Demokrate: U CG nema specijaliste alergologa, fale anestezilozi, radiolozi, patolozi i pedijatri

Član Glavnog odbora Demokrata, Marko Mitrović, kazao je da zdravstveni sistem jedne države predstavlja mjeru vrijednosti društva
85 pregleda 17 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.10.2015. 15:02h

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori suočava se sa ozbiljnim nedostatkom kadra na svim nivoima zaštite i na taj način ne može na zadovoljavajući način da odgovori potrebama građana, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Član Glavnog odbora Demokrata, Marko Mitrović, kazao je da zdravstveni sistem jedne države predstavlja mjeru vrijednosti društva.

"Zdravstveni sistem u Crnoj Gori se suočava sa ozbiljnim nedostatkom zdravstenog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite, te na taj način ne može na zadovoljavajući način da odgovori zdravstvenim potrebama građana", kaže se u saopštenju Mitrovića.

Prema njegovim riječima, posebno se uočava nedostatak specijalista na pojedinim odjeljenjima opštih bolnica, kao i nedostatak nekih specijalnosti na teritoriji Crne Gore.

Kako je naveo, u pojedinim opštim bolnicama, s obzirom na broj stanovnika koji njima gravitira i sve veću učestalost oboljevanja od pojedinih bolesti, stekli su se uslovi i za dobijanje subspecijalista u tim ustanovama.

"Nije rijetkost da na nekim odjeljenjima opštih bolnica imamo samo jednog ljekara specijalistu koji pet dana u nedelji radi ambulantni dio posla pregledajući veliki broj pacijenata, koji uz to mora da vodi i organizuje rad odjeljenja,a neki od njih imaju i operativni dio rada", ukazao je Mitrović.

Kako je dodao, uz nadljudske napore ljekara pregleda se veliki broj pacijenata.

"Pa i pored toga liste čekanja za pregled su duge, pacijenti čekaju i po nekoliko mjeseci, nekada i za rutinske preglede"."Posledice toga su nezadovoljstvo i umor i pacijenata i ljekara. A ako taj ljekar zatraži godišnji odmor, tek onda nastaju problemi, odeljenje ostaje bez i jednog ljekara.Pacijenti najviše ispaštaju, čekajući na pregled ili određeni nalaz mjesec,dva ili više dana", rekao je Mitrović.

On je saopštio da danas u Crnoj Gori nema niti jednog ljekara specijaliste alergologa, kao i da u opštim bolnicama širom Crne Gore nedostaje anesteziloga, radiologa, patologa i pedijatara.

To je, prema riječima Mitrovića, veliki problem, s obzirom na to da se zna koliko dugo vremena treba da prođe da se dobije ljekar specijalista.

"Nedostatak finansijskih sredstava i određeni zakonski okvir ne mogu da budu izgovor za nezapošljavanje mladih ljekara koji su najveći i najvažniji resurs u sistemu zdravstva. Podmlađivanje ljekarskog kadra treba da bude kontinuitet, a ne izuzetak", kazao je on.

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je najveći problem razvoja ljudskih resursa u zdravstvu nepostojanje jasnog sistema upravljanja i pravovremenog vođenja kadrovske politike.

"Svakako treba ponuditi svim zdravstvenim radnicima pristojne uslove za rad i život ,naročito u pojedinim regionima naše zemlje kako bi ih zadržali i ne bi dozvolili interne i eksterne migracije koje imaju negativne posledice po naš zdravstveni sistem", dodao je Mitrović.

On je poručio da mora postojati jasan strateški plan rešavanja nedostatka kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite koji jasno detektuje specijalizacije za kojima postoji potreba s obzirom na učestalost oboljevanja.

"Na taj način, optimizacijom broja ljekara, između ostalog, napravili bi krupan korak u stvaranju efikasnog i djelotvornog sistema zdravstva, gdje se otvara mogućnost šire ponude zdravstvenih usluga, a samim tim i smanjenje troškova liječenja pacijenata u drugim državama", naveo je Mitrović.

On je ocijenio da bi uz još bolje tehnološke uslove, takav sistem bio sposoban da zadovolji većinu zdravstvenih potreba građana.

Bonus video: