DF poziva na proteste: Poslali pisma Lekiću, Miliću, Bečiću, Rakčeviću i Pajoviću

“Političko društveni ambijent koji je stvoren od strane vladajućih političkih partija karakteriše korupcija i zloupotreba državnih resursa na svim nivoima i u svim institucionalnim sferama, sa isključivim ciljem njihovog daljeg opstanka na vlasti”, kaže se u pismu
45 komentar(a)
Demokratski front,  DF, protesti, Foto: Zoran Đurić
Demokratski front, DF, protesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2015. 16:36h

Predsjedništvo Demokratskog fronta pozvalao je sve parlamentarne opozicione subjekte u Crnoj Gori da se uključe u organizaciju narodnih protesta, koji su zakazani za 27. septembar.

Pozivno pismo je upućeno danas predsjednicima Demosa, Socijalističke narodne partije, Demokrata Crne Gore, Ure i Pozitivne Crne Gore- Miodragu Lekiću, Srđanu Miliću, Aleksi Bečiću, Žarku Rakčeviću i Darku Pajoviću.

U pozivnom pismu, o kom je danas na konferenciji za novinare govorio član Predsjedništva DF-a Milan Knežević, navodi se da je cilj protesta formiranje prelazne vlade, odnosno stvaranje uslova za održavanje fer i demokratskih ibora.

“Političko društveni ambijent koji je stvoren od strane vladajućih političkih partija karakteriše korupcija i zloupotreba državnih resursa na svim nivoima i u svim institucionalnim sferama, sa isključivim ciljem njihovog daljeg opstanka na vlasti”, kaže se u pismu.

Kako se dodaje, dužnost je da se demokratskim sredstvima odupre tako uspostavljenoj sistemskoj uzurpaciji državnih resursa od strane partija na vlasti.

“Zato smatramo da je potpuna implementacija usvojenog izbornog zakonodavstva i srečavanje daljeg urušavanja integriteta izbornog procesa imperativ, kojim se moraju voditi svi politički subjekti kojima je stalo do funkcionalne demokratije, vladavine prava i staranja političkog ambijenta za slobodne izbore”, naveli su iz DF-a.

U pismu upućenom opozicionim partijama, navodi se da, imajući u vidu istrajnu podršku građana, odgovornost koju imaju pred njima mora se pretočiti u riešenost i odlučnost da se konačno uspostavi demokratski sistem i drugačiji pristup rješavanju problema u Crno Gori.

„Demokartski front kroz ovaj zvaničan poziv opozicionim subjektima da se uključe u organizacioni odbor, još jednom potvrđuje da smo uprkos političkim razlikama među nama, dužni da poštujemo volju većine crnogorskih građana koja je jasno manifestovana u organoizovanju protesta“, kaže se u pismu.

Kako se navodi, pristankom ostalih opozicionara da se priključe organizacionom odboru stvorile bi se neophodne pretpostavke da se dalje, kroz formu dijaloga na nivou lidera, usaglase preostali detalji kako bi 27. septembra zajednički ostvarili cilj formiranja prelazne vlade i održavanje fer i demokarstkih izbora.

Bonus video: