Stoltenberg: Jedan za sve i svi za jednoga

"Crna Gora može da ide naprijed ka evroatlantskim integracijama", poručio je Stoltenberg
53 pregleda 0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.10.2015. 19:15h

Crna Gora je snažan aspirant za članstvo u NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, dodajući da neće prejudicirati odluku koju će države članice donijeti na ministarskom sastanku u decembru.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare, organizovanoj na podgoričkom aerodromu nakon dvodnevne posjete delegacije Sjevernoatlanskog savjeta (NAC), ocijenio da je Crna Gora uspjela da sprovede suštinske reforme.

On je kazao da je odnos Alijanse sa Crnom Gorom jak i sadržajan i naveo da je ona važan partner za NATO.

Upitan da li su realna očekivanja Crna Gora u decembru dobije pozivnici za pridruživanje Alijansi, on je kazao da je Crna Gora napravila veliki napredak.

„Crna Gora je jak aspirant za člansto u Alijansu i ostvaren je napredak u odnosu na jun. Neću prejudicirati odluku koja će biti donesena u decembru na ministarskom sastanku”, poručio je Stoltenberg.

On je kazao da će pristupanje evroatlanskoj porodici biti dobitak i za Crnu Goru, i za NATO.

Stoltenberg je ocijenio da je Crna Gora je lider u regionalnoj saradnji.

On je pohvalio i doprinos Crne Gore NATO misijama i aktivnostima.

Stoltenberg je ukazao na to da će se za manje od dva mjeseca odlučivati o pozivu Crnoj Gori za članstvo i ocijenio da je njihova posjeta organizovana u ključnom momentu.

„Crna Gora uspjela je da sprovede značajne reforme i ostvari važan napredak u jačanju vladavine prava, i podstičem vas da dalje gradite podršku javnosti“, poručio je on.

Stoltenberg je naveo da su države koje su se priključile Alijansi dobile mogućnost da ojačaju demokratiju i učine život svojih građana bezbjednim.

On je objasnio da biti u Alijansi znači braniti jedni druge, i dodao da je to osnova saveza.

„Bezbjednost za sve članove, bezbjednost koja će biti obezbijeđena od strane svih članova. Jedan za sve i svi za jednoga“, naveo je Stoltenberg.

On je pohvalio sve što je Crna Gora postigla do sada.

„Podstičem vas da nastavite reformski put. Crna Gora može da ide naprijed na putu ka evroatlanskim integracijama“, zaključio je Stoltenberg.

Đukanović: Obezbijediti nastavak reformskog zamaha "i do decembra, i nakon decembra"

Premijer Milo Đukanović je zahvalio NATO timu na čelu sa Stoltenbergom na podršci ka članstvu Crne Gore u Alijansi.

„Zahvaljujući podršci uspjeli smo da pređemo vrlo važne dionice evroatlanskih vrijednosti u naše društvo i da Crna Gora danas bude na korak do poziva za članstvo i vrijedan promoter tih vrijednosti u regionu zapadnog Balkana“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, glavne teme razgovora tokom dvodnevne posjete NATO tima bile su rezultati na planu reformi, posebno u četiri oblasti koje je NATO, kroz razne programe saradnje sa Crnom Gorom, fokusirao kao posebno važne za sticanje kvalifikacije za članstvo.

„Utisak Sjevernostlanskog savjeta i Stoltenberga je da je Crna Gora nastavila kontinuitet dobrih reformi. Uz ono što smo prethodno uradili na zakonodavnom i institucionalnom planu, sada dolazimo i do prvog bilansa dobrih rezultata u oblasti vladavine prava“, kazao je on, dodajući da je značajno unaprijeđena podrška javnosti.

Sada je, kako smatra Đukanović, važno nastaviti dalje i obezbijediti nastavak reformskog zamaha "i do decembra, i nakon decembra".

„Imamo puno razloga za optimizam da bi mogli doći do našeg cilja“, poručio je Đukanović.

On je ocijenio da je posjeta NATO tima bila uspješna.

„Izlazim sa puno optimizma da ćemo uspjeti da ostvarimo naš cilj i da ćemo predanim radom i u narednim mjesecima doprinijeti lakšoj odluci, konsenzusu država članica da Crna Gora uskoro, ja se nadam već u decembru, dobije poziv za članstvo u NATO“, poručio je on.

Đukanović je pojasnio da se sve što se radi ne radi zbog poziva za članstvo, niti zbog otvaranja novih poglavlja sa Evropskom unijom.

„To radimo prevashodno zbog unaprjeđenja kvaliteta života i posvećeni smo tome“, naveo je Đukanović.

On je kazao da su gosti iz Brisela insistirali i na doprinosu koji Crna Gora daje unaprjeđenju regionalne stabilnosti i bezbjednosti.

„Zajedno smo ocijenili da, kakvi god da su rezultati bilo koje države pojedinačno, oni nijesu dovoljni, i da je jako važno da region u cjelini nastavi put evropske i evroatlanske integracije i da je to jedina garancija unaprjeđenja stabilnosti, i stvoriti uslove za intezivan ekonomski i demokratski razvoj“, objasnio je Đukanović.

Saglasili su se, kako je naveo, da je Crna Gora uzoran primjer na tom putu, da prednjači i da, kako je dodao Đukanović, može da predstavlja podsticajan uzor drugim državama.

Oni su, kako je naveo, razgovarali i o participaciji Crne Gore u misijama na globalnom planu "i dobili izraze poštovanja za dosadašnji doprinos Crne Gore na tom planu".

„Ponovio sam našu spremnost da na istom putu i sa istom odgovornošću nastavimo saradnju“, kazao je Đukanović.

Upitan sa kojim procentima o podršci crnogorske javnosti Stoltenberg napušta državu, Đukanović je rekao da mu je ukazao na pređašnja istraživanja koja su pokazala da, kako je naveo, 52 odsto anketiranih građana glasalo za, a 46 odsto protiv članstva u NATO.

On je rekao da je Stoltenberga upoznao i sa istraživanjem druge kuće koje je pokazalo, kako je kazao, da je deset odsto plus onih bi se na referendumu koji bi se izjasnili za članstvo u odnosu na one koji bi se izjasnili protiv.

„U ovom trenutku definitivno većina građana Crne Gore želi članstvo u NATO“, zaključio je Đukanović.

Posjeta predstavnika NATO-a uticaće na odluku ministara

Posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenbraga i ambasadora 28 zemalja članica bila je veoma značajna, i u velikoj mjeri će uticati na finalni stav o pozivu Crnoj Gori u decembru, smatra šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić.

On je u emisiji U centar, na Televiziji Crne Gore, ocijenio da je Crna Gora veoma blizu članstva, čim se organizovala takva posjeta predstavnika NATO-a.

"Mislim da možemo svakako govortiti da smo u finišu kampanje i da idemo sa više optimizma u susret decembru i odluci o dobijanju pozivnice. Mi ništa nijesmo izgubili u prethodnih godinu, mi smo danas svakako spremniji nego prije godinu i to smo konstatovali u razgovorima", kazao je Lukšić.

On je rekao da će se reforme nastaviti i nakon dobijanja pozivnice za NATO.

"Značajan broj zemalja je ubijeđen da je Crna Gora već spremna za članstvo, a vjerujem da će sve države članice u decembru saopštiti takav stav", kazao je Lukšić.

On je saopštio da Crna Gora sa svim zemljama članicama ostvaruje intezivnu komunikaciju, kako bi im predstavila ostvarene reforme.

"Možemo govoriti da imamo viši nivo optimizma, zaista mislim da je Crna Gora spremna i vjerujem da će to biti dovoljno državama članicama, ali sportskim rječnikom govoreći, utakmica se igra dok sudija ne odsvira kraj", kazao je Lukšić.

On je rekao da je "jako važno da se ne ostavlja utisak da smo mi ovu posjetu prihvatili kao finale i da će poziv sigurno doći u decembru".

"U tom smislu, svaki dan je jako važan, i ne smijemo da dozvolimo da u ovoj trci posustanemo u posljednjih deset metara. Pozivnicom se ne završava proces, on će još trajati kroz pristupne pregovore, zatim ratifikaciju", naveo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, jako je važno u narednom periodu nastaviti sa vidljivim napretkom u reformama, posebno kada je riječ o vladavini prava.

Lukšić je ocijenio da je iz posljednjih nekoliko istraživanja vidljivo „da se stvara opipljiva većina koja podržava učlanjenje Crne Gore u NATO".

On je rekao da mu je drago što se generalni sekretar NATO-a sreo i sa predstavnicima opozicije, i da to govori o transparentnosti cijelog protesta.

Lukšić je dodao da protesti Demokratskog fronta ne mogu uticati na percepciju zemalja NATO-a o Crnoj Gori.

Crna Gora postigla mnogo

Crna Gora je od obnavljanja nezavisnosti postigla mnogo i reformisala vojsku i obavještajnu službu, koje su bolje i spremnije da se suoče sa izazovima 21. vijeka, poručio je Stoltenberg.

On je na Cetinju, na početku sastanka Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) sa predstavnicima crnogorskih institucija, podsjetio da su šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a u septembru prošle godine u Velsu donijeli važnu odluku za Crnu Goru.

Oni su, rekao je Stoltenberg, prepoznali napredak Crne Gore kad je u pitanju sprovođenje reformi, doprinos međunarodnoj bezbjednosti, promocija saradnje na Zapadnom Balkanu, a rezultat je bila odluka NATO-a o intenziviranim i fokusiranim razgovorima, koji će dovesti do odluke u decembru.

„Zbog ovoga je Savjet danas u Crnoj Gori. Ova posjeta pruža šansu predstavnicima 28 zemalja članica da sami vide kakvo je stanje. I nećemo samo čuti vlast. Čućemo i članove parlamenta, oni koji imaju sumnje u vezi sa Alijansom su takođe pozvani“, kazao je on.

Prema riječima Stoltenberga, u NATO-u, kao savezu demokratija, navikli su da čuju različita mišljenja i stavove. „I svaki naš sastanak nudi takvu mogućnost. Ovo je jedna od naših snaga, koja nam omogućava da donesemo bolje odluke, koje će svi podržati. Svaka saveznica ima jednak glas“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO povećava bezbjednost i stabilnost i, u isto vrijeme, poštuje razlike među članicama.

"Napredak, uspjeh i sloboda našeg društva zavise od bezbjednosti. Naša bezbjednost se često uzima zdravo za gotovo, ali bez bezbjednosti malo toga može biti sagrađeno“, rekao je on.

Crna Gora je, dodao je, u par godina nakon obnavljanja nezavisnosti, napravila velike napore i postigla mnogo.

„Crna Gora je, u tijesnoj saradnji sa Alijansom, reformisala vojsku i obavještajnu službu. Ove organizacije nijesu sve veće. One su sve bolje, profesionalnije i spremnije da se suoče sa izazovima 21. vijeka. Tokom današnjeg sastanka, NAC će čuti detalje o koracima koje Crne Gora preduzima kad je u pitanju vladavina prava, javno razumijevanje i podrška NATO članstvu“, poručio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, u oblasti vladavine prava, napravljene su značajne promjene.

„Usvojeni su novi zakoni, formirane ili reformisane strukture. Sada je važno da Crna Gora pokaže da ovi novi sistemi funkcionišu i imaju rezultate zbog kojih su stvoreni. Kao savez demokratija, NATO vjeruje da je važno da građani razumiju Alijansu i vrijednosti na kojima je formirana. Savjet će biti informisan o najnovijoj situaciji, temama debata u crnogorskom društvu i pitanjima koje ljudi postavljaju“, kazao je Stoltenberg.

On je podsjetio na Rezoluciju o integraciji u NATO, koja je usvojena u parlamentu.

„Pozdravljam ovaj korak, ne samo zbog toga što je značajna većina poslanika glasala za Rezoluciju, već zato što je to pokazatelj da crnogorski parlament ima ulogu u diskusiji o ovom starteški važnom pitanju za Crnu Goru“, rekao je Stoltenberg.

Reforme i nakon poziva

Reforme u oblasti vladavine prava ostaju ključni prioritet i nakon poziva za članstvo u NATO, s obzirom na punu posvećenost Crne Gore daljoj izgradnji sistema sposobnog da se adekvatno suoči sa izazovima svake vrste, poručio je ministar pravde Zoran Pažin.

Pažin je naglasio značaj dosadašnjih reformi, posebno u kontekstu uspostavljanja novih struktura i snaženja institucionalnih kapaciteta za sprovođenje zakona, sa ciljem daljeg ostvarivanja rezultata na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Reforme u oblasti vladavine prava ostaju ključni prioritet i u periodu nakon poziva za članstvo u NATO, s obzirom na punu posvećenost Crne Gore daljoj izgradnji sistema sposobnog da se adekvatno suoči sa izazovima svake vrste“, poručio je Pažin.

Garčević je predstavio dosadašnje i plan budućih aktivnosti, kao i ostvarene rezultate Komunikacionog tima za članstvo u NATO, izražene kroz istraživanja javnog mnjenja sprovedena u prethodnom periodu i pozitivne trendove po ovom pitanju.

„Predstavnici država članica u NAC-u dali su jasnu podršku integracionom putu Crne Gore, visoko ocijenili dosadašnji napredak i ohrabrili nastavak daljih reformi u susret sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u decembru“, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić: Posebna je simbolika što se sastanak odžava na Cetinju

Posebna je simbolika što se Sjevrno-altalntski savez sastaje sa parlamentarcima na Cetinju, mjestu gdje su se i tokom 90-ih slale poruke mira domaćoj i međunarodnoj zajednici, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

"Sa Cetinja su u tim godinama slati pozivi razuma i pružan otpor nedemokratskim i rušilačkim strukturama. Važno je podśetiti se da je upravo NATO donio mir na prostoru Balkana. NATO je ne samo savez država, već zajednica sistema vrijednosti demokratije, vladavine prava, stabilnosti i sigurnosti. Crnoj Gori prirodno pripada da bude dio tog sistema i na taj način sigurnosno zaokruži bezbjednosno pitanje obale Mediterana od Portugala do Turske. Pozivnica koju očekujemo u decembru će biti pečat na naš 21. maj – na nezavisnost. Pozivnica za članstvo u NATO je pobjeda stabilnosti i progresivnih politika Crne Gore", istakao je Krivokapić na sastanku Sjeverno-atlantskog savjeta.

Bonus video: