Lukšić: Afirmisali smo Milačićevu NVO

U odgovoru na tužbu se navodi da Lukšićeve izjave nijesu nanijele štetu Pokretu za neutralnost, već mu afirmisale poslovni ugled
25 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Igor Lukšić, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 21.10.2015. 05:35h

Stav ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, da postoje određene nevladine organizacije koje su anti-NATO orijentisane, nije izrečen kako bi se nanijela šteta Pokretu za neutralnost, već predstavlja afirmaciju poslovnog ugleda te NVO.

To, između ostalog, piše u odgovoru na tužbu ministra, koju je Pokret za neutralnost podnio protiv Lukšića i njegovog ministarstva. NVO na čijem je čelu novinar Marko Milačić tužio je Lukšića zbog povrede poslovnog ugleda njihove organizacije prilikom posjete Njemačkoj u martu ove godine.

Pokret za neutralnost traži 10.000 eura odštete od Lukšića i države, zbog navodne ministrove izjave objavljene u depeši crnogorske ambasade u Berlinu, prema kojoj je "u Crnoj Gori prisutan ruski pritisak, ali više na nivou propagande koja se ispoljava kroz djelovanje određenih NVO". Lukšić je kasnije kazao da sadržaj depeša oslikava ono što je aktuelna politika Vlade.

U odgovoru na tužbu, koju potpisuje Lukšićev punomoćnik, advokat Dušan Lukšić, se dodaje da ne vide razlog za tužbu kada iz naziva, kao i javnih nastupa Pokreta, očigledno proizlazi da je osnova njegovog djelovanja upravo djelovanje usmjereno ka tome da država ne bude dio NATO integracija.

"Smatramo da je njihov poslovni ugled afirmisan, jer je pred međunarodnom zajednicom iznijet stav da u Crnoj Gori postoje i institucije, koje djeluju sa drugih polazišta nego što je to zvanični stav države", navodi se u odgovoru na tužbu.

U odgovoru Lukšićevog advokata se ističe da je Milačićeva tužba pokušaj Pokreta da "u svakoj prilici promoviše svoj stav i približi ga građanima".

"Ono što nije jasno je kako se tužilac i iz kojih razloga doveo u vezu sa Ruskom Federacijom i ambasadom, jer ih stav ministra, koji je iznesen, nije dovodio ni u kakvu vezu", ocijenjeno je u odgovoru na tužbu.

U odgovoru na tužbu, ocjenjuje se da se o odgovornosti države može govoriti samo u slučaju nepravilnog i nezakonitog rada njenih organa, što tužilac nije ničim dokazao.

Milačić je ranije izjavio da je Lukšić na stranoj teritoriji i kod najviših državnih adresa, "denuncirao nevladine organizacije u Crnoj Gori ne navodeći nijedan dokaz". Suđenje će početi 24. novembra u Osnovnom sudu na Cetinju.

Bonus video: