Policija: Smanjili smo broj policajaca zbog manje demonstranata

Fukcioner DF-a, Predrag Bulatović je ponovio da nema odustajanja od zahtjeva koje su iz DF saopštili 27. septembra
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2015. 17:26h

Iako ispred zgrada Skupštine, Vlade, Predsjedništva i Ministarstva finansija stoji po jedan policijski pozornik, u vladinoj i skupštinskoj garaži nalaze se pripadnici posebne i specijalne jedinice policije.

U to se uvjerio reporter "Vijesti" koji je vidio policajce kako stoje, odnosno ulaze džipom u vladinu garažu.

„Imajući u vidu konstantno smanjivanje broja okupljenih pristalica Demokratskog fronta na protestu ispred Skupštine, Uprava policije donijela je odluku da se na tim pozicijama rasporedi samo uobičajeno obezbjeđenje“, kazali su iz Uprave policije portalu RTCG.

Metalne ograde postavljene između pristalica Demokratskog fronta (DF) i državnih instuticja i dalje su na istim mjestima.

Komunalna policija: Kaznićemo organizatore protesta

Iz Komunalne policije Glavnog grada saopštili su da će, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, kazniti Demokratski front zbog nepostupanja po Rješenju o uklanjanju nelegalnih objekata sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

"Prekršajni nalozi biće podnijeti protiv Demokratskog fronta i odgovornog lica za organizaciju protesta. Novčana vrijednost za ovu vrstu sankcija iznosi 530 eura", kazali su iz Komunalne policije.

Povukle se jake policijeske snage

Jake policijske snage,koje su obezbjđivale protest DF ispred Skupštine Crne Gore, povukle su se jutros a ispred zgrada je uobičajeno policijsko obezbjeđenje.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović, izjavio je da su intervencijom ANB-a povučene policijske snage.

"Policija je povučena u 4:42, jer je ANB procjenio da će te jedinice odbiti poslušnost u slučaju intervencije", saopštio je danas Milutin Đukanović.

On je naveo da večeras na protestu očekuju da se značajan dio ljudi koji su čuvali te zgrade priključe DF-u.

"Već smo u saznanju da ima i pojedinaca koji su spremni da govore. To je dokaz da sve manipulacije režima padaju u vodu", smatra Đukanović.

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović je ponovio da nema odustajanja od zahtjeva koje su iz DF saopštili 27. septembra.

“Ako se ne realizuju zahtjevi produbiće se dalje politička kriza koja može da ima dalje implikacije i zato pozivam premijera da podnese ostavku čime će udovoljiti zahtjevima DF-a”, poručio je Bulatović.

On je ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i predsjedniku Socijaldemokratske partije Ranku Krivokapiću poručio da je DF politčki ozbiljan i pravno osposobljen da ne prihvati, kako je naveo, igru koja se ovih dana nameće. “A to je da mi treba da se odnosimo sa sekretarijatima, Komunalnom policijom ili bio kome”.

On je podsjetio da je DF 27. septembra započeo proteste shodno Zakonu o javnim okupljanjima, čiji član 20 se direktno odnosi na Konjevića.

“Član 20 ne daje pravnu osnovu nikom u državi i to je jedino validno da proba da zabrani skup ili preduzme bil kaku radnju”, rekao je Bulatović, navodeći da je odgovornost na Krivokapiću i Konjeviću da ne dozvole da se primijeni bilo koja mjera koja bi pokušala da zabrani skup.

On je ukazao da je moguće da se pokuša primijeniti pravno nasilje i upozorio vlast da ne probaju pravnim nasiljem da preduzmu bilo koju radnju na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Bulatović je pojasnio da je pravno nasilje formalno donošenje ili formiranje papira koji se zasniva na zakonu, a koji bi mogao da zabrani skup.

“Jedini razlog za zabranu skupa je nasilje većeg obima, a mi već 15 dana mirno protestvujemo tako da priča o nasilju ne postoji”, preizirao je Bulatović.

Poslanik DF Koča Pavlović objavio je na svom Tviter nalogu da se "policija gotovo potpuno povukla".

Branka Bošnjak (DF) je rekla da su i oklopna vozila vozila koja su bila između Skupštine i Ustavnog suda takođe uklonjena.

Lider Nove srpske demokratije, Andrija Mandić je sinoć najavio da "ukoliko neko proba da ukloni šatore, da će naići na ozbiljan otpor".

On je takođe sinoć rekao da će se poslanici DF i građani “useliti u sve one zgrade opština gdje su protestvovali prethodnih dana “.

Galerija

Bonus video: