Dostaviće tonski snimak nakon usvajanja zapisnika, Ćalović šokirana

Delegacija EU u Podgorici interesovala se za način izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije, saznaju "Vijesti"
8 komentar(a)
Savjet agencije za borbu protiv korupcije, Foto: Boris Pejović
Savjet agencije za borbu protiv korupcije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2015. 17:47h

Savjet agencije za antikorupciju dostaviće tonski snimak sa sjednice na kojoj je izabran direktor Sreten Radonjić svima koji su zainteresovani, ali tek nakon što bude usvojen zapisnik sa te sjednice.

Tonski snimak tražili su poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica, predstavnik Savjeta agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj, kandidat za direktora ove agencije Željko Tomković i članica savjeta i direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Za odluku da se snimak dostavi nakon usvajanja zapisnika glasali su svi članovi osim Ćalović koja je tražila da se snimak dostavi prije usvajanja zapisnika.

"Ovo je loša poruka Briselu, šokirana sam ponašanjem svojih kloega" , kazala je Ćalović.

Sem predsjednice Goranke Vučinić, većina članova Savjeta glasala je da se direktorici MANS-a snimak sa sjednice na kojoj je biran Radonjić odmah ne dostavi. Ristan Stijepović objasnio je da se tome protivi “jer joj nakon iskustva koje je imao sa njom ne vjeruje”.

Ćalovićeva ih je prethodno uvjeravala da ona na to ima puno pravo, da je akter tog dogadjaja, ali oni nijesu promjenili stav.

Ona je zatim tražila napisanu odluku i objašnjenje po kom zakonu je ona donijeta, ali joj je i to odbijeno. Zato će Čalović tražiti po Zakonu o slobodnom pristupu kopiju tonskog zapisa.

Njene kolege ne spore da ima pravona tonski snimak, ali tek nakon što budu usvojili zapisnik sa sjednice, što je najavljeno za 29.oktobar.Ćalović medjutim tvrdi da je diskriminisana u odnosu na ostale, uključujući i stručnu saradnicu Savjeta, koja ima pravo da koristi audio snimak.

Komentarišući događaje sa sjednice na kojoj je biran Sretena Radonjić, Bojan Obrenović je objasnio da on nije postupao kao direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka.

"Iznio sam svoje lično mišljenje", rekao je Obrenović objašnjavajući stav zbog čega su kandidati za direktora imali pravo na intervju iza zatvorenih vrata.

O zahtjevu predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhameda Đokaja, koji je tražio tonski zapis sa te sjednice, Obrenović je rekao da je Đokaj zloupotrebio dužnost. Objasnio je da Đokaj "nije predstavnik i punomoćnik Agencije", da je samo "član kolektivnog organa, koji se nije pozvao ni bilo kakvu odluku Savjeta", te da je neovlašćeno koristio logo i pečat agencije.

Đokaj je traži uvid u zapis sa sjednice na kojoj je biran Radonjić, kako bi zaključio da li je Obrenović na njoj neovlašćeno iznosio stavove Savjeta. Agencije

Savjet je nakon toga zaključio da će Djokaj informacije dobiti kao građanin, a ne kao predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i to nakon što bude usvojen zapisnik sa te sjednice.

Nezadovoljnom kandidatu za direktora Željku Tomoviću, koji je najavio pravni spor zbog načina izbora Radonjića, Agencija će dozvoliti uvid u Radonjićevu prijavu ali će mu tonski snimak sjednici edostaviti tek kada bude usvojen zapisnik. Goranka Vučinić najavila je da će to biti 29.oktobra

Brisel pitao za izbor Radonjića

Delegacija EU u Podgorici interesovala se za način izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije, saznaju "Vijesti".

Na to mjesto izabran je Sreten Radonjić, bivši policijski funkcioner i prijatelj vicepremijera Duška Markovića, čiji je razgovor sa članovima Savjeta bio zatvoren za javnost na njegov zahtjev.

I razgovor još dvojice kandidata za to mjesto na sjednici Savjeta za antikorupciju nije bio javan, čemu je prethodio napor većine njegovih članova da mediji i Institut altenrativa ne prate upravo taj dio sjednice. Zato je ostalo nejasno na osnovu kojih kriterijuma su članovi Savjeta većinom glasova izabrali upravo Radonjića.

Iz Delegacije EU su tim povodom "Vijestima" ranije saopštili da je za njih najvažnije da ona počne sa radom, dok ih kadrovska rješenje ne interesuju.

Da u Savjetu Agencije neće sve lagano teći potvrđuje i činjenica da svi članovi nijesu saglasni da se tonski snimci sjednice dostave zainteresovanima.

Zbog načina izbora Radonjića, Jonica i Tomković ranije su najavili da će tražiti tonski snima, kao i Đokaj jer je Bojan Obrenović, direktor tog tijela kazao da kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije imaju pravo na zatvorenu sjednicu zbog zaštite ličnih podataka.

Član Savjeta, inače zaposlen u DRI, Radule Žurić, i kum Duška Markovića, usprotivio se što su tonski snimci prethodnih sjednica dostavljeni Vanji Ćalović, dok Obrenović nema ništa protiv da njegova izjava o zaštiti podataka bude dostavljena zainteresovanima.

Bonus video: