Brajovićeva stranka tužila Raška Konjevića

MUP je 31. avgusta odbio prijavu za registraciju Brajovićeve partije pozivajući se na Zakon o političkim partijama, uz obrazloženje da takvo ime može izazvati zabunu u javnosti s obzirom na to da je već registrovan SDP
24 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2015. 05:24h

Partija Ivana Brajovića podnijela je tužbu Upravnom sudu zbog odbijanja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da ih registruje pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore.

“Oni su tužbu podnijeli 9. septembra i predmet je dodijeljen sutkinji Svetlani Budisavljević”, saopšteno je “Vijestima” iz Upravog suda.

Zakonom o upravnom postupku nije preciziran rok u kome sud treba da odluči. “Vijestima” je u sudu objašnjeno da prioritet i hitno postupanje imaju predmeti koji se tiču radnih i porodičnih odnosa.

Upravni sud je istovremeno tužbu dostavio MUP-u na izjašnjenje kako bi kompletirao spise.

MUP je 31. avgusta odbio prijavu za registraciju Brajovićeve partije pozivajući se na Zakon o političkim partijama, uz obrazloženje da takvo ime može izazvati zabunu u javnosti s obzirom na to da je već registrovana Socijaldemokratska partija (SDP).

U SD-u, međutim, tumače da MUP, po Zakonu o političkim partijama, nije imao ovlašćenje da im odbije zahtjev. Oni tvrde da MUP treba automatski da registruje stranku, a da onda “oštećena strana”, u ovom slučaju SDP, pokreće upravni postupak radi eventulanog poništenja.

Nakon što je 31. avgusta, MUP odbio upis, iz Brajovćeve partije su 4. septembra tražili od Vlade da, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku, izuzme iz odlučivanja ministra Raška Konjevića zbog eventualnog konflikta interesa jer je on visoki zvaničnik SDP-a.

Međutim, Vlada se nije izjašnjavala o zahtjevu SD jer je MUP već donio rješenje. Upravni postupak može da traje mjesecima, jer MUP može da odbije presudu Upravnog suda i vjećanje pred tom sudskom instancom vrati na početak.

Bonus video: