Radulović: Kada se odluči o pozivu za NATO, Krivokapić će se pridružiti demonstrantima

"Da je protest stvarno doživio fijasko onako kako su oni govorili dobili bismo odgovor iste sekunde" rekao je Radulović i pozvao medije bliske vlasti da prestanu sa spinovima o broju učesnika na protestu
68 pregleda 143 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2015. 13:10h

Potpredsjednik PZP-a i crnogorskog parlamenta Branko Radulović pozvao je Vladu da drastično smanji broj policajaca koji obezbjeđuju protest i ukloni borna kola koja su postavljena kod Ministarstva vanjskih poslova i na početku Njegoševe ulice.

On je rekao da se sinoć jedno od tih vozila zapalilo i da je ugrozilo policajce. "Ali oni su kvalitetno djelovali" rekao je Radulović.

Kako je "Vijestima" rečeno iz borbenog vozila je sinoć iznenada počeo da kulja dim, ali su prisutni policajci uspjeli da spriječe veći požar.

Upitan kako komentariše poruke šefa parlamenta Ranka Kriovkapića da je protest građanski ali da poslanici treba da se vrate u parlament, Radulović je rekao da bi i on zvao da se vrate u parlament "jer u njemu nema najboljih poslanika i najboljeg potpredsjednika".

Radulović je rekao i da će se Krivokapić, kada se odluči o pozivu za NATO pridružiti demonstrantima.

Komentarišući izostanak odgovora Vlade na zahtjeve sa protesta, Radulović je rekao da i izostanak odgovora dosta toga govori.

"Da je protest stvarno doživio fijasko onako kako su oni govorili dobili bismo odgovor iste sekunde" rekao je Radulović i pozvao medije bliske vlasti da prestanu sa spinovima o broju učesnika na protestu.

Radulović pozvao je ministra policije Raška Konjevića da ukloni ogradu između građana koji protestuju i policije.

„Između nas koji volimo Crnu Goru isto kao i ovi policiajci koji su s druge strane. Hoćemo da se makne ograde i da radikalno smanji broj ljudi koji obezbjeđuju državne institucije“, poručio je Radulović.

Osnovna misija protesta, prema njegovim riječima, je dosljednost u ostvarivanju ciljeva. "A hoće li nas noćas biti hiljadu, dvije ili deset, to je relativno. To je važna ali relativna stvar".

Radulović je kazao da ne želi da se policajci, njihova „braća“ izmoravaju ispred državnih institucija. „Pozivam, kao potpredsjednik Skupštine, ministra policije da makne ovu vještačklu stramnu ogradu između braće“.

DF je pozvao i premijera Mila Đukanovića da podnese ostavku i, kako su saopštili, zaustavu eskalaciju političke krize i političkog sukobljavanja.

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović, na konferenciji podsjetio je da je ključni zahtjev tog političkog saveza pad Vlade.

Prema njegovim riječima, pad Vlade zavisi od Đukanovića.

„Pozivam ga da podnese ostavku, da zaustavi eskalaciju političke krize i politikog sukobljavanja. On je taj koji zahtjevima DF-a može da udovolji svojom ostavkom“, poručio je Bulatović.

On je dodao da će DF tek nakon toga "uočiti" i ulogu Socijaldemokratske partije (SDP) koalicionog partnera DPS-a.

„Odlazak SDP-a iz ove Vlade stvorila bi se pretpostavka da se otvori priča o stvaranju prelazne vlade“, rekao je Bulatović na konferenciji za novinare, ispred zgrade parlamenta.

On je naveo da su se priče da će protesti biti nasilni i rušilački pokazale kao loša kampanja aktuelne vlasti.

„Imali smo dva skupa koja su, takođe, pokazala da su ovo mirni demokratski, ali snažni politički protesti. Dakle, sva kampanja da će ovdje neko čudo da se desi protiv Crne Gore, protiv Đukanovića pala je u vodu“, poručio je Bulatović.

Organizatori protesta, kako je kazao, zadovoljni su masovnošću. „Zadovoljni smo i masovnošču onih koji su na platou ispred Skupštine proveli noć, zato je i panika režima koja preko njima bliskih medija pokušava da sprovede kampanju kako bi obeshrabrili sve one koji žele da se priključe protestu“.

„Nije prihvatljivo da je Javni servis u službi Vlade čija se ostavka traži i ja ih pozivam da objektivno izvještavaju“, kazao je Bulatović.

Bulatović je podsjetio da je jedan od poziva DF opoziciji da se pridruže organizaciji skupa. „Mi očekujemo, ne pozivamo non stop, bilo bi snažniji protest kada bi se opozicija priključila, ali neka oni odluče sta će da urade“.

Druga ponuda se, kako je naveo, odnosi na sporazum o minimumu političke saglasnosti koja je, kako je podsjetio, otvorena do 1. oktobra. „Sačekajmo 1.oktobar““

Bulatović je podsjetio da su pozvali Krivokapića da napusti Vladu.

„Nije zadatak SDP-a da nas poziva da se vratimo u parlament. Parlament je naš koliko i njihov, naš je više nego SDP-a, jer smo nekoliko puta jači, ali je suština da dođemo do fer izbora“, kazao je on.

Funkcioner DF-a Slaven Radunović izvinio se grđanima Glavnog grada zbog problema u saobraćaju.

„Jasno je da su protesti stvorili male saobraćajne probleme građanima Podgorice i na tome im se izvinjamo, ali smo sigurni da oni shavatju važnost ovog protesta i da je to samo mala žrtva koju svi moramo da podnesemo da bi došli do krajnjeg cilja“, smatra Radunović.

On je pozvao sve građane Crne Gore da se priključe protestima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili poslitičko opredjeljenje. „Jer cilj slobodnih izbora je cilj svakog građanina“.

„Posle kad ostvarimo taj cilj glasajte za koga hoćete, ali nam pomozite da ostvarimo naše ciljeve i realizijemo prve slobodne i fer izbore“, poručio je Radunović.

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić kazao je da se na protestu brane elementarna radnička prava. „Ono što je u razvijenim evropskim državama elementarno radničko pravo ovdje je privilegija“.

U kampu demonstranata danas je organizovan turnir u šahu pod nazivom "Matirajmo kralja", a žene DF-a će u 16 časova održati performans ispred televizije "Pink".

Galerija

Bonus video: