Crna Gora da prihvati 120 izbjeglica

Svaka država EU dobija 6.000 eura po izbjeglici. Za države Balkana ta suma mogla bi povećati BDP
95 komentar(a)
Izbjeglice, Tovarnik, Hrvatska, Foto: Reuters
Izbjeglice, Tovarnik, Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2015. 05:19h

Države zapadnog Balkana treba da se uključe u sistem kvota za solidarno raspoređivanje izbjeglica, dok bi im Evropska unija zauzvrat plaćala šest hiljada eura mjesečnih dotacija po izbjeglici, predložio je Evropski savjet za spoljne odnose (ECFR).

ECFR je panevropska “think-tank” organizacija, formirana prije osam godina, sa ciljem stimulisanja integrisane evropske spoljne politike.

U tekstu direktora za Programa za širu Evropu Fredrika Veslaua navodi se da evropski lideri treba od balkanskih država da traže pomoć u zbrinjavanju izbjeglica sa Bliskog istoka, predlažući da sistem kvota treba određivati na osnovu njihovog bruto nacionalnog prozivoda (BDP), stopi nezaposlenosti i broju zahtjeva za azil.

“Mehanizam kvota treba uspostaviti na prinicipu solidarnosti i podjele odgovornosti između članica EU, ali nema razloga da se to ne zatraži i od država zapadnog Balkana. Dok o trajnom mehanizmu treba da odluči EU, insitucije u državama zapadnog Balkana treba pripremiti za prihvatanje 120.000 izbjeglica koje se trenutno nalaze u Grčkoj, Mađarskoj i Italiji. Po toj formuli Bosna i Hercegovina bi prihvatile oko 700, Albanija 530, Kosovo 325, a Crna Gora 120 izbjeglica”, navodi se u analizi ECFR.

U ECFR smatraju da Makedonija i Srbija ne treba da budu dio raspodjele jer se u tim državama već nalazi značajan broj izbjeglica, kao i da EU treba da pruži humanitarnu pomoć vladama balkanskih država.

“Na osnovu sistema kvota, svaka država EU već dobija 6.000 eura po izbjeglici. Za države zapadnog Balkana ta suma mogla bi poboljšati relativno niske stope BDP-a. To bi bila i prilika za države zapadnog Balkana da pokažu kako su spremne da prihvate odgovornost i solidarišu se sa Evropom, dok bi Brisel potvrdio spremnost da se na odgovoran način izbori sa izbjegličkom krizom”, navodi se u tekstu ECFR i ističe da je Balkan već postao “de fakto izbjeglički centar”.

“Albanija, BiH, Kosovo i Crna Gora su siromašne, ali, ipak, imaju kapaciteta da prihvate izbjeglice. Na osnovu iskustva iz ratova 90-ih, njihovi građani znaju kako je biti izbjeglica”.

U analizi se navodi da je oko 160 hiljada izbjeglica već prošlo kroz Srbiju i Makedoniju, kao i da se očekuje da će još 75 hiljada do kraja godine ući u Evropu.

Ahtisari i Bilt na čelu organizacije

Kako se navodi na sajtu ECFR, predsjednik borda te organizacije je bivši finski predsednik Marti Ahtisari, dok je njegov zamjenik nekadašnji šef vanjskih poslova Švedske Karl Bilt. U bordu Savjeta su, između ostalih, i bivša italijanska šefica diplomatije Ema Bonino, bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana kao i geopolitički analitičar Ivan Kratsev.

Članovi odbora, kako se navodi, treba da podržavaju inicijative ECFR i savjetodavno djeluju na formiranje politike savjeta. Njihova obaveza je i da promovišu ciljeve ECFR na skupovima visokih zvaničnika i naconalnim debatama. Kako se navodi, za uzvrat stiču pravo da budu dio ekskluzivne mreže evropskih lidera i pravo na pomoć stručnog tima Savjeta.

Bonus video: