TUŽILAŠTVO VODI ISTRAGU

Afera Komunalije: Kankaraš pozvan na saslušanje

TAA je Kankaraša prijavila zbog osnovane sumnje da je „izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i druga krivična djela koja se gone po slubenoj dužnosti“ prilikom obračuna i naplate naknade za komunalije za objekat „Regent“ u Porto Montenegru prije par godina, čime je gradska kasa oštećena za oko milion eura
134 pregleda 26 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.09.2015. 06:24h

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru pozvalo je na saslušanje bivšeg tivatskog gradonačelnika Miodraga (Dragana) Kankaraša u vezi sa krivičnom prijevom koju je protiv njega, u maju podnijela NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“.

Kankaraš je, inače, prije nekoliko mjeseci formalno preuzeo dužnost prvog generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, sa mjestom službovanja u Sremskim Karlovcima.

TAA je Kankaraša prijavila zbog osnovane sumnje da je „izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i druga krivična djela koja se gone po slubenoj dužnosti“ prilikom obračuna i naplate naknade za komunalije za objekat „Regent“ u Porto Montenegru prije par godina, čime je gradska kasa oštećena za oko milion eura.

Potvrda da sa obračunom i naplatom komunalija za „Regent“ nije sve bilo kako treba, stigla je prije dvadesetak dana kada je aktuelni gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) koji je kazao da je u međuvremenu napravljen i aneks ugovora sa kompanijom „Adriatic Marinas - Porto Montenegro“ kojim se ta kompanija obavezala da u gradsku kasu Tivta na ime razlike za komunalije, do oktobra naredne godine u ratama uplati još ukupno 1.068.000 eura.

„Obavještavam Vas da je formiran predmet u našem Tužilaštvu preema prijavi NVO "Tivatska antikorupcijska akcija", podnesene protiv bivšeg gradonačelnika u Tivtu, Kankaraš Miodraga. Trenutno se predmet nalazi u fazi izviđaja, u kojoj fazi su određene dokazne radnje izvršene u vidu pribavljanja određene dokumentacije u vezi sa regulisanjem obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između firme DOO "Adriatic Marinas" iz Tivta i Opštine Tivat, kao i saslušanje određenog svjedoka. Zatraženo je i pribavljanje cjelokupne dokumentacije u vezi sa tim pravnim poslom od strane Opštine Tivat. U planu je i saslušanje prijavljenog Kankaraša, kome je već upućen poziv za saslušanje“, kazala je juče „Vijestima“ rukovodilac ODT u Kotoru, Danka Živković.

Tužilaštvo se ,inače, prema nezvaničnim informacijama, intenzivno bavi ovim slučajem pa je iz arhiva Opštine Tivat izuzeta obimna dokumentacija oko obračuna i naplata komunalija koja se odnosi na period od tri godine.

Izjavu pred tužiocima u ovom procesu je već dao i Peđa Obradović, direktor Opštinske direkcije za investicije i razvoj. On je potvrdio „Vijestima“ da je u svojstvu svjedoka dao izjavu u ODT.

TAA: Zašto Maja Popović opstruira objelodanjivanje izvještaja

NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ ocijenila je juče da je gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) „odabrao put bez povratka i nastavio da zataškava aferu „Komunalije“, time što je izbjegao da se na predstojećoj sjednici SO, nađe dugo očekivani izvještaj interne opštinske Komisije za provjeru ispravnosti obračuna i naplate komunalija.

Novosel je tu komisju sastavljenu od opštinskih činovnika formirao krajem januara, sa zadatkom da pregleda obračune komunalija za velike stambene objekte u Tivtu. On je to učinio pod pritiskom javnosti, nakon što su TAA i opozicija objelodanili aferu „Komunalije“ na primjeru objekta „Regent“ u Porto Montenegru, utvrdivši da je lokalna kasa protivzakonitim obračunom i naplatom komunalija što je uradila administracija bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS), gradski budžet oštetila za preko milion eura. Iz TAA su juče ocijenili da je Novoselovo ponašanje i pokušaj zatašakavanja ove afere „novo krivično djelo i to u produženom trajanju“.

Iz TAA pitaju da li je za skrivanje informacija kriv Novosel ili predsjednica Komisije Maja Popović? U intervjuu Radiju Tivat 27. avgusta, Novosel je rekao: “Komisija je završila posao, iako nisam dobio Izvještaj u zvaničnoj formi. Ja insistiram na tome, ali predsjednik Komisije je na bolovanju.” Dakle, Novosel je jasno kazao da je predsjednica Komisije ta koja opstruira objelodanjivanje izvještaja, kažu u TAA.

Preporučujemo za Vas