Vlada ne da pare za antikorupciju

Ministarstvo finansija odbilo zahtjev Savjeta Agencije da im iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi 31.996 eura
2 komentar(a)
Agencija za antikorupciju, Foto: Boris Pejović
Agencija za antikorupciju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2015. 17:40h

Agencija za sprječavanje korupcije teško će početi sa radom 1. januara naredne godine, ukoliko Vlada i dalje bude odbijala da obezbijedi sredstva za njen rad.

Iako je u toku izbor direktora Agencije, njen Savjet jedva funkcioniše jer je Ministarstvo finansija odbilo njihov zahtjev da im iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi 31.996 eura.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je Savjetu Agencije objasnio da ona počinje sa radom tek naredne godine, do kada će biti “stvorene zakonske mogućnosti za obezbjeđivanje sredstava za rad”.

Vukićević nije pokazao spremnost da se odmah obezbjedi 31,9 hiljada eura koliko je Savjet tražio u dopisu koji su uputili MF krajem jula, navodeći u odgovoru da će se Ministartsvo time baviti prilikom pripreme budžeta za 2016.

Agencija se zato juče, kako su zvanično saopštili nakon sjednice, obratila Vladi.

Vlada je u AP za poglavlje 23 obećala Briselu da će do 1. januara 2016. Agencija početi sa radom

“Vijestima” je nezvanično objašnjeno da u Savjetu ne znaju kako će raditi, ako ih i premijer Milo Đukanović odbije jer treba da, između ostalog, obezbijede platu direktoru kojeg bi Savjet trebalo uskoro da izabere.

“Direktor treba da predloži sva podzakonska akta za sprovođenje Zakona o borbi protiv korupcije, u okviru koga je sprječavanje sukoba interesa, zaštita osoba koje prijavlju korupciju, odnosno zviždača, kao i kontrola sprovođenja Zakona o finansiranju partija”, objašnjeno je “Vijestima”.

Savjet Agencije sjednice održava u bijelom salonu Skupštine, koji im je ustupio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, iako je Vlada u maju donijela odluku da će se Agencija useliti u prostorije Uprave za nekretnine.

Među prelaznim mjerilima za poglavlje 23, koje je Vlada obećala Briselu “prije preduzimanja sljedećih koraka u pregovaračkom procesu u ovom poglavlju”, je i stavka da “Crna Gora uspostavlja novu Agenciju za antikorupciju s jasno definisanim mandatom i efektivnim nadležnostima”. Evropski zvaničnici su više puta ponovili da očekuju da Agencija počne sa radom do 1. januara 2016.

Ova Agencija treba da pokaže proaktivan stav, da ima neophodnu nezavisnost, dovoljno resursa, uključujući i zapošljavanje na osnovu zasluga kao i obučeno osoblje i treba da bude dobro povezana s drugim relevantnim institucijama (i njihovim bazama podataka),” konstatovala je EK.

Penzionisani policajac, advokat i stjuardesa konkurisali za direktora

Za direktora Agencije prijavili su se penzioner i bivši šef kriminalistike MUP-a Sreten Radonjić, advokat I bivši savjetnik ministra pravde Željko Tomović, bivša stjuardesa i savjetnica sekretara budvanskog Sekretarijata za finansije Elvira Pupović, kao i Dušan Drakić I Mladen Tomović, službenici Uprave za antikorupcijsku inicijativu koja treba da prestane sa radom.

Savjet bi naredne sedmice mogao da odlučuje o izboru direktora. Tomović I Radonjić su najozbiljniji kandidati. Advokat je rekao “Vijestima” da je motiv njegovog javljanja “nagomilana korupcija od koje se treba štititi institucionalno”.

Bonus video: