Pohvale Slovenije za napredak u oblasti odbrane

"Naši vojnici sproveli su zajedničku obuku sa pripadnicima vaše vojske u Podgorici, u vazduhoplovnoj bazi Golubovci i u kasarni 'Milovan Šaranović' u Danilovgradu, tako da želimo da održimo ovaj nivo saradnje i u budućnosti", precizirao je Osterman
3 komentar(a)
Andrej Osterman, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Andrej Osterman, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 14.10.2015. 11:56h

Slovenija aktivno podržava napore Crne Gore u evroatlantskim integracijama i pozdravlja njen napredak u implementaciji reformi u oblasti odbrane, poručio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Slovenije, generalmajor Andrej Osterman.

On sa delegacijom Oružanih snaga Slovenije boravi u posjeti Vojsci Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je kazao da će poziv Crnoj Gori pokazati jasan signal politike NATO da vrata savezništva ostaju otvorena.

Članstvo Crne Gore u NATO će, prema riječima Ostermana, ojačati bezbjednost i stabilnost u regiji i podstaknuti i druge kandidate u sprovođenju reformi u oblasti odbrane i sigurnosti.

"Slovenija aktivno podržava napore Crne Gore u evroatlantskim integracijama i pozdravlja njen napredak u implementaciji reformi u oblasti odbrane. Vojsci Crne Gore izrazili smo jasnu podršku za predstojeći poziv Crne Gore u NATO savez«, naveo je Osterman.

Slovenačka Vojska, kako je dodao, svrstava Vojsku Crne Gore u grupu oružanih snaga sa najvišim prioritetom vojne saradnje.

"Uz redovne vojne sastanke, posjete, zajedničke obuke i dalje produbljujemo bilateralnu saradnju između Vojske Crne Gore i Vojske Slovenije", kazao je Osterman.

On je najavio da će se sa svojim crnogorskim kolegom, admiralom Draganom Samardžićem, truditi u daljem razvijanju novih pravaca i pronalaženju novih težišta bilateralne saradnje.

"Dosadašnja saradnja u posljednjih nekoliko godina uključuje niz zajedničkih treninga u Sloveniji i Crnoj Gori. Tako je od 2008. godine do danas zabilježeno 46 događaja u Sloveniji, a u Crnoj Gori 31 događaj”, podsjetio je Osterman.

Kako je pojasnio, ključni događaji iz tog razdoblja su vezani za područje vojnog obrazovanja i vojne obuke crnogorskih studenata u Sloveniji, u NATO Centru izvrsnosti za planinsko ratovanje, u Školi stranih jezika, potom u školovanju na Komandno-štabnoj školi.

“U Crnu Goru dolazimo na stručne radionice vojne policije i obuku naših specijalnih snaga, a sarađujemo i sa helikopterašima i pomorskom jedinicom”, poručio je Osterman.

On je podsjetio da posade mornarice dvije države već niz godina sarađuju i zajedno uvježbavanju različite postupke, pogotovo na, kako je naveo, planu djelovanja protivminskih ronilaca.

Saradnju crnogorskih snaga nastavlja se, kazao je Osterman, u Sloveniji na vježbama Jadranski udar i Hitan odgovor.

On smatra da je značajan napredak, posebno ove godine, viđen u oblasti obuke taktičkih jedinica specijalnih snaga i jedinica vojne policije.

"Naši vojnici sproveli su zajedničku obuku sa pripadnicima vaše vojske u Podgorici, u vazduhoplovnoj bazi Golubovci i u kasarni 'Milovan Šaranović' u Danilovgradu, tako da želimo da održimo ovaj nivo saradnje i u budućnosti", precizirao je Osterman.

On smatra da slovenačke oružane snage mogu u budućnosti pružati podršku Vojsci Crne Gore u raznim oblastima - u izradi plana transformacije oružanih snaga, u mentorstvu u integraciji Crnogorskih deklarisanih snaga u NATO, u standardizaciji i kodifikaciji planova, i slično.

Bonus video: