Rašketić: NATO je šansa koju ne smijemo propustiti

On smatra da članstvo u Alijansi ne omogućava samo vojno-odbrambenu sigurnost, već donosi čitav niz standarda i vrijednosti
229 pregleda 9 komentar(a)
Damir Rašketić, Foto: SDP
Damir Rašketić, Foto: SDP
Ažurirano: 16.10.2015. 13:05h

Članstvo u NATO je dugoročna garancija teritorijalnog integriteta države i bezbjednosti građana i preduslov za stabilan ekonomski rast i razvoj, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Damir Rašketić.

On smatra da članstvo u Alijansi ne omogućava samo vojno-odbrambenu sigurnost, već donosi čitav niz standarda i vrijednosti.

"To su uvođenje i snaženje pravne države, implementacija vrijednosti demokratije, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje ljudskih prava, građanskih sloboda i mira", kazao je Rašketić.

Prema njegovim riječima, veoma je bitan i ekonomski aspekt jer članstvo u NATO savezu donosi brojne benefite.

To su, kaže on, rast stranih investicija, niži troškovi nacionalne bezbjednosti, mogućnost korišćenja finansijske pomoći, poboljšanje međunarodnog rejtinga, povećanje prihoda od turizma, pristup širem tržištu.

"Uticaj nabrojanih benefita teško je kvantifikovati, ali se, posmatrajući i analizirajući iskustva zemalja koje su pristupile NATO savezu, može izvući jasan zaključak da je u njima došlo je do povećanja stope rasta BDP-a u periodu nakon pridruživanja NATO savezu i da su, u istom periodu, poboljšani njihovi ekonomski indikatori", rekao je Rašketić.

Geopolitički gledano, nama su, kaže on, granice NATO zemalja na Božaju i Debelom Brijegu i nema ni jednog razloga zbog kojeg ne bi zajedno sa svim susjedima učestovali u izgradnji mirnog, prosperitetnog i ekonomski bogatog regiona koju je u proteklom vijeku često bio poprište vojnih sukoba.

"Zbog ekonomskih, političkih, bezbjednosnih i brojnih drugih povoljnosti članstva u NATO je za Crnu Goru šansa koju ne smijemo propustiti", poručio je Rašković.

Bonus video: