I Pozitivna i PzP zapošljavali bez konkursa

PzP za stipendije i donacije potrošio 5.670 eura, PCG od članarina 6.625 eura
100 pregleda 37 komentar(a)
Nebojša Medojević, Darko Pajović, Foto: Vijesti
Nebojša Medojević, Darko Pajović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.10.2015. 14:07h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje Pokreta za promjene (PzP) i Pozitivne Crne Gore, između ostalog, ukazujući da stranke nijesu javno oglašavale slobodna radna mijesta.

U mišljenju DRI se navodi da je troje zaposlenih u PzP-u istovremeno bilo angažovano na osnovu ugovora o radu i ugovora o djelu, kao i da su mjesečno primali po 193 eura neto zarada, dok su za angažman u Mreži mladih PzP-a i opštinskim organizacijama na osnovu ugovora o djelu dobijali još po 850 eura mjesečno.

“Uvidom u ugovore utvrđeno je da su tri izvršioca, osim kod PzP-a, bila angažovana po ugovoru i kod drugog političkog subjekta, članice koalicije DF, i po tom osnovu ostvarila naknade u ukupnom iznosu od 18.000 eura”, navodi se u izvještaju, ističući da je u stranci Nebojše Medojevića na neto zarade 33 zaposlenih potrošeno 112. 400 eura.

U izvještaju DRI se ističe i da je dvoje zaposlenih u stranci angažovano na neodređeno vrijeme, ali da prethodno nije raspisan konkurs za njihova radna mjesta. Navodi se i da u stranci ne obračunavaju niti isplaćuju dnevnice na osnovu potpune dokumentacije, kao i da nijesu definisali ko u partiji ima pravo na nadoknadu telefonskih troškova.

Stranka je prošle godine na račune za mobilne telefone potrošila 6.142 dok su troškovi fiksne telefonije bili 5.778 eura. Troškovi službenih putovanja 2014. godine iznosili su 27.594 eura, od čega je na dnevnice potrošeno 15.823 eura.

DRI navodi i da je iz kase Pokreta prošle godine za stipendije i donacije potrošeno 5.670 eura, od čega je 50 eura isplaćeno humanitarnoj organizaciji, dok je ostatak utrošen na četiri stipendije koje su mjesečno iznosile od 175 do 180 eura.

Predsjedništvo PzP-a je, kako se navodi, otpisalo 10.095 eura obaveza prema inostranom dobavljaču, ali iz DRI-u su upozorili da u izvještaju nije dostavljen dokaz da je dobavljač sa tim saglasan. U izvještaju DRI se PzP-u i partiji Darka Pajovića zamjera što Zavodu za zapošljavanje ne prijavljuju slobodna radna mjesta, iako ih na to obavezuje zakon. Pozitivna je, kako se navodi, zaposlila pet službenika ali nije raspisivala oglas, osim za pripravnike. Pozitivna je nabruto zarade potrošila 56.079 eura, za nadoknade 64.490€, dok je za otpremnine iz partijske kase dato 1.428 eura. Navodi se i da je partija od članarina prošle godine prihodovala 6.625 eura, dok je od 20 donacija na račun Pozitivne uplaćeno 890 eura.

Pajović preko partijske viza kartice potrošio 13.132 eura

U izvještaju DRI navodi se i da su stranački organi Pozitivne ovlastila Pajovića da koristi viza biznis karticu za troškove reprezentacije u zemlji i inostranstvu, troškove goriva, službena putovanja.

Lider Pozitivne je, kako se navodi u izvještaju, prošle godine potrošio 13.132 eura sa kartice. Partijskom odlukom predsjedniku je određen i limit od 12.000 eura godišnje, dok izuzetno može biti potrošeno još 3.000 eura za ugostiteljske i troškove goriva koji nijesu vezani za aktivnosti predsjednika partije.

Bonus video: