Abazović: Evropa traži rezultate, oko Tare preduzeti konkretni koraci

“URA razvija vrlo produktivnu saradnju sa poslanicima EG u Evropskom parlamentu. Trudimo se da budemo što aktivniji i na unutrašnjem ali i na međunarodnom planu. Efekti tog rada su već vidljivi", kazao je Abazović
67 pregleda 18 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 25.11.2018. 08:06h

Evropa je otvorena za sve, ali traži rezultate i moraju se poštovati pravila i pristupiti reformama ozbiljnije, kazao je lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

On učestvuje na 29. kongresu European Greens (EG) koji se održava u Berlinu.

"Poziv koji mu je upućen predstavlja nastavak intenzivne saradnje koju URA i njen predsjednik Abazović imaju sa članovima Evropskog parlamenta", kaže se u saopštenju te partije.

Prema posljednjim istraživanjima u Njemačkoj, EG je pojedinačno najjača stranka, sa podrškom od 22 odsto.

Tokom prvog dana boravka u Njemačkoj, Abazović se sastao sa evropskim poslanicima Rajhardom Butinkoferom i Tomasom Vejsom sa kojima je dogovorena bliža saradnja URA i EG.

Razmjenjena su mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima u Crnoj Gori pri čemu je naglasak stavljen na reforme koje država mora ispuniti na putu ka članstvu u EU.

“URA razvija vrlo produktivnu saradnju sa poslanicima EG u Evropskom parlamentu. Trudimo se da budemo što aktivniji i na unutrašnjem ali i na međunarodnom planu. Efekti tog rada su već vidljivi", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, oko pitanja Tare su već preduzeti konkretni koraci. "Tokom narednog sastanka POSP-a, pitanje životne sredine će se tretirati posebno".

"Razgovarali smo i o problemima korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Evropa je otvorena za sve, ali traži rezultate. Jednostavno, moramo poštovati pravila i reformama pristupati ozbiljnije”, kazao je Abazović nakon sastanka.

On se sastao i sa programskim direktorom evropske fondacije Zelenih za razvoj demokratije, Anne de Boer. On je Abazovića upoznao sa uspješnim projektima koje je njegova fondacija realizovala u zemljama istočne Evrope ali i državama poput Maroka, Tunisa i Libana.

"Nakon bilateralnog sastanka zaključeno je da postoji spremnost, da se poslije Makedonije i Turske, koje su trenutno u fokusu, ova fondacija sa sjedistem u Amsterdamu, značajnije uključi i u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Abazović je tokom kongresa imao i niz bilateralnih susreta sa predstavnicima zemalja regiona pri čemu je, načelno, dogovorena intenzivnija saradnja sa partijom Demokratska obnova Makedonije.

On je naglasio da URA ostaje posvećena promociji države Crne Gore i njenih strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

"Želimo da uz podršku naših evropskih partnera aktivno učestvujemo u reformama koje su našem društvu neophodne. Naš konačni cilj ostaju demokratske promjene kako bi krenuli putem razvijenih država”, zaključio je Abazović.

Bonus video: