Srbija: Inicirali formiranje saveza crnogorskih udruženja

"Za godinu nijesu bili u stanju da realizuju ni jedan valjan projekat, a ni da formiraju obavezne odbore koji su neophodna pretpostavka funkcionisanja NS", kaže se u saopštenju
71 pregleda 5 komentar(a)
Vrbas, Foto: Wikipedia
Vrbas, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.09.2015. 14:25h

Inicijativni odbor, koji će formirati Savez crnogorskih nacionalnih udruženja Srbije, konstituisan je u Vrbasu.

Na inicijativu većine crnogorskih nacionalnih udruženja, elektora i uglednih pojedinaca u Vrbasu je održan sastanak predstavnika crnogorske zajednice na temu "Osvrt na formiranje Nacionalnog savjeta crnogrske manjine".

Nakon sastanka saopšteno je da su u Inicijativni odbor ušli predstavnici udruženja Crnogoraca Vojvodine, Vrbasa, Bačkog Dobrog Polja, Subotice, Sombora, Beograda, Niša, CKPD Nikola I, Crnogorske nacionalne zajednice Beograd.

"Svi govornici, bez ikakvih dilema, su izrazili nezadovoljstvo radom Nacionalnog savjeta (NS) i njegovog rukovodstva, sa zajedničkom ocjenom da je NS do sada jedino pokazao nisku intelektualnu razinu, neznanje i provincijalizam", kaže se u saopštenju.

Konstantovano je da su se njihovi predstavnici do sada bavili svim onim što nije ni uloga ni misija NS, "nedorasli zadatku da afirmišu sadržaje crnogorske nacije".

"Za godinu nijesu bili u stanju da realizuju ni jedan valjan projekat, a ni da formiraju obavezne odbore koji su neophodna pretpostavka funkcionisanja NS", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su formiranje odbora sabotirali rukovodeći se svojom, kako se navodi, palanačkom vizijom da svoj rad svedu na ruralno i folklorno „crnogorstvovanje“ dovodeći kulturni i nacionalni identitet do karikature.

"Za ovakvo stanje u Nacionalnom savjetu kumovale su i delegacije Ministartsva inostranih poslova Crne Gore, koji su svojim „kadriranjem“ u dva navrata pomogli da se izvrši „puč“ gdje je manjinska grupa preuzela vođstvo u NS čime je izneverena volja birača", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: