Ministarstvo o vrijeđanju poslanika: Opasno je tolerisanje ovakvog ponašanja

"Međutim kako vrijeme odmiče i sama organizacija protesta slabi, i iz dana u dan doživljava sve veći neuspjeh, još više smo uvjereni da se procesi moraju i trebaju odvijati u institucijama sistema", saopšteno je iz Bošnjačke stranke
52 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.10.2015. 15:21h

Ovakvi primjeri neadekvatnog ponašanja neminovno narušavaju napore koje svi zajedno ulažemo da bi se građani i građanke osjećali ravnopravnim u našem društvu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Oni su reagovali povodom, kako us kazali, uvreda koje su juče ispred zgrade Skupštine Crne Gore upućene poslanicima i poslanicama Skupštine od strane učesnika i učesnica protesta Demokratskog fronta (DF) , te izoštrenih uvreda po osnovu nacionalne, vjerske i pripadnosti.

Pristalice Demokratskog fronta (DF) koji protestuju ispred Skupštine Crne Gore izviždali su juče poslanike dok su ulazili u zgradu najvišeg zakonodavnog tijela Crne Gore, a zvižduci nijesu bili namijenjeni jedino poslaniku Socijaldemokratske partije (SDP) Džavidu Šaboviću koji je dobio aplauze.

Pozitivna Crna Gora je juče osudila govor mržnje koji je ispred Skupštine Crne Gore sa protesta DF-a upućen, kako su saopštili, poslanici Azri Jasavić.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, pozvao je juče poslanike DF da se izvine poslanicama koje su na ulasku u zgradu parlamenta vrijeđali učesnici protesta.

"Ministarstvo osuđuje svaki govor mržnje koji za cilj ima izazivanje negativnih posledica u vidu marginalizacije pojedinca ili grupe u zavisnosti od njegovog/njihovog ličnog svojstva ili pripadnosti. Ne smijemo dozvoliti da sve što je učinjeno u oblasti jačanja tolerencije ostane dio jedne priče a ne stvarnost u kojoj živimo i koju unapređujemo u cilju uzajamnog poštovanja. Tolerisanje ovakvih oblika ponašanja , opasno je i predstavlja primjer nedemokratske prakse", kazali su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz ovog ministartsva su dodali da oni promovišu principe poštovanja ljudskih prava i sloboda svih građana i građanki Crne Gore i naglašavaju značaj antidiskriminacione politike.

"Unapređenje i zaštita, a najprije poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda je test koji je svako od nas dužan da položi sa najvišom ocjenom. Poštujmo prava drugih ljudi kao što poštujemo svoja. Pozivamo sve građane/ke na veći stepen odgovornosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava. Javna riječ treba da bude u funkciji zaštite ljudskih prava, a ne suprotno", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

BS: Uvredama na račun poslanice razotkrivena nacionalistička dimenzija protesta DF

Najoštrije osuđujemo vrijeđanje poslanika državnog Parlamenta koji su simbol izborne volje građana, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS)

"Uvrede iznesene od strane pristalica Demokratskog fronta na račun dame, poslanice, upućene na vjerskoj i nacionalnoj osnovi predstavljaju razotkrivanje nacionalističke dimenzije protesta, na šta je BS već ranije ukazala. Takvi pokliči ne odslikavaju savremeno bavljenje real-politikom koja se zasniva na rješavanju svakodnevnih, životnih problema naših građana, već nas sputavaju u daljim demokratskim iskoracima. Želimo ponovo ukazati našoj javnosti na retoriku za koju smo vjerovali da je prošlost, a koja zasigurno izaziva animozitete i podjele među građanima Crne Gore", navodi se u saopštenju BS koje potpisuje Sead Šahman, portparol ove stranke.

Iz BS su dodali da su ranije kazali da vid borbe kao što su protesti smatraju legitimnim.

"Međutim kako vrijeme odmiče i sama organizacija protesta slabi, i iz dana u dan doživljava sve veći neuspjeh, još više smo uvjereni da se procesi moraju i trebaju odvijati u institucijama sistema. Srž demokratije je institucija parlamenta i ako su meta bili poslanici koji ga čine, onda to smatramo i udarom na demokratiju i ostale građane koji nijesu prepoznali proteste kao građanske, a kojih je mnogostruko više. Necivilizovano ponašanje pristalica DF-a i njihovih predvodnika predstavlja nakaradan amalgam koja želi da nas vrati u prošlost i marginalizuje ukupan napredak Crne Gore u integracijama prema EU i pridruživanju NATO savezu", poručili su iz BS.

Bonus video: