Advokati imaju mrežu potkupljenih sudija, policajaca i tužilaca

“Oni ogromnim novcem faktički drže u sprezi organizovani kriminal i mrežu pojedinih potkupljenih sudija, tužioca i policajaca i na taj način ubiraju ogromni novac”, kazao je Radulović na konferenciji za novinare
108 pregleda 60 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.09.2015. 19:34h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) predali su danas u skupštinsku proceduru predloge izmjena i dopuna zakona o advokaturi, notarima, javnim izvršiteljima i besplatnoj pravnoj pomoći, kako se, prema njihovim riječima, ne bi više radilo na štetu građana i ugrožavao ustavni poredak.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik DF-a, Branko Radulović, rekao je da glavni problem, kada je u pitanju pravosudni sistem, nije samo u tužilaštvu, sudstvu i policiji, već u advokaturi i pojedinim advokatskim kancelarijama.

“Oni ogromnim novcem faktički drže u sprezi organizovani kriminal i mrežu pojedinih potkupljenih sudija, tužioca i policajaca i na taj način ubiraju ogromni novac”, kazao je Radulović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je advokatska kancelarija „Jovović, Mugoša & Vuković“ mafijaška.

Pokret za promjene (PzP) nekoliko mjeseci refundira sudske troškove za oko 270 građana koji su, postupajući po pozivu PzP-a, 2011. godine pokrenuli četiri postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici koji su trajali do 2013, a neki i do prošle godine.

Lider PzP-a, Nebojša Medojević, je prije četiri godine pozvao građane da mu se pridruže u pokretanju tužbe protiv Elektroprivrede (EPCG) po osnovu odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi odredbe Pravilnika o tarifama, kojim je bilo propisano da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži.

Advokatska kancelarija „Jovović, Mugoša & Vuković” bila je u postupku branilac EPCG.

Radulović je rekao da se Predlogom izmjena i dopuna Zakona o advokaturi, propisuju obaveze Advokatske komore prema Skupštini i nadležnom Ministarstvu.

On je dodao da advokati iz kancelarije „Jovović, Mugoša & Vuković” naplaćuju astronomske cifre suprotno zakonu.

"Oni su sami sebi odredili kolike su njihove apanaže. U najnormalnijem slučaju njihov jedan sat košta kao mjesec rada moje kćerke, specijaliste neurologa i njenih kolega u Kliničkom centru, doktora nauka”, kazao je Radulović.

Moć advokata, kako tvrdi Radulović, se sastoji u tome što imaju mrežu organizovanog kriminala i potkupljenog sudiju, policajca i tužioca.

“Izmjenama zakona, tarifu donosi Advokatska komora uz prethodnu saglasnst Skupštine. Svi će morati da izdaju fiskalni račun da vidimo koliko primaju”, rekao je Radulović.

DF je, kako je podsjetio, predao u skupštinsku proceduru i Predlog izmjena i dopuna Zakona o notarima, kojim se propisuje da Skupština Notarske komore donosi notarsku tarifu uz saglasnost ministra nadležnog za pravosuđe.

Radulović je naveo i da je, kada je htio svojoj kćerki i sinu da prepiše nekretninu, morao notaru da plati na hiljade eura za jedan formular.

“Može li neko da zaradi na hiljade eura za jedan minut ili pola sata”, pitao je Radulović.

DF je u skupštinsku proceduru predao i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o javnim izvršiteljima 1. januara naredne godine.

“Javni izvršitelj u Crnoj Gori ulazi u ingerencije sudstva. Ne može izvršitelj da bude šerif i ne može on da bude utjerivač duga. On eventualno može samo da se pita u vezi nečega što znači pokretna imovina”, rekao je Radulović.

Javni izvršitelj, kako tvrdi Radulović, za mjesec zaradi na desetine hiljada eura.

“Izmjenama zakona predlažemo da ova kvazi šerifska institucija od 1. januara naredne godine ne postoji, a do tada da nadležni ministar napravi potpunu analizu stanja i nađe prikladan model”, naveo je Radulović.

DF je predložio i izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Za pružanje besplatne pravne pomoći, kako je objašnjeno, advokatima pripada naknada čiji se iznos određuje uredbom Vlade, na predlog Ministarstva ndležnog za pravosuđe, u okviru sredstava predviđenih budžetom Crne Gore.

Poslani DF-a, Nebojša Medojević, pozvao je Advokatsku komoru da otvori pitanja i reforme advokatske profesije i etičkih standarda i da se, kako je naveo, odvoji "žito od kukolja".

“Postoji veliki broj časnih i poštenih advokata koji jedva preživljavaju, a postoji i jedna mala šačica privilegovanih moćnika koji su dio vladajućeg sistema koji zarađuje enormne sume novca”, tvrdi Medojević.

On je rekao da se u slučaju advokatske kancelarije "Jovović, Mugoša & Vuković”, radi o jednoj specijalnoj masonskoj loži koja ima "pipke" u sudstvu, tužilaštvu, policiji i kod crnogorskih tajkuna.

“Pozivamo specijalnog tužioca Milivoja Katnića da odmah i neizostavno provjeri i otpočne istražne radnje protiv te advokatske kancelarije, koja radi na štetu građana i ugrožava ustavni poredak”, naveo je Medojević.

On je dodao da je samo jedan od vlasnika te kancelarije za prošlu godinu s računa u jednoj banci podigao 362 hiljada eura gotovine, a svojoj supruzi, koja je notar, prenio je 121,7 hiljada eura.

Bonus video: