije
97 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2015. 17:38h

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna, ali ugrožena, ocijenio je u parlamenttu ministar pravde, Zoran Pažin.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljali su danas o bezbjednosnoj situaciji u državi nakon protesta Demokratskog fronta i zaključcima koje je na tu temu, većinom glasova, usvojio Odbor za odbranu i bezbjednost nakon trodnevnog rada.

Predsjedniik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da je parlament ispunio svoju osnovnu funkciju, i da je ostao mjesto dijaloga i mjesto gdje se na institucionalan način rješavaju složeni sporovi i tenzije.

On je ocijenio i da je Odbor pokazao svoj kapacitet i zahvaio svima koji su učestvovali u radu tog tijela, naročito predstavnicima opozicije.

„Naravno, do konsenzusa ne moramo doći, ali do procedura koje garantuju bolji rezultat, oko njih je postojala saglasnost, i to je demokratija“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da vjeruje da će rasprava o zaključcima doprinijeti smirivanju atmosfere.

„I da protesti koji slijede budu bez sporova, i da demokratija živi u svim oblicima – od protesta, do pune institucionalnosti koje donosi parlament“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić saopštio je zaključke tog skupštinskog tijela koji su usvojeni glasovima poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Pozitivne Crne Gore, dok su protiv bili Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije (SNP) i nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović.

U zaključcima se, između ostalog, ocjenjuje da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, bez obzira na dešavanja u vezi sa protestima, a postupanja institucija za sprovođenje zakona bila su na nivou i u okviru svojih ovlašćenja.

Jonica je kazala da zaključci pokazuju kako vladajuća većina misli da se može stabilizovati politička i bezbjednosna situacija u Crnoj Gori.

„Model do sada poznat – preglasavanje i jednostran pristup i pogled na događaje. Dijaog se tako ne stvara, niti konsenzus, niti se tako rješavaju probemi“, kazala je Jonica.

Ona je podsjetila da je je na sjednici Odbora i izdvojila mišljenje i formulisala posebne zaključke koje je smatrala da je Odbor trebalo da usvoji, ali se o njima nije glasalo.

„Mi iz SNP-a smo pružilli šansu za dijalog, koja je značajno potrošena nezrelošću i nespremnošću, i da će za to kompletnu odgovornost za mir i stabilnost preuzeti većina koja je donosila ove zaključke preglasavanjem, i državnih organa koji sve ove dane nijesu iskazali spremnost da preispitaju svoju odgovornost“, navela je Jonica.

Ona je dodala da je Odbor jedino od Tužilaštva dobio eksplicitan odgovor na postavljena pitanja.

„Dok su drugi državni organi imali potrebu da samo jednostrano i sa pozicije optužbi u odnosu na organizatore protesta i učesnike iskazuju svoje stavove, nespremni da ostave mogućnost da je bilo nezakonitosti u postupanju“, naglasila je Jonica.

Krivokapić je kazao da ih u parlamentu čeka ono čime se nijesu htjeli baviti „u ovoj pregrijanoj atmosferi“.

„Nama treba konsultativno saslušanje da bismo znali da zaštitimo ustavni institut imuniteta poslanika. Moramo imati standard i odgovor za budućnost“, ocijenio je Krivokapić.

On je kazao da ovo nije posljednji protest u Crnoj Gori. „Mi moramo naći odgovor za vrijeme koje će doći“.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da poslanici te partije ne mogu više učestvovati u skupštinskoj raspravi jer, kako je naveo, zaključci koje je usvojio Odbor ne rješavaju problem, već pokazuju golu silu većine i povećavaju tenzije.

„Dok ne dobijemo odgovore od državnih organa na mnoga pitanja, i validne zaključke, mi ne možemo učestvovati u ovakvoj raspravi“, poručio je Damjanović.

Krivokapić je apelovao na poslanike SNP-a da ostanu u sali i učestvuju u raspravi.

„Zaključci su samo predlog, ne usvaja ih Odbor nego Skupština. Dugo je do usvajanja zaključaka, i zato vas molim da ostanete“, kazao je Krivokapić i dodao da će sazvati Kolegijum na kojem će pokušati da usaglase zajedničke zaključke.

Poslanici SNP-a su, i pored toga, napustili sjednicu.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da je bezbjednonosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali ugrožena.

Prema njegovim riječima, ljudske slobode i prava građana, zagarantovana Ustavom Crne Gore, vrijeđana su, ugrožavana i relativizovana prethodnih dana.

„Sloboda kretanja protivpravnim zaposijedanjem glavne saobraćajnice u Podgorici, pravo na imovinu ugrožavano je i povređivano destruktivnim ispadima u centru grada, sloboda izražavanja i medijske slobode napadom i uništavanjem imovine jednog medija i povređivanjem urednice toga medija“, precizirao je Pažin.

On je dodao da je multinacionalni i multivjerski sklad ugrožen vrijeđanjem pojedinih građana i poslanika, podstičući, kako je kazao, na taj način vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Prava i slobode grđana ugrožena su i nasrtajem na javni red i mir napadom na službena lica u vršenju službenih dužnosti i sprječavanjem službenih lica u vršenju službenih radnji.

„Sve ove vrijednosti zaštićene crnogorskim Ustavom ujedno su i objekat krivično-pravne zaštite u skladu sa Krivičnim zakonikom“, ukazao je Pažin.

On je, zbog iskazanog nasilja i potencijalne opasnosti da se to nasilje ponovi, pozvao sve organe zadužene za sprovođenje zakona da utvrde sve pravno relevantne činjenice iz prethodnih dešavanja i daju pouzdan odgovor koja pravna posljedica proizilazi iz tih činjenica.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da je suština da se u Crnoj Gori svi dogovore da, ako su za Evropsku niju (EU), onda treba da budu za njene vrijednosti.

On je ukazao da je zajednički konstatovano da su nadležne institucije postupile shodno njihovim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima.

„Ako je bilo, mi to nijesmo negirali, pojedinačnih propusta, ti pojedinačni slučajevi, u skladu sa sistemom, treba da budu razriješeni u primjerenom roku na način koji propisuju Ustav i zakon“, rekao je Konjević.

On smatra da je u državi koja treba da dobije poziv za NATO i koja je na skoro pola puta ulaska u EU, nemoguće na bilo koji način afirmisati političko djelovanje suprotno ustavnim i zakonskim vrijednostima.

Prema njegovim riječima, pozivi da se vlast u bilo kojoj državi, kakva god ta vlast bila, promijeni van institucija vraća Crnu Goru u vremena za koja se misli da su prošla. „I ne možemo deklarativno biti za EU, a ne biti za njene vrijednosti“.

„Ključna vrijednosti EU i svih demokratskih društva jeste da se vlast ne može priznati ako je stvorena na način suprotan legitimnoj volji građana“, zaključio je Konjević.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić naveo je da, u pogledu događaja koji su prijavljeni nadležnim tužilaštvima, tom organu od 17. oktobra do danas, prijavljeno je 20 slučajeva, od čega su obradili 18.

„I to na način što je Osnovno državno tužilaštvo obradilo ukupno prijavljenih 18 događaja, kojom prilikom su ocijenili da su se u radnjama prijavljenih lica stekla obilježja prekršaja za 13 lica, dok su se u radnjama dva lica stekla obilježja bića krivičnog djela“, precizirao je Katnić.

U dva slučaja, dodao je, Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi moglo da donese odluku da se radi o krivičnom djelu, pa je dalo upute policiji da prikupi dokaze.

Katnić je pojasnio da je Osnovno državno Tužilaštvo došlo do saznanja da su događajima od 17. i 18. oktobra šest lica zadobila povrede, među kojima je jedan poslanik i naložilo prikupljanja dokaza u smislu utvrđivanja postojanja krivičnog djela.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milutin Simović kazao je da je crnogorska i međunarodna javnost imale priliku da vide karakter protesta.

On je rekao da je obaveza svih da se ponašaju u skladu sa zakonom.

„Omogućena je nesmetana organizacija protesta, i više od toga. Taj dodatni demokratski kapacitet su organizatori protesta zloupotrijebili i svojim postupanjem ugrožavali građanska prava građana Podorice, i ne samo Podgorice“, ocijenio je Simović.

Prema njegovim riječma, MUP i drugi državni organi postupali su u skladu sa zakonom i nadležnostima.

Poslanik Demosa Goran Danilović kazao je da je „ovaj parlament izgubio svoj smisao ispred parlamenta“, i da ta partija neće učestvovati u njegovom radu dok mu se ne vrati dostojanstvo.

On je rekao da će Demos prihvattiti samo dijalog u kojem će učestvovati EU, i to van parlamenta.

Danilović je poručio da je stav Demosa o minulim i budućim protestima da neće biti u organizacijama promotivnih skupova, dok sami ne budu učestvovali u organizaciji.

„Zadržavamo pravo da kao pojedinci branimo svoje pojedinačno pravo, da vam kažemo da ne možete represijom ugušiti glas razuma“, dodao je Danilović.

Krivokapić je odgovorio Daniloviću da će se svaki razgovor koji se bude vodio sa EU, voditi u parlamentu. Danilović je napustio sjednicu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder kazao je da je za SDP najindikativnije ko je sve i zašto pomogao „da se već propali, relativno mirni protesti reafirmišu u incidente sa ozbiljnim posljedicama“.

„To je pitanje kojim su se i do sada morale temejito pozabaviti sve nadležne institucije i organi, i nipošto se ne bi smjelo dozvoliti da bilo čija odgovornost o tome ostane nesankcionisana, bilo da se radi o učesnicima protesta, bilo o predstavnicima države“, naglasio je Rastoder.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da ta partija ne podržava niti će podržavati proteste koji organizuje dio „tradicionalne opozicije“.

„Ako neko misli da nam promjene može donijeti Nova srpska demokratija, široko mu polje. Mi nećemo biti dio te priče“, poručio je Pajović.

On je kazao da je Pozitivna građanska partija. „I od toga nema odstupanja, ma gdje sjedjeli. Danas smo opozicija, vjerujem da ćemo sjutra biti u vlasti“.

On je kazao da su u Pozitivnoj svjesni da vlast nije dobra, i da je treba mijenjati.

„Ali, zato što želimo da mijenjamo vlast, nemamo namjeru da srušimo i da destabilimo državu“, naglasio je Pajović.

On je ocijenio da su na današnjoj sjednici „pale maske“.

„Ovo o uvlačenju međunarodnog faktora neće da prođe. Vlast u Crnoj Gori neće mijenjati ni Brisel ni Vašington, a najmanje Moskva, nego građani Crne Gore“, poručio je Pajović.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović apelovao je na Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Upravu policije da u subotu urade sve da sačuvaju javni red i mir.

„Ovo kažem u negativnom smislu, jer ste vi izabrali način koji izaziva sukobe“, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, rješenje je da „svi zajedno sjednemo i da dogovorimo način na koji ćemo organizovati izbore naredne godine“.

„Ako neko misli da će na izbore ode tako što će DPS kao ovce tamo sve da nas povuče, ja mislim da ćete državu uvesti u još veću krizu, i da to definitivno neće biti moguće izbjeći“, upozorio je Abazović.

On je pozvao na politički dijalog i na mirno i demokratsko rješavanje sukoba.

„Ja ne pozivan ni na proteste, ni na ustanak, ali želim da pozovem sve političke činioce da uradimo nešto da izađemo iz duboke političke krize koja traje godinu unazad“, dodao je Abazović.

Krivokapić je kazao da će sjednica parlamenta biće nastavljena sjutra u 11 sati, nakon kolegijuma.

„Da pokušamo da se dogovaramo sa kolegama iz opozicije oko usaglašavanja o zaključcima Odbora“, dodao je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: