NATO minolovci uplovili u Bar

Cilj posjete Grupe Crnoj Gori je isticanje važnosti operacije NATO u borbi protiv terorizma
93 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2015. 16:37h

U barsku luku uplovila je grupa minolovaca NATO pakta koja će naredne nedjelje sa Mornaricom VCG sprovesti četvorodnevne protivminske vježbe u našim teritorijalnim vodama.

NATO Stalna Grupa za protivminska dejstva (SNMCMG2), kako je zvanični naziv ove grupe formirane 2001, sastoji se od turskog minolovca “Akcakoca”, njemačkog minolovca “Vajkhajm“ i grčkog minolovca“Evropi”, te komandnog-turskog admiralskog broda “Mehmed-paša Sokolović) na kojem je održana pres-konferencija.

Na pitanje „Vijesti“ kako ocjenjuje postignuti nivo interoperabilnosti MVCG, načelnik Štaba Savezničke pomorske komande NATO (MARCOM) iz Nortvuda u Velikoj Britaniji, italijanski viceadmiral Đorđo Lacio odgovorio je da ova grupa nije tu da bi ocjenjivala, već da bi dala podršku MVCG.

"Precizno smo isplanirali vježbe u narednoj sedmici, i potpuno sam uvjeren da će nakon njih naša interoperabilnost, povjerenje i razumijevanje među našim mornaricama biti na još višem nivou", rekao je viceadmiral Lacio.

Prema njegovim riječima, trenutna situacija sa migrantima u mediteranskom basenu u odgovornosti je EU, dok NATO još uvijek nije uključen, „što ne znali da neće, ako neka od 28 članica ne zatraži i takvu reakciju“.

"Veoma smo svjesni situacije i svih njenih implikacija, ovo nije bezbjedonosni, već globalni, društveni izazov", rekao je viceadmiral Lacio.

Komandant MVCG kapetan bojnog broda Darko Vuković podsjetio je da ovo nije prvi dolazak neke od ukupno četiri stalne pomorske NATO grupe, jer je prva njihova posjeta Crnoj Gori bila još početkom 2007. On je ukazao da ovakva posjeta u vrijeme kada se Crna Gora nalazi pred završetkom integracionog procesa „ i sve izvjesnijim uključenjem“ u NATO znači simboličku podršku NATO Crnoj Gori.

"Kroz ovakve posjete i zajedničke vježbe, VCG unaprjeđuje svoje kapacitete, interoperabilnost i obučenost svojih pripadnika, što će biti od velikog značaja u kopnenim i pomorskim međunarodnim mirovnim misijama u kojima VCG učestvuje i tako daje svoj doprinos svjetskom miru. Tokom četiri dana sa brodovima Grupe izvodićemo protivminske operacije. U vježbi sa naše strane učestvuju veliki patrolni brod 33 i pučinski remorker PR 41, bording tim i tim za humanitarno razminiranje", rekao je komandant Vuković.

Komandant SNMCMG2, turski kapetan bojnog broda Ramazan Kesgin zahvalio je MVCG na ljubaznom pozivu i dočeku. On je rekao da Grupa u okviru pomorskih NATO snaga ima zadatak protivminske borbe i osiguravanja bezbjedne plovidbe vojnih i trgovačkih brodova.

"U našim dejstvima, susrećemo se sa minam akoje potiču i iz vremena I Svjetskog rata! Radujemo se što smo došli ovdje, sigurni smo da ćemo nakon zajedničkih vježbi posti i još viši stepen interoperabilnosti",rekao je turski komandant.

Prije pres-konferencije na komandnom brodu, čiji salon krasi veliki portret Mehmed-pađše Sokolovića, zapovjednik turskog minolovca „Akcakoca“ Jasin Teikin proveo je grupu novinara kroz svoj brod za koji je s ponosom rekao da je najmoderniji ovog tipa na svijetu, porinut 2008. kao jedan od šest brodova u istoj klasi. Na putu do Bara od Splita, gdje je brod u standarnoj tromjesečnoj rotaciji prezeo mjesto u SNMCMG2, ovaj minolovac je svojim senzorima na jadranskom dnu identifikovao „samo jedan šporet i jedan frižider“.

"Pronalazimo i uništavamo mine na dubini do 270 metara, daljinski upravljanim minolovkama koje imaju sonare i TV kamere. Kada pronađemo minu, identifikujemo je, a po potrebi i uništavamo eksplozivom. Imamo i ukrcani petočlani ronilački tim koji učestvuje u protivminskim operacijama na dubinama do 39 metara", rekao je „Vijestima“ kapetan fregate Teikin (39), kojem je ovo prva zapovjednička funkcija u mornaričkoj karijeri.

Cilj posjete Grupe Crnoj Gori je isticanje važnosti operacije NATO u borbi protiv terorizma pod nazivom „Aktivno nastojanje“ (Active endeavour), kao i podsticanje saradnje MARCOM sa Crnom Gorom, kao jednom od zemalja uključenih u program Partnerstva za mir.

Galerija

Bonus video: