Poslanici o budućem statusu Gradske opštine Tuzi

Krivokapić je kazao da država nije do kraja uvažila poziciju, status i prava albanskog naroda koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji multietničke i multikonfesionalne Crne Gore, obnovi nezavisnosti i evropskoj i evroatlantskoj perspektivi
2 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2015. 08:07h

Crnogorski parlament na drugoj redovnoj sjednici jesenjeg zasijedanja, koje počinje danas, trebalo bi da razmatra set zakona čijim se usvajanjem stvaraju pretpostavke za formiranje opštine Malesija - Tuzi.

U vezi budućeg statusa Gradske opštine Tuzi, predložene su izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Glavnom gradu, lokalnoj samoupravi i finasiranju lokalne samouprave.

O ovoj temi su prošle sedmice razgovarali čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) i predstavnici albanskih partija.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je kazao da država nije do kraja uvažila poziciju, status i prava albanskog naroda koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji multietničke i multikonfesionalne Crne Gore, obnovi njene nezavisnosti i evropskoj i evroatlantskoj perspektivi.

Kako se navodi, predstavnici SDP i albanskih partija su razmijenili stavove o konkretnim rješenjima iz predloga zakona i ocijenili da postoji osnovna saglasnost oko njihovog sadržaja i amandmana koji će biti podneseni čiji je cilj njihova korekcija.

Na dnevnom redu sjednice, sa 20 tačaka dnevnog reda, su zakoni o energetici, zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Poslanici će se izjasniti o izvještajima o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2014. godinu, radu Centralne banke Crne Gore, radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Na dnevnom redu su godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2014. godinu, izvještaj nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i izvještaj o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Bonus video: