Objavljene mape razgraničenja: Vlada Kosova nema većinu za sporazum?

Kako je prenijela “Koha ditore” kosovska vlada nije proslijedila sporazum parlamentu, jer nije načisto ima li potrebnu većinu za njeno usvajanje
5 komentar(a)
Kosovo, Vlada (Novine)
Kosovo, Vlada (Novine)
Ažurirano: 10.09.2015. 18:03h

Vlada Crne Gore ukinula je juče oznaku tajno sa Izvještaja o vođenju pregovora o demarkaciji državne granice sa Kosovom i objavila mape razgraničenja, dok Vlada Kosova još nije uputila parlamentu predlog Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Kako je prenijela “Koha ditore” kosovska vlada nije proslijedila sporazum parlamentu, jer nije načisto ima li potrebnu većinu za njeno usvajanje.

Prištinski dnevnik navodi da vladajuća koalicija nije sigurna ima li dvotrećinsku podršku odnosno glasove 80 poslanika. Kosovska opozicija i dio javnosti ranije su negodovali zbog sporazuma, navodeći da je njime Kosovu oduzeto 12 hiljada hektara teritorije.

Opozicija je, između ostalog, i zbog toga najavila proteste protiv vlade.

Pozivajući se na neimenovane izvore u vladajućoj koaliciji, "Koha ditore" navodi da nezadovoljni članovi vlasti uz 31 poslanika opozicije i neke nezavisne poslanike mogu da obezbijedi više od 41 glasa, koliko je dovoljno za obaranje sporazuma u parlamentu.

Kosovski parlament ima 120 poslanika.

"Koha" navodi da Vlada može poslati Sporazum direktno na potpisivanje predsjednici Atifeti Jahijagi, ali da bi na taj način rizikovala da je optuže za kršenje Ustava i zaobilaženje skupštine.

Zbog sporazuma, BKZ je juče u Rožajama organizovao potpisivanje peticije za ponovno razgraničavanje zbog puta za Hajlu koji je pripao Kosovu.

U BKZ navode da je njegovim oduzimanjem ozbiljno ugrožen turizam Rožaja.

Bonus video: