Mustafić: Članstvo u NATO i EU preduslovi za nove investicije

Mustafić je rekao da je zadovoljan dosadašnjim tokom procesa pregovora Crne Gore za članstvo u EU i učinkom pregovaračkog tima
57 pregleda 4 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Skupština Crne Gore
Suljo Mustafić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 14.10.2015. 11:41h

Članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i učestvovanje u njihovom sigurnosnom okviru saradnje, predstavlja odlične preduslove za nove investicije i kvalitetne projekte, rekao je potpredsjednik Skupštine, Suljo Mustafić.

On je učestvovao na desetoj konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država koja je održana u Monaku.

Na konferenciji je razgovarano o izazovima u odnosima sa EU i pregovorima o pristupanju, kako održati i unaprijediti ekonomsku atraktivnost u vremenima krize i o mobilnosti studenata u malim evropskim državama – prepreke i šanse“.

Mustafić je rekao da je zadovoljan dosadašnjim tokom procesa pregovora Crne Gore za članstvo u EU i učinkom pregovaračkog tima.

„Kao rezultat posvećenog i temeljnog pristupa ovom procesu, Crna Gora se danas može pohvaliti podatkom da je već 20 pregovaračkih poglavalja otvoreno, od čega su dva privremeno zatvorena, a otvaranje preostalih poglavlja je sve izvjesnije u bliskoj budućnosti“, rekao je on

Govoreći o održavanju i unapređenju ekonomske atraktivnosti, Mustafić je naglasio da Crna Gora po tom pitanju svoju šansu vidi upravo u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Mustafić je ocijenio da ekonomski razvoj Crne Gore zavisi od stranih investicija, ali i od odgovornijeg odnosa prema vlastitim resursima.

“Članstvo u EU i NATO, kao i učestvovanje u njihovom sigurnosnom okviru saradnje predstavlja odlične preduslove za nove investicije i kvalitetne projekte. Stoga, u narednom periodu očekujemo nastavak uspješnog procesa pristupanja EU, a već u decembru, pozivnicu za članstvo u NATO alijansi“, naveo je on

Povodom teme koja se odnosi na mobilnost studenata, Mustafić je pozvao kolege iz malih država Evrope da razviju svoje bilateralne i multilateralne okvire saradnje, s ciljem daljeg unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja.

Na kraju konferencije, usvojena je Zajednička deklaracija, koja sadrži ključne aspekte i zaključke sa konferencije održane u Monaku.

Konferencija predsjednika parlamenata održava se svake godine u drugoj državi i okuplja predsjedavajuće parlamentima devet malih država Evrope koje imaju manje od milion stanovnika (Andora, Kipar, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, San Marino i Crna Gora).

Bonus video: