"ZAKON USMJEREN PROTIV SPC"

Vukić: Mitropolija cetinjska se vratila SPC-u 1920.

”Sviđalo se to nekome ili ne, SPC je na teritoriji aktuelne Crne Gore titular pravoslavlja od vremena Svetoga Save do danas”
57 komentar(a)
Predrag Vukić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Vukić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.09.2015. 16:00h

Predsjednik Političkog savjeta Srpske liste, istoričar Predrag Vukić je ocijenio da je namjera nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti “osporavanje utemeljenja SPC u Crnoj Gori i direktan atak na duhovni i nacionalni identitet Srba”.

“Iako se integracijom sa ostalim eparhijama SPC, Mitropolija cetinjska 1920. vratila u svoje prirodno istorijsko okrilje, cilj današnjih vlastodržaca jeste da taj svijetli istorijski i duhovni trenutak bude poništen odlukom svjetovnih vlasti, što je kanonski nedopustivo”, kazao je Vukić.

On je naveo da SPC u Crnoj Gori ne postoji od 1920, već da “u misionarskom kontekstu egzistira od 1219:

”Sviđalo se to nekome ili ne, SPC je na teritoriji aktuelne Crne Gore titular pravoslavlja od vremena Svetoga Save do danas”.

"Cetinjska mitropolija je u periodu od 1557. do 1766. priznavala duhovnu vlast Pećke patrijaršije. Nakon njenog nekanonskog gašenja od strane turskog sultana i Vaseljenske patrijaršije, Mitropolija cetinjska je bila primorana da samostalno funkcioniše do 1920. ali je sačuvala srpski nacionalni identitet i nije se otcijepila od Pećke patrijaršije bilo kojim konkretnim činom”, rekao je on i dodao da se Mitropolija cetinjska 1920. "vratila u crkvenu zajednicu kojoj je i ranije pripadala u smislu dijela pomjesne pravoslavne crkve”.

On tvrdi da je nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti usmjeren isključivo protiv SPC jer je sjedište Rimokatoličke crkve koja djeluje u Crnoj Gori - i u Rimu i u Hrvatskoj, dok prema ugovoru crnogorske vlade i vrha Islamske zajednice u Crnoj Gori, sporna pitanja u Islamskoj zajednici na ovim prostorima rješav a Vrhovno islamsko starješinstvo Turske sa sjedištem u Ankari.