Jelušić: Puna implementacija zakona uslov za izlazak na izbore

"Ukoliko izbono zakonodavstvo ne bude u cjelini primijenjeno, bilo bi besmisleno izlaziti na izbore i to vjerovatno je ne bi podržala ni jedna opoziciona stranka, pa čak ni ona koja se samo predstavlja kao opoziciona", rekla je Jelušić
62 pregleda 8 komentar(a)
Božena Jelušić, Foto: Građanski pokret
Božena Jelušić, Foto: Građanski pokret
Ažurirano: 04.10.2015. 11:08h

Ukoliko izborno zakonodavstvo ne bude u cjelini primijenjeno, bilo bi besmisleno izlaziti na izbore, ocijenila je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

Ona je poručila da je za URU puna implementacija novog izbornog zakonodavstva preduslov za organizovanje fer izbora i da jedino pod tim uslovima ima smisla ići na izbore.

"Ukoliko izborno zakonodavstvo ne bude u cjelini primijenjeno, bilo bi besmisleno izlaziti na izbore i to vjerovatno je ne bi podržala ni jedna opoziciona stranka, pa čak ni ona koja se samo predstavlja kao opoziciona", rekla je Jelušić agenciji Mina.

Ona je kazala da su u URI uvjereni da bi otvorena i demokratska rasprava u Parlamentu pred očima crnogorskih građana mogla da uspješno „demontira sva dosadašnja izvrdavanja partije na vlasti i obezbijedi da međunarodna zajednica bude garant budućih fer i demokratskih izbora".

Prema njenim riječim, bez obzira što su svi građani znali na koji način se dolazi do glasova, posljednji izbori su bili i konačno padanje maski sa privida fer i demokratskog izbora.

Upitana da prokomentariše proteste Demokratskog fronta (DF) ispred Skupštine, Jelušić je poručila da ih smatram legitimnim oblikom borbe i veoma opravdanim kada je u pitanju ogorčenje građana zbog opšteg pogoršanja njihove ekonomske moći i rastuće nejednakosti.

"Ne smatram, međutim, da je to jedini način borbe. Umjesto toga, bila bi mnogo djelotvornija saradnja opozicije na konstruktivnim osnovama, odnosno na osnovu onoga oko čega su svi saglasni - smjena postojeće vlasti na demokratskim i fer izborima", ocijenila je Jelušić.

Na pitanje kako vidi poziv DF da opozicija bojkotuje Skupštinu, ona je ocijenila da rješenje u prvom redu treba tražiti u institucijama sistema i time dokazati da Crna Gora ima mudre, uporne i znavene ljude, koji su u stanju da vladajuću koaliciju smišljenim djelovanjem najzad pošalju u opoziciju.

Jelušić je rekla da joj se, iako su protesti mirni i organizatori nastoje da ih učine što dostojanstvenijim, ne čini da su poruke takve vrste pokazatelj snage naroda.

"Uostalom, dosta crnogorskih građana smatra da protesti na svoj način idu u prilog vladajućoj koaliciji i šalju pogrešnu poruku i domaćoj i međunarodnoj zajednici,“betonirajući“ postojeće stanje umjesto da ga ukidaju", ocijenila je Jelušić.

Upitana da li su saradnja i dijalog unutar crnogorske opozicije uopšte mogući, nakon brojnih međusobnih optužbi, Jelušić je kazala da jeste u značajnom, odnosno i većinskom dijelu opozicije koja, bez obzira na različitosti, pomjera Crnu Goru u pravcu građanskih vrijednosti.

"Ma koliko crnogorske diobe bile brojne i naoko obeshrabrujuće, smatram da su one u ovom trenutku „majstorsko rešeto“ koje će donijeti drugačiju opozicionu scenu, a postojeću opoziciju, uz koaliciju na vlasti poslati u prošlost", poručila je Jelušić.

Jelušić je kazala da anomalije koje su se razvile u prethodnim decenijama neće biti lako ukloniti i objasnila da u pravom redu misli na ogroman broj građana koji je, kako tvrdi, doveden u situaciju da zavisi od milosti koalicije na vlasti.

"Nažalost, zemlju sa ovako malim brojem građana nije teško „kupiti“, ali građani sada već predobro vide kako nepromjenljiva vlast surovo može da opustoši ekonomiju zemlje i njene resurse, ljudske živote i ukupan sistem društvenih vrijednosti", kazala je Jelušić.

Ona smatra da se državni resursi i u ovom trenutku koriste u predizborne svrhe i to punom parom.

"Kad dvadeset pet godina pletete jednu istu mrežu, ona najzad postaje način života", rekla je Jelušić.

Ona je kazala da je dovoljno zapitati se kako razmišlja jedanaest hiljada mladih visokoškolaca bez posla i njihovi roditelji, kako mali privrednici na koje se mogu obrušiti inspekcije, kakve muke muče poljoprivrednici kao i svi koji su se manje ili više okoristili državnom imovinom pa se sad plaše procesuiranja.

"U "bermudskom trouglu“ straha, beznađa i nepovjerenja najlakše „stradaju“ državni resursi. Toj patologiji društvenog organizma je naprosto neophodan efikasan antibiotik - izborno zakonodavstvo koje će obezbijediti fer i demokratske izbore i početak ozdravljenja", rekla je Jelušić.

Bonus video: