Šimrak: Privatizacija Instituta je ustvari prodaja u bescijenje nacionalnog brenda

On je dodao da je OO DPS Herceg Novi na sjednici lokalnog parlamenta bio više nego neubjedljiv u pokušaju da opravda svoju neprincipijelnost i promjenu mišljenja po pitanju prodaje akcija Instituta, firmi za koju su do juče tvrdili isto što i ostali u Skupštini, da nije kredibilan partner
12 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.09.2015. 11:55h

Socijaldemokratska partija Herceg Novi je više nego sigurna da je Institut naš najveći brend i da on može da posluje i na domaćem i na stranom tržištu više nego profitabilno, saopštio je Dragan Šimrak predsjednik OO SDP Herceg Novi.

"Imajući u vidu šta je sve doživio u zadnjih 25 godina, dokazao je da je i više nego održiv. Naravno da ima puno razloga za kvalitetnu privatizaciju Instituta, kao i da su mu i više nego potrebne nove investicije, ali to ne znači da se sa njegovom sudbinom smijemo igrati," rekao je Šimrak.

On je dodao da je OO DPS Herceg Novi na sjednici lokalnog parlamenta bio više nego neubjedljiv u pokušaju da opravda svoju neprincipijelnost i promjenu mišljenja po pitanju prodaje akcija Instituta, firmi za koju su do juče tvrdili isto što i ostali u Skupštini, da nije kredibilan partner.

"Shvatili su da njihovo ponašanje nije naišlo ni na razumjevanje, ni na odobravanje Novljana i osjetili su potrebu da se dodatno pravdaju, usput lijepeći drugima odgovornost za nešto za što su oni najviše odgovorni. Osjetili su potrebu da opravdaju poslušnost prema rukovodstvu svoje partije, iako ta poslušnost može izazvati veliku štetu i to ne samo po građane i Opštinu Herceg Novi već i po državu Crnu Goru", rekao je Šimrak

Predsjednik novskog SDP-a je kazao da je privatizacija Instituta ustvari prodaja u bescijenje nacionalnog brenda i to nereferentnoj i nepoznatoj kompaniji koja ne namjerava da razvija djelatnost, već da gradi stanove za tržište na atraktivnoj lokaciji.

"Prodajemo 200.000 kvadrata atraktivne zemlje pored mora i 80.000 kvadrata prostora (Banja i Titova vila) za 10 miliona eura. Kada se preračuna kvadrat zemlje na ovoj lokaciji, ispada da smo ga prodali za manje od 50 eura po kvadratu, dok je u isto vrijeme na susjednoj lokaciji kvadrat procijenjen na 545 eura, shodno sudskoj presudi. Iz toga proizilazi da je tržišna vrijednost zemlje na kojoj se nalazi Institut oko 100 miliona eura, kada se tome doda vrijednost objekata, jasne su katastrofalne razmjere ove privatizacije", tvrdi Šimrak.

Po njegovim riječima, u Ugovoru o prodaji akcija stoji odredba da će studija lokacije za ovo područje biti usvojena na prijedlog kupca, čime se još jednom demonstrira kolonijalni pristup, da u Crnoj Gori prostor ne uređuju organi koji imaju isključivu nadležnost za to, već neko sa strane.

"Umjesto principa zakonitosti i odgovornosti, imamo koncept samoposluge gdje svaki „investitor“ planira ono što mu donosi veliki profit i odgovara njegovim potrebama, a državni interesi su u drugom planu. Umjesto građana i izabranih predstavnika, odluke donose investitori. Upravo ta studija lokacije koju treba da nam nametne nereferentni kupac, pokazuje pravu namjeru i namjenu privatizacije Banje. To je gradnja stanova i vila za prodaju", tvrdi Šimrak.

On se pita i zbog čega se u bescijenje i mimo Zakona o svojinsko pravnim odnosima investitor čašćava vlasništvom nad vrijednom državnom imovinom, ako se već želi razvijati djelatnost Banje.

Bonus video: