Lekić: NATO da se odredi o političkoj korupciji u Vladi

Sadžaji Đukanovićevog obrazloženje o nastavku vlade u istom sastavu predstavljaju eklatantan primjer javnog ponižavanja svog koalicionog partenera i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, smatra Lekić
19 komentar(a)
Miodrag Lekić, DEMOS, Foto: Demos
Miodrag Lekić, DEMOS, Foto: Demos
Ažurirano: 07.10.2015. 15:21h

Fraza o pozivnici za NATO kao “vezivnom tkivu” alibi je za institucionalni haos i nastavak korupcije u zemlji, ocijenio je danas lider Demosa Miodrag Lekić.

Lekić smatra da je stav i obrazloženje premijera Mila Đukanovića da zadržava dvojicu ministara ukazuje na najmanje četiri političke činjenice:

Prva je, smatra on, da se nastavlja trajanje nelegitina vlada sa dvojicom "po volji premijera ministara koji paralelno teško optužuju SDP sa kojim DPS koaliciono vodi ovu državu".

Druga je da sadžaji Đukanovićevog obrazloženje o nastavku vlade u istom sastavu predstavljaju eklatantan primjer javnog ponižavanja svog koalicionog partenera i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Treća je da nastala situacija jeste i nova poruka međunarodnim činiocima, posebno EU, da Đukanović "kao na svom feudu može da radi što hoće, u ovom slučaju da izigrava, odnosno ne poštuje osnovna pravila javne demokratije. Istina, ako je crnogorski premijer mogao i Evropskoj komisiji da javno kaže da je i ona učestvovala u „lažnom konstruisanju afere Snimak“, tom sa dokazima slučaju političke korupcije i kršenja crnogorskog Ustava, očigledno je da polje njegovih autokratskih manipulacija u zemlji ostaje otvoreno".

Četvrta je "Đukanovićeva poruka kao i drugih članica koje svoje nelegitimno zajedništvo pravdaju novom alibi frazom u opticaju da su im NATO i pozivnica ,,vezivno tkivo” ne mogu od javnosti sakriti slijedeću činjenicu: da se radi o snagama koje u ovom trenutku u Crnoj Gori faktički obezbjeđuju korupconaški status kvo i političko institucionalni haos u zemlji,” naveo je Lekić u saopštenju.

Smatra da zato domaća javnost očekuje precizan stav NATO struktura makar i zbog njihovog javnog kredibiliteta o, kako je kazao, ovdašnjem “fenomenu da se odlaganje političke borbe za konstituisanje pravne države i javno kontrolisane uporno pravda očekivanjem ulaska zemlje u NATO”.

Bonus video: