DF prijavio šetnju za subotu, čeka se odluka CB Podgorica

Mandić najavio okupljanje na Trgu Republike i šetnju do parlamenta, sjutra sjednica povodom incidenata na protestima
106 pregleda 419 komentar(a)
DF protesti, Foto: Zoran Đurić
DF protesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.10.2015. 05:24h

Demokratski front prijavio je nadležnim organima protestnu šetnju za narednu subotu, a član predsjedništva DF-a Andrija Mandić rekao je da će se građani ponovo okupiti na Trgu Republike i ovog puta šetati do Skupštine. Mandić je ranije dao ultimatum premijeru Milu Đukanoviću da se povuče do subote i tražio formiranje prelazne vlade, ili će u suprotnom u Podgorici okupiti čitavu Crnu Goru.

“Pod motom 'sloboda ili ništa', odlučili smo da u subotu organizujemo protestnu šetnju, koja će početi sa Trga Republike, a završiti se ispred Skupštine", rekao je Mandić za TV Vijesti, navodeći da će masovnost skupa biti glavni argument pred aktuelnom vlašću.

Načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević “Vijestima” je rekao da se još nije odlučivalo o zahtjevu Fronta, ističući da je zakonski rok za odgovor organizatoru 48 sati prije skupa.

Prema Zakonu o javnim okupljanjima organizator prijavu mora da podnese najkasnije pet dana uoči mirnog okupljanja i ona mora da sadrži podatke o cilju okupljanja, mjesto, dan i vrijeme održavanja, zatim podatke o broju redara i procjenu o broju učesnika. Demonstranti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od objekata Skupštine, Predsjedništva, Vlade i Ustavnog suda, koji su u neposrednoj blizini parlamenta.

Kolegijum predsjednika Skupštine odlučio je da parlament sjutra raspravlja o dešavanjima na protestima, na inicijativu šefa poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandra Damjanovića.

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da je inicijativa šefa parlamenta Ranka Krivokapića da na kolegijumu otvori politički dijalog, s ciljem rješavanja krize u državi, može eventualno uspjeti jedino ako u njemu učestvuje i premijer Milo Đukanović.

Iz DF-a su kazali da neće prisustvovati toj sjednici, pozivajući ostale opozicione partije da bojkotuju zasjedanje parlamenta. Iz Delegacije EU pozivali su sve političke aktere da nastave sa konstruktivnim dijalogom u okviru demokratskih institucija i procesa.

Iz Fronta su juče osudili “napade huligana” koje je, kako tvrde, režim poslao da izazovu nerede, dok su iz Liberalne partije osudili nasilje koje je “kulminiralo na podgoričkim ulicama”. U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tvrde da su pristalice Fronta ugrozile mir, bezbjednost, imovinu i lične slobode građana, dok je Pozitivna Crna Gora pozvala sve na suzdržanost i očuvanje mira i stabilnosti. Ispred crnogorske ambasade u Beogradu protestovalo je oko 100 građana u znak podrške demonstrantima u Podgorici, a ambasadi je dostavljena i protestna nota i peticija podrške.

Bonus video: