Stipanović: Jadran je još sigurno more

Jadransko more je, kako je podsjetio, najdublje je uvučeno u srce Evrope, njime vodi najkraći morski put do država centralne Evrope što, koriste trgovačke mornarice
1 komentar(a)
Predrag Stipanović, Foto: Gov.me
Predrag Stipanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.09.2015. 11:44h

Jadran je još sigurno more, ali se sve države koje se oslanjaju na njega moraju pripremiti za moguće prijetnje i izazove, poručio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Predrag Stipanović.

On je učestvovao na ekspertskom okruglom stolu „Zaštita Jadrana“, održanog u subotu u Baru, u organizaciji Ministarstva odbrane, Savezničke pomorske komande iz Nortvuda u Velikoj Britaniji i NATO odbrambenog koledža iz Rima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Stipanović je ocijenio da je Jadran još sigurno more.

„Ali se sve države koje se oslanjaju na njega moraju pripremiti za prijetnje i izazove koji se mogu pojaviti, ne samo u vodama Jadranskog mora, već u cijelom Mediteranu i Crnom moru, sa kojima čini neraskidivu cjelinu“, kazao je Stipanović.

Prema njegovim riječima, svaka kriza koja bi se otvorila u tim područjima, sigurno bi se prenijela i u Jadransko more.

„A ako postoji neka specifičnost Jadranskog mora, onda je to svakako njegova geostrateška pozicija, duboka uronjenost u kopno prema centralnoj Evropi, te relativno uzan basen, što rizike od zagađenja vode i drugih ekoloških opasnosti čini još većim“, pojasnio je Stipanović.

Kako je naveo, mali incident u Jadranu može izazvati velike i teške posljedice po ekonomiju država koje se oslanjaju na njega, a čiji značajan dio GDP-a zavisi od turizma.

Stipanović je ukazao da se sa nekim ekološkim opasnostima u Jadranu, kao što su milioni tona goriva na trgovačkim brodovima i tankerima i više od hiljadu platformi za vađenje plina, odavno koabitira.

„Pored ekoloških opasnosti koje nose, sve nabrojano, i brodovi i tankeri i platforme, može biti predmet terorističkih napada, a proliferacija oružja za masovno uništenje je, takođe, mogući dio te priče“, upozorio je on.

Jadransko more je, kako je podsjetio, najdublje je uvučeno u srce Evrope, njime vodi najkraći morski put do država centralne Evrope što, koriste trgovačke mornarice.

„To znači i da godišnje preko 70 miliona tona goriva, odnosno nafte uđe u Jadransko more“, precizirao je Stipanović, navodeći da u Jadranu postoji preko 1,5 hiljada platformi za vađenje zemnog plina ili nafte, kao i tankeri, koji prolaze kroz Jadran i iskrcavaju u more njihove balasne vode.

Komentarišući migracionu krizu, on je kazao da su to izazovi sa kojima se Italijanska, Grčka i Turska ratna mornarice susrijeću već duže vrijeme u njihovim vodama.

Ti izazovi, prema njegovim riječima, nijesu isključeni ni u Jadranskom moru.

„Prije tri godine na 60 milja od Dubrovnika, 66 migranata iz Sirije, Egipta i Iraka i Avganistana su više dana plutali na jedrilici, bez vode i hrane. Znači, takve su stvari moguće i u Jadranu“, rekao je Stipanović.

Spisku opasnosti za sigurnost Jadrana, on je dodao i evidentne posljedice globalnog zagrijavanja.

Ekspertski okrugli sto o zaštiti Jadrana Stipanović je ocijenio izuzetno korisnim.

"Jer, na sve sigurnosne i ostale prijetnje moguće je odgovoriti jedino saradnjom, te susretima poput ovog u Baru, na kojima bi se razmjenjivale informacije i definisale strategije“, kazao je Stipanović.

On je podsjetio da države koje izlaze na Jadran već godinama intenzivno sarađuju kroz regionalnu organizaciju Adrion.

„To nije mnogo prepoznato u javnosti ali mi, predstavnici mornarica šest država koje izlaze na Jadransko more, već imamo funkcionalnu regionalnu organizaciju kroz Adrion, odnosno Jadransko-jonsku inicijativu“, kazao je Stipanović.

Bonus video: