Razbijen protest: Akcije policije počela u šest ujutru

"Bačen je i suzavac. Ima dosta privedenih i povrijeđenih", saopštili su iz organizacije Sloboda traži ljude
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2015. 13:51h

Više stotina policajaca u opremi za razbijanje nereda je upotrebom sile razbilo mirni protest u organizaciji Demokratskog fronta koji se 20 dana odvijao ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Među demonstrantima ima i teže povrijeđenih, kazao je izvor "Vijesti" iz Demokratskog fronta. Iz policije je "Vijestima" nezvanično rečeno da je ukupno uhapšeno 11 ljudi, a da je 6 policajaca povrijeđeno u akciji.

Uhapšena su dva poslanika, Slaven Radunović i Vladislav Bojović, kao i dva odbornika. Poslanik Milan Knežević je završio u Urgentnom centru nakon što je isprskan sprejem u lice. U akciji razbijanja protesta je učestvovala i komunalna policija.

Kako je rečeno iz grupe Sloboda traži ljude jedan pripadnik vatrogasne jedinice je udario poslanika Branka Radulovića. Prema riječima Vladimira Božovića iz Matice srpske, brutalno je pretučen urednik IN4S portala Gojko Raičević, nakon što je uhapšen.

Kako je kazao izvor iz DF-a, pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je jutros obavijestio poslanika DF-a Milutina Đukanovića, koji je prijavljen kao organizator protesta, da se protest prekida. Đukanović i ostali poslanici su to odbili, da bi šef Centra bezbjednosti Podgorica Jovica Rečević preko mikrofona saopštio da je skup zabranjen.

Odmah nakon toga, par minuta nakon 6 časova, je počela policijska akcija razbijanja protesta.

"Bačen je i suzavac. Ima dosta privedenih i povrijeđenih. Poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović su privedeni, a predsjednik DNP MIlan Knežević je završio u Urgentnom centru. Tokom okršaja, jedan pripadnik vatrogasne je upotrijebio silu i udario profesora Branka Radulovića. Elevator je poslat da sruši binu", piše na fejsbuk stranici Sloboda traži ljude.

MUP je bagerom jutros "očistio" šatore, binu i ostale objekte sa mjesta protesta.

Iz portala IN4S je zvanično rečeno da je taj portal više puta tokom jutra obaran, i da mu se otežano pristupa. Portal IN4S je tokom trajanja protesta imao postavljenu kameru koja je uživo prenosila dešavanja ispred Skupštine.

Jake policijske snage su obezbjeđivale centar Podgorice, nakon što je protest DF-a prekinut.

Policija je ranije blokirala dio Njegoševe i Ulice Slobode, a nešto kasnije je pušten saobraćaj u dijelu Bulevara Sv. Petra Cetinjskog, gdje se protest održavao.

Novinarima je bio zabranjen pristup ispred Skupštine Crne Gore, kao i dijelu Ulice Slobode gdje se nalazi Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) gdje je postavljen kordon policije.

Članovi NVO Alternativa okupili su se ispred zgrade Delegacije EU u Crnoj Gori.

Oni su istakli da traže poštovanje osnovnih ljudskih prava.

"Ovo što je crnogorski režim danas uradio je dokaz da je ovo što trenutno imamo u Crnoj Gori klasična diktatura. Sad je vrijeme da se pokaže pravo lice boraca za građanske slobode i ljudska prava u Crnoj Gori", kazali su iz Alternative.

Galerija

Bonus video: