Ja Mugoši plaketu od 20 eura, on nam oprostio 140.000 eura duga

Mugošu na svečanosti, na kojoj mu je dao plaketu, Fejzić nazvao Majore jer “Crnogorci vole da su generali” i to na engeskom znači gradonačelnik
202 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2015. 06:35h

Reis Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Rifat Fejzić pohvalio se da je 2012. uštedio 140 hiljada eura koje je Medresa trebalo da plati Glavom gradu na ime komunalija tako što je tadašnjem gradonačelniku Miomiru Mugoši dao zahvalnicu za pomoć Islamskoj zajednici pred uglednim zvanicama.

To se navodi u Izvještaju sa druge redovne sjednice Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori, održane 28.12. prošle godine. Autentičnost navoda reisa Fejzića, zapisana u ovom dokumentu koji posjeduju “Vijesti” , potvrdila su tri učesnika ove sjednice, a Fejzić nije odgovarao na pozove i sms poruke novinara “Vjesti”.

Na sjednici on objašnjava da “mu je cilj da završi posao” i da ne želi da kritikuje, iako ima pravo da to uradi po bilo kom pitanju, ali da time muslimane samo stavlja u dodatne probleme.

“Meni je cilj da završim posao. Evo klasičan primjer... Dolazim jednog dana na posao, čeka me dopis Glavnog grada gdje stoji da treba da platim 140 hiljada eura komunalija za Medresu. Fuade, rekoh, iskopiraj mi ovo molim te i kopiju u džep”, navodi se u zapisniku.

Fejzić dalje dodaje kako je, “jer je Podgorica, ipak, mali grad”, sreo Mugošu na ulici i požalio mu se da je “nikako” zbog računa.

Tadašnji gradonačelnik mu je, kako piše, ponudio da dug otplate u ratama na period od najviše 10 godina, a pošto mu se to nije dopalo reis je, kako je ispričao na Saboru, rekao Mugoši:

„Ja njemu kažem - slušaj ti, ja sam tebi poslao jednu pozivnicu, usput, pošto te vidjeh, imamo prvu svečanu promociju maturanata (Madrese). Biće premijer tu (Igor Lukšić). Ja volim to da znaš, ja sam malo ušao u njihov mentalitet. Biće premijer tu, doći će potpredsjednik turske Vlade. Želimo da te uvažimo“.

Svečana sjednica na kojoj su uručene diplome prvoj generaciji učenika Medrese održana je 2. juna 2012.

„Kažem, napišite mi jednu zahvalnicu za Mugošu na onoj plaketi od 20 eura. I ja ga prozovem. Pošto sam ja njega nazvao Majore, Crnogorci u svom mentalitetu vole da su generali, znate, vojnici, oficiri, a ovo major je na engleskom isti gradonačelnik, pa je to bilo dvosmjerno. I ja kažem - sad pozivam gazdu grada da mu dodijelim priznanje za pomoć IZ. Mada, nije se bio nešto pretrgao do tada“, rekao je, prema zapisniku, Fejzić.

On dalje navodi da ga je već sjutradan Mugoša zvao telefonom: “I kaže da za 10 dana ima skupštinu Glavnog grada, molim te pošalji mi dopis da vas oslobodim onih 140 hiljada komunalija. Fuad dopis, prva sjednica, oslobodiše nas onih 140 hiljada”.

Skupština Glavnog grada na sjednici 27. juna 2012. usvojila je jednoglasno, sa svih 42 prisutna odbornika, Odluku o učešću Glavnog grada za izgradnju objekta Medrese sa pratećim sadržajima.

Ponavljajući da mu je cilj da završi posao, Fejzić je, prema zapisniku, kazao da je, kada je stigao račun za komunalije, mogao da piše saopštenje “da nagrdi” jer su ugrožena “naša prava”.

“Šta bih dobio. Dobio bih jedno stotinak lajkova, ako bi to izašlo na nekoj mreži i par komentara, svaka mu čast. Ali bi Islamska zajednica potrošila 140 hiljada, a meni to nije cilj”, kazao je Fejzić.

“Zaboravio” na stan na dar

Iako prema Fejzićevim riječima Mugoša “ništa značajnije nije učinio za IZ”, on je 2009. reisu omogućio da u Podgorici kupi dvosoban stan za 13 hiljada eura.

Za kvadrat stambenog prostora u jednoj od tri „ruske kule“, Fejzić je platio po 175 eura, u trenutku kada se on na tržištu nudio za 900 eura. „Ja stan nisam tražio, on mi je dat, pod takvim uslovima. Ovdje su mnogo manje zaslužni ljudi dobijali stanove“, rekao je Fejzić 2011.

On nije vidio ništa loše u tome što je stan uknjižen na njega, a ne na IZ, kao čiji predstavnik ga je dobio. „Mislite da je to mnogo da se i drugom reisu da stan u ovoj državi? Mislite da je mnogo za državu da i idućem reisu da stan?...”, branio se Fejzić. Do danas nije poznato kome je, zašto i koliko stanova dodijelio Mugoša novcem iz budžeta.

Bonus video: