Rakčević: DPS već 25 godina igra vatreni strasni ples sa SPC

Rakčević je kazao da je za to da vjerske zajednice budu dio sistema i da plaćaju porez
109 pregleda 50 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Žarko Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.09.2015. 20:22h

Vrh Demokratske partije socijalista (DPS) već 25 godina “igra vatreni strasni ples” sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori u kojem međusobno razmjenjuju darove, kazao je predsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) Žarko Rakčević.

Rakčević je gostujući u emisiji „U centar“ na Javnom servisu rekao da vrh vlasti po potrebi razmjenjuje darove i sa Islamskom zajednicom.

Komentaršući Nacrt zakona o vjerskim zajednicama, on je rekao da je URA za sekularnu državu i da je neprimjereno miješanje crkve u državu i obratno.

On je dodao da je za to da vjerske zajednice budu dio sistema i da plaćaju porez.

“U nacrtu zakona imamo tu odedbu i odmah slijedi ono da država izuzetno može da oslobodi vjerske zajednice poreza. Vrh DPS-a već 25 godina igra strasni argentinski tango dominantno sa SPC, a evidentno i sa Islamskom zajednicom, u razmjeni darova. Tu i dođe do zahlađenja odnosa, pa onda pred izbore opet darovanje, dodjeljivanje stanova, oslobađanje poreza, oslobađanje od komunalija, ucrtavanje stanova za prodaju za koje se možda ne plaća porez...“, rekao je Rakčević.

"To je ista matrica kretanja, ista dogma, da jedni i drugi misle da treba da budu van zakona i van institucija", dodao je Rakčević.

On je dodao da je u predlogu zakona o vjerskim zajednicama sporna odredba da vjerske zajednice na povjerljiv način državi moraju da kažu vladi ko će im biti čelnik.

Rakčević je rekao i da pitanje članstva u NATO ne smije stajati na put saradnji unutar opozicije i da URA nije i niti će biti u nekoj NATO koaliciji. Rakčević je, upitan da li odluku o članstvu u Alijansi treba donijeti u parlamentu ili na referendumu, rekao da ovaj saziv parlamenta ne može biti taj koji će donijeti tu odluku, da je referendum više demokratski od toga da Skupština odlučuje, ali da će URA o tome odlučiti nakon što stigne poziv za članstvo.

Upitan da li usitnjavanje u opoziciji ide u korist DPS-u, Rakčević je rekao da je pogrešno shvatati da samo unutar opozicije postoje neslaganja i sukobi i da ih očigledno ima i unutar vlasti.

„Dobro je da se prepozna ko je opozicija, a ko ne želi da mijenja ovu vladajuću elitu. ..To je filtriranje. “ rekao je lider URA.

On je dodao da se URA sprema za samostalan nastup na izborima, ali da se do izbora nešto može i promijeniti. Rekao je i da sa Demosom i Demokratama nijednu riječ nije progovorio o eventualnoj koaliciji.

Komentarišući zajednički sastanak predstavnika URA-e, Demosa i Demokrata sa Brajanom Hojt Jiem i Viktorijom Nuland, on je rekao da su oni koji su zakazivali sastanak tražili da dođu u tom sastavu. Rakčević je rekao i da su netačne spekulacije da se „u kuhinjama ambasada kuva politika u Crnoj Gori“

Bonus video: