Jonica: Oni koji su oteli mandate pomogli DPS-u u Andrijevici, Nikšiću i Budvi

Ona je naglasila da članovi i simpatizeri SNP-a na svim sastancima širom Crne Gore, traže da se ne koristi termin nezavisni poslanik i odbornik
6 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2015. 12:06h

Izborni sistem u Crnoj Gori treba prilagoditi tome da političke partije budu vlasnici mandata, rekla je poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica, ocjenjujući da i u opoziciji postoje oni koji su iz ličnih razloga dali legitimitet otimanju mandata.

On je podsjetila da se prema važećem izbornom sistemu na glasačkom listiću nalaze imena partija, a ne pojedinaca.

“Dok god je tako, sistem se mora i upodobiti tome da su partije vlasnici mandata”, kazala je Jonica agenciji MINA.

Prema njenim riječima, prvi korisnici ove sada česte pojave "otimanja mandata" bili oni koji su, napuštanjem partije i zadržavanjem mandata, pomogli Demokratskoj partiji socijalista da uzme vlast u Andrijevici i Nikšiću i da izaberu predsjednika opštine Budva, koji je sada u zatvoru.

“Žao mi je što u opoziciji postoje oni koji su iz ličnih razloga dali legitimitet toj pojavi, koju smo nekad zajedno nazivali politička korupcija. Ali, dajući za pravo da mandat pripada poslaniku ponudili su model DPS-u za sledeće izbore da nakon što saberu koliko imaju raspišu “tender” i na “političkoj berzi” kupe onoliko pojedinaca koliko im bude falilo za većinu, nakon što se ti pojedinci “naljute” na svoje partije iz nekog razloga”, kazala je Jonica.

Ona je naglasila da članovi i simpatizeri SNP-a na svim sastancima širom Crne Gore, traže da se ne koristi termin nezavisni poslanik i odbornik.

“Već da stvari nazovemo pravim imenom, rekavši da se radi o ljudima koji su oteli mandate”, rekla je Jonica.

Ona je upozorila da je u Crnoj Gori aktuelan trend formiranja novih partija.

“Pod firmom zasićenja postojećim, formiraju se novi politički subjekti, a u njima političari koji su do tada bili u onim partijama za koje sad oni isti kažu da su se od njih ljudi zasitili. Nelogično, zar ne?”, smatra Jonica.

Prema njenim riječima, kada se pogleda unazad, od referenduma do danas, potpuno je očigledno da je svaka nova politička partija bila jednokratna ispomoć DPS-u za ostvarivanje nekog kokretnog cilja ili posla.

“Nove partije su preko svojih aktuelnih poslanika ili “odbjeglih odbornika” s DPS-om završavale Ustav, preuzimanje vlasti i izbore predsednika u nekim opštinama. Zato sam ubijeđena, a vrijeme će pokazati da sam bila u pravu, da je sada prisutna hiperprodukcija novih partija, ustvari, njihova priprema da se jave na tender koji je raspisao DPS-ko će da im pomogne da završe pristupanje Crne Gore NATO-u”, kazala je Jonica.

Kad se obrati pažnja ko su medijski sponzori novih političkih subjekata, jasno je, ocijenila je ona, da se radi o istima koji su sponzorisali i referendumsku i ustavnu priču, pa sada nastavljaju po zadatku i oko NATO-a.

“Smatram da je logično da se ukoliko nekim slučajem dođe poziv za članstvo u NATO, da se istog dana organizuje referendum o punopravnom clanstvu u NATO, parlamentarni i opsti lokalni izbori”, rekla je Jonica.

Ona je navela da je 2016.izborna godina na državnom nivou, kao u Tivtu, Budvi i Kotoru, a da je još u velikom broju drugih opština vlast izgubila legitimitet, da se svakodnevno dešavaju promjene na lokalnom nivou koje nisu zasnovane na izbornoj volji građana.

“Smatram da bi istog dana kad i parlamentarne izbore trebalo održati opšte izbore u svim opštinama gdje je izgubljen legitimitet vlasti prekompozicijom, ali i da bi tog dana, ukoliko nekim slučajem dođe poziv za članstvo u NATO-u, trebalo odrzati i referendum”, navela je Jonica.

Bonus video: