"Reforme društva ne završavaju ni pozivom ni članstvom u NATO"

"Članstvo u Alijansi je najbolji bezbjednosni okvir za očuvanje mira i multietničkog sklada, za ekonomski rast i razvoj, izgradnju društva vladavine prava i efikasnih institucija, i za doprinos regionalnoj stabilnosti, a time i evropskoj i globalnoj bezbjednosti, jedinstvena je poruka sa ovog skupa
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2015. 15:07h

U organizaciji tri gradske mjesne zajednice sinoć je u Danilovgradu održana tribina građana na temu Crna Gora i NATO integracije.

O značaju Alijanse u kontekstu savremenih procesa, i benefitima za Crnu Goru i daljim aktivnostima u susret decembarskoj odluci o pozivu za članstvo, govorili su glavni politički savjetnik Premijera Milan Roćen, lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, i ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker.

Iz grada pokraj rijeke Zete oni su poslali zajedničku poruku da je poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO na dohvat ruke i da treba nastaviti punim tempom sa ispunjavanjem obaveza.

Konstatovano je da se reforme društva ne završavaju ni pozivom ni članstvom u NATO, već da će to biti zadatak i budućih vlada i generacija.

"Na skupu je izraženo posebno zadovoljstvo što ova tema od strateškog značaja za budućnost države okuplja predstavnike i vlasti i opozicije, i što se o ovim pitanjima vodi otvoreni dijalog, u interesu dobra svih njenih građana. Naglašeno je da nedavni razgovor potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena sa premijerom Milom Đukanovićem predstavlja podsticaj za ispunjenje preostalih obaveza i ohrabrenje uoči očekivanog poziva Crnoj Gori", saopštili su iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

"Članstvo u Alijansi je najbolji bezbjednosni okvir za očuvanje mira i multietničkog sklada, za ekonomski rast i razvoj, izgradnju društva vladavine prava i efikasnih institucija, i za doprinos regionalnoj stabilnosti, a time i evropskoj i globalnoj bezbjednosti, jedinstvena je poruka sa ovog skupa.

Ambasadorka Štajnaker je podsjetila na nedavnu posjetu izaslanika njemačkog MVP za Zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA Ernesta Rajhela, koji je tokom susreta s predstavnicima vlasti i opozicije prenio punu podršku Njemačke evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana, i potencirala značaj skore posjete NAC, na čelu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom", piše u saopštenju.

Tokom tribine Roćen, Pajović i Štajnaker odgovarali su na brojna pitanja o ekonomskom interesu Crne Gore da uđe u NATO, uticaju na razvoj turizma, opciji neutralnosti, opasnostima od terorizma, načinu donošenja odluka u Alijansi, odnosima sa Srbijom i Rusijom...

Galerija

Bonus video: