Vujović: Najave DPS-a i SDP-a o samostalnom nastupu uzeti s rezervom

On je podsjetio da su iz DPS-a i SDP-a poručili da nijesu spremni za kaoaliranje i da je najizvjesniji njihov samostalni nastup, ali da to treba uzeti sa rezervom i zato što se izbori očekuju na proljeće, najvjerovatnije u maju
69 pregleda 7 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 13.09.2015. 11:04h

Najave da će Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokratska partija socijalista (SDP) samostalno nastupiti na izborima treba uzeti sa rezervom, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović, navodeći da će ta odluka zavisiće od podršku koju partije budu imale.

On je podsjetio da su iz DPS-a i SDP-a poručili da nijesu spremni za kaoaliranje i da je najizvjesniji njihov samostalni nastup, ali da to treba uzeti sa rezervom i zato što se izbori očekuju na proljeće, najvjerovatnije u maju.

„Ima još dosta za vremena pregovaranje. Konačne odluke o koaliranju ili samostalnom nastupu u bitnom će zavisiti od trendova podrške birača političkim partijama u tom trenutku i zato najave o samostalnom nastupu treba uzeti sa rezervom.“, rekao je Vujović agenciji MINA.

On smatra da će DPS biti pred izborom da li da primijeni dosadašnje izborne strategije, odnosno da u saradnji sa manjim koalicionim partnerima pokuša da osvoji apsolutnu većinu, ili će takvu većinu tražiti u postizbornim aranžmanima.

Vujović je ocijenio da je samostalan nastup rizik u situaciji da njihovi očekivani postizborni partneri ne mogu obezijediti ulazak u parlament, a broj rasutih glasova može, kako je naveo, ugroziti eventualnu parlamentarnu većinu čiji bi stožer bio DPS.

Vujović je ocijenio da će biti interesanto da li će biti predizbornih koalicija i kako će one izgledati, ali i da je veliko pitanje kako će opozicija reagovati na prestrojavanja.

Prema njegovim riječima, Demokratski front (DF) je pod velikom pažnjom javnosti, jer, ukoliko bi se nastavio dalji pad podrške, onda se, kako je naveo Vujović, postavlja pitanje kako će izgledati kandidatska lista tog političkog saveza, odnosno da li to može biti razlog za napuštanje tog saveza nekih njegovih konstituenata.

„Odnosno, da li će Nova srpska demokratija (NOVA), kao partija sa najvećom podrškom u DF-u, da traži savezništvo sa strankom koja ima bližu programsku orijentaciju kao što je to Socijaistička narodna partija (SNP) ili da eventualno zadrži trenutni format političkog djelovanja“, rekao je Vujović.

Ono što bi, prema njegovim riječima, bilo logično i u ovom trenutku izvjesno, jeste ukrupnjivanje onih političkih partija koje su na neki način nastale iz parlamentarnih partija kao što su Pozitivna, DF i SNP.

Vujović je objasnio da misli na Demos, Građanski pokret (GP) URA i Demokrate.

DF je, kako smatra, bez obzira na sve, na prethodnim izborima privukao značajnu pažnju.

„Iako je taj uspjeh bio limitiran, možemo reći da bi taj recept mogao da bude veoma atraktivan za te subjekte“, ocijenio je Vujović.

On je objasnio da bi taj recept mogle da primijene Demos, GP URA i Demokrate kojima bi se, kako je kazao Vujović, pridružili nezavisni intelektualci i pojedinci koji su prisutni i imaju povjerenje javnosti.

On smatra da bi to, ukoliko bi se desilo, izazvalo turbulencije na političkoj sceni, naročito na opozicionoj.

„Bilo bi za očekivati, iako tome ima dosta oponetata, da se te nove političke snage, nastale iz opozicionih partija, grupišu oko jednog jedinstvenog programskog bloka, a sa druge strane, da SNP, NOVA i možda još neko pokuša da zaštiti zajedno svoje biračko tijelo“, kazao je Vujović.

Najneizvjesnija će iz današnje vremenske perspektive, kako smatra, biti situacija koja od manjih procrnogorskih partija će obezbijediti parlamentarni status.

Vujović je objasnio da prije svega misli na Pozitivnu Crnu Goru, Socijaldemokrate Ivana Brajovića i Crnogorsku demokratsku uniju, ali i vladajući SDP Ranka Krivokapića.

“Iako najbolju poziciju ima Krivokapićev SDP, čiji parlamentarni status se čini neupitnim, manje turbulencije mogu značajno promijeniti odnose. S druge strane, ostali subjekti iz ove grupacije će morati potražiti predizborna savezništva ako žele smanjiti rizik da ostanu van parlamenta”, obrazložio je on.

Vujović je naveo da bi to, ukoliko bi se tako nešto desilo, u velikoj mjeri smanjilo manevarski prostor političkim partijama za postizborna pregovaranja.

„Stoga je legitimno zagovaranje nekih političara, kako u SNP-u, tako i u nekim drugim političkim partijama da samostalni nastup znači punu slobodu u odabiru postizbornih aranžmana“, rekao je on.

To može, kako je naveo Vujović, i u slučaju DPS-a, i u slučaju SNP-a, biti značajno kada se govori o opredeljenju izborne strategije.

On smatra da bi, obzirom na broj političkih partija, izbori na proljeće mogli biti jedni od najneizvjesnijih, dodajući da na će tim izborima učestvovati veliki broj političkih partija.

“Ali kao nikad dosad, makar u periodu od obnavljanja nezavisnosti, nijesu mediji, nevladine organizacije, vjerske zajednice bile tako jasno politički angažovane. Ovoga puta ovi akteri mogu imati jak uticaj na izborni ishod”, ocijenio je Vujović.

Ono što je veliko pitanje, prema njegovim riječima, jeste koliko će na ishod izbora da utiču rasuti glasovi.

„Kada govorim o rasutim glasovima, mislim na glasove koji su dati onim političkim partijama koje nijesu dostigle cenzus, odnosno nijesu obezbijedile parlamentarni status“, precizirao je Vujović.

On je dodao da će, ukoliko dođe do velikog rasipanja glasova, to favorizovati onu političku opciju, odnosno kandidatsku listu, koja bude ostvarila najbolji izborni rezultat.

Upitan kako bi poziv za članstvo Crne Gore u NATO uticao na političku scenu, Vujović je kazo da bi to bio veliki uspjeh za Crnu Goru.

„Ukoliko Crna Gora dobije poziv za članstvo, to bi definitivno bio veliki podsticaj poboljšanom rezultatu DPS-a i SDP-a. I jedna, i druga partija će u tom slučaju pokušati da maksimalizuju pozitivne efekte jedne takve odluke”, ocijenio je on.

To bi, kako smatra Vujović, bio i dobar podsticaj SDP-u.

„Zbog toga što bi na taj način SDP mogao kampanju da postavi na način što bi poručila - da mi smo trpjeli razne stvari u koaliciji zbog toga što smo Crnu Goru željeli da učinimo bezbjednom“, kazao je on, ocjenivši da bi to bio dosta snažan argument.

Poziv za članstvo Crne Gore u NATO, kako je naveo Vujović, može pomoći u kampanji i DPS-u, i SDP-u i nije, kako je dodao, ni čudo što SDP neće da ruši Vladu dok država ne bude blizu pozivu.

Upitan da prokomentariše kako protesti mogu uticati na političku scenu u Crnoj Gori, Vujović je kazao da to, prije svega, zavisi od broja onih koji će proteste podržati.

„Kako će protesti uticati na političku scenu zavisi kako od samih građana, odnosno podržavaoca opozicionih partija, tako i samih opozicionih partija koje odluče da podrže DF“, kazao je Vujović.

U ovom trenutku, kako je naveo, ako je suditi po reakcijama drugih opozicionih partija, to će biti najvećim dijelom protest DF-a i na jedan neobičan način podržan od SNP-a.

„Ukoliko bi odziv građana bio visok, onda bi to moglo da bude vjetar u jedra DF-u koji je u jednom lošem trendu podrške, govorim o istraživanju javnog mnjenja, ako izuzmemo ovo poslednje koje je Damar uradio“, rekao je Vujović.

On je dodao da, ukoliko bi se desilo da odziv građana bude mali, onda to može biti inicijalna kapisla za rastakanje DF-a kao jedinstvenog političkog subjekta.

„Možemo slobodno reći da će ovi protesti biti od ključnog značaja za dalju političku sudbinu DF-a, bilo da će on biti konsolidovan i eventualno ojačan, bilo da će to biti nastavak njegovog rastakanja“, zaključio je Vujović.

Bonus video: