REAKCIJA IZ DEMOKRATA

Šljivančanin: U Crnoj Gori se trenutno dešava najveći ekocid na teritoriji Evrope

Šljivančanin navodi da je "za premijera i njegove sluge, jedina svetinja je euro"
131 pregleda 7 komentar(a)
Darko Šljivančanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Darko Šljivančanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.10.2018. 16:04h

Demokratska partija socijalista je prethodnih nedjelja pokrenula svoju propagandnu mašineriju kako bi fokus javnosti skrenula sa realnih problema, koje je upravo ona kreirala. Mislili smo da opet spremaju teren za nešto krupno, za neku pljačkašku privatizaciju? Možda je opet nečiji sin ili rođak postao vlasnik više miliona kvadrata državne zemlje? Međutim, na kraju smo dobili odgovor kroz MANS-ov video materijal, navodi se u saopštenju odbornika Demokrata u SO Žabljak, Darka Šljivančanina.

On smatra da se u Crnoj Gori se trenutno dešava najveći ekocid na teritoriji Evrope.

"Ubijaju nam Taru! Ne ubija rijeku Taru kineski investitor. Ubijaju je DPS-ovi funkcioneri koji su djetinjstvo proveli kraj te rijeke. Nijesmo navikli da iskazuju emocije ka bilo čemu osim prema svom džepu. Za sitni interes, za skraćenje rokova, za bolju statistiku, DPS je krenuo u poharu najvrednijeg prirodnog resursa od kojeg, direktno ili indirektno, žive hiljade. Ovaj ekocid se ogleda u zagađenju Tare - betonom, šljunkom, građevinskim materijalom, ubijanjem životne sredine i života u rijeci, uništavanjem endemskih vrsta i uzimanjem hljeba iz usta poljoprivrednicima, ugostiteljima i rafterima koji od ove rijeke imaju direktan benefit i hrane svoje porodice. Za nas, koji Taru živimo i koji smo jedno sa njom, ova rijeka je svetinja", saopštio je Šljivančanin.

On navodi da je "za premijera i njegove sluge, jedina svetinja je euro".

"Za jedan euro više spremni su da rijeku pod zaštitom UNESCO-a potpuno unište, da devastiraju najdublji kanjon Evrope i da izbrišu svaki potencijal za dalji razvoj sjevera. A upravo je ova rijeka naš najveći potencijal i žila kucavica, koju neprijatelji svega održivog i zdravog pokušavaju da prekinu i unište. I sa srednjim tokom Tare, koji je dat na upravljanje preduzeću „Nacionalni parkovi Crne Gore“ situacija je zabrinjavajuća. Naime, stanovnici opština Mojkovac, Kolašin i Žabljak koji žive od ugostiteljstva i splavarenja rijekom Tarom, uputili su otvoreno pismo i osudili upravu Nacionalnog parka za nebrigu i nemar. Srednjim tokom ove rijeke pliva otpad, automobilske gume, tako da fotografije šalju potpuno drugu sliku o realnom stanju, iako se iz nacionalnog parka ponose turističkom infrastrukturom. Naime, ne postoji adekvatno mjesto za presvlačenje turista, poljski toaleti su nesanitarni i izvor su zaraze, a prethonu deceniju niko iz NP se nije odvažio da očisti korito rijeke. Od raftera naplaćuju ogromnu taksu, dok im zauzvrat ne obezbjeđuju ni elementarne uslove za rad, već samo osjećanje stida kada pred domaćim i stranim turistima moraju objasniti zbog čega se ne vodi briga o rijeci. Na zahtjev udruženja rafting kompanija i građana da sami očiste rijeku dobijen je odgovor da je to nadležnost NP, a da mogu čistiti samo ako plate takse od 35 eura po osobi. Upravu Nacionalnog parka Durmitor zanima samo da svoje politički dobijene funkcije po svaku cijenu zadrže i da sredstva od Durmitora i rijeke Tare što prije proslijede svojim gospodarima u Podgorici kako bi oni mogli kupovati službena vozila i užoj i široj rodbini plaćati telefonske račune, ljetovanja i zimovanja o trošku svih nas."

U ime građana i partije, Šljivančanin vlastima poručuje da im "ovaj put otimanje i ekocid neće proći".

"Nije vam prošlo ni kada ste htjeli da potopite Taru kako bi vaša djeca pravila hidrocentrale. Nije vam prošlo ni kada ste je htjeli da je betonirate. Neće vam, gospodo, proći ni sada kada pokušavate da je potpuno uništite. Građane sjevera ne spaja politička, nacionalna ili vjerska pripadnost. Nas spaja rijeka Tara koju su preci svima nama građanima ostavili u amanet, a ne vama, na milost i nemilost. Spaja nas ljubav, a ne novac."