Darmanović: SAD registrovale napore i zalaganja Crne Gore

“SAD su najvažnija članica tog saveza i sasvim je razumljivo da svi koji žele da uđu u savez moraju o tome da vode računa. Postoji i podrška od ranije, istočno-evropskih članica, gotvo svih, a nemamo za sada izjašnjenje jedne tako važne države kao što je Francuska ”, dodao je
21 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2015. 19:26h

Poziv koji je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden uputio premijeru Milu Đukanoviću jedan je od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji moment u naporima da Crna Gora postane članica Sjevernoatlantskog saveza, kazao je crnogorski ambassador u Vašingtonu, Srđan Darmanović.

On smatra da je na to uticalo više razloga, prije svega posvećenost, istrajnost, upornost u reformama u ključnim oblastima- odbrane, obavjeđštajne zajednice, vladavine prava i kontinuirani trend rasta javne podrške.

“To je u Americi pažljivo praćeno i registrovano, i ona je kao naš starteški partner, učinila sve što je moguće da nam pomogne u tim reformama”, kazao je Darmanović za Glas Amerike.

On smatra da su na to uticale i strateške konfiguracije američke vlade i predsjednika Baraka Obame, imajući u vidu današnju situaciju u svijetu, američku poziciju, značaj NATO-a, njegovo južno krilo i šta to znači za Mediteran i Balkan.

“Ne bih mogao da ulazim u motive samog predsjednika, ali ovakva najavljena podrška, on će se svrstati u red predsjednika od Regana na ovamo, koji su širili NATO, što ostaje značajno nasleđe”, naveo je Darmanović.

On je ukazao da treba shvatiti da je podrška uslovna, i da Crna Gora mora do kraja da radi predano.” Ne samo do decembra nego i kasnije, jer NATO nije samo vojno politički savez već i zajednica demkratije”.

Darmanović je podsjetio da se u Alijansi odlučuje konsezusom i da je glas svake članice teoretski jednako važan, ali da nijedan krug proširenja NATO-a nije ostavaren a da nije imao odlučuju podršku SAD-a.

“SAD su najvažnija članica tog saveza i sasvim je razumljivo da svi koji žele da uđu u savez moraju o tome da vode računa. Postoji i podrška od ranije, istočno-evropskih članica, gotvo svih, a nemamo za sada izjašnjenje jedne tako važne države kao što je Francuska ”, dodao je on.

Darmanović vjeruje da će Frnacuska, kao što je u odlučujućem momentu podržala kandidaturu za EU, to učiniti i kada je riječ o članstvu Crne Gore u NATO.

On je podsjetio da je Rezolucija koju je usvojila Skupština došla nakon najave Bajdena, ali da je značajna, jer pokazuje da u parlamentu, i na crnogorskoj političkoj sceni postoji skoro dvotrećinska podrška članstvu.

“Moguće da ovaj parlament neće odlučivati o tome već naredni ali je to jedan snažan simbolični pokazatelj šta misli crnogorska politička klasa”, naveo je Darmaović.

On nije isključio da se od septembra do decembra može desiti nešto što bi promijenilo odlučku članica.

Darmanović je ukazao da slijedi još jedan krug usaglašavanja među članicama.

“SAD obavještavaju svoje saveznije o svom stavu, i ne treba gledati na ovo kao na završenu stavr, ali je to veoma krupan korak”, zaključio je on.

Bonus video: